Bonifác
10 °C
17 °C

Zenére könnyebb csábítani

2010.06.21. 09:26
Romantikus zene segítségével könnyebb rávenni egy fiatal nőt randevúra - bizonyították be francia kutatók egy szokatlan kísérlettel.

A bretagne-i és párizsi pszichológusok 87 tizennyolc és húsz év közötti nőt várakoztattak meg öt percig egy váróteremben, ahol közben háttérzene szólt. Ezt követően egy átlagosan kinéző fiatalemberrel kellett megvitatniuk - külön-külön - a normál- és a biokeksz közötti különbségeket. A beszélgetés végén a férfi minden egyes alkalommal elkérte a nő telefonszámát, és meghívta egy italra.

A fiatalember esélyeit egyértelműen befolyásolta a helyiségben hallható zene típusa. "Semleges" zene hatására csupán a nők 28 százaléka volt hajlandó odaadni a telefonszámát, míg egy romantikus ballada után már 52 százalékuk - írták a kutatók a Psychology of Music című szaklapban a Der Standard osztrák lap internetes kiadása szerint.  Az eredmények azt tanúsítják, hogy a média hatása nem csupán az erőszakos jelenetekre szűkül le, hanem igen nagy viselkedésspektrumra is kiterjedhet - közölte Nicolas Gueguen, a három vezető kutató egyike.