Nászút az első meleg argentin házaspárnak

2010.07.16. 14:03
Egy ingyenes nászutat ajánlott fel Mexikóváros annak az argentin meleg párnak, amely elsőként köt törvényes házasságot hazájában.

A dél-amerikai országban csütörtökön szavazta meg a szenátus az egyneműek frigyét engedélyező törvényt. Argentína így Latin-Amerika első olyan állama lett, ahol jogszabály teszi lehetővé az azonos neműek egybekelését. Mexikóban a szövetségi fővárosban, Mexikóvárosban köthetnek törvényes házasságot a meleg párok 2009 óta.

A mexikói főváros idegenforgalmi hivatalának ajánlata a következőképpen hangzik: ingyen mézeshetek Mexikóvárosban, illetve egy üdülés a karibi turistaparadicsomban, Cancúnban. A hivatalos közleményben is megjelent felajánlás nemcsak a toleranciát jelzi, hanem egyben ösztönzi a homoszexuális párok Mexikóba utazását, fellendítve így a turizmust, amely megsínylette a 2009-es  H1N1-járványt.

A szövetségi főváros hatóságai magáncégek támogatásával a repülőjegy mellett a szállást és az étkezést is fizetik az első argentin meleg házaspárnak. "Nagy igényeket támasztanak a szolgáltatásokkal szemben, a vásárláskor a minőségi termékeket részesítik előnyben, ugyanakkor nagyon tisztelettudóak, valamint szeretik a művészetet és a kultúrát" - jellemezte a melegturizmusban részt vevőket Alejandro Rojes Díaz, az idegenforgalmi hivatal munkatársa .

A meleg utazókra is építő idegenforgalom kifizetődő Rojes Díaz szerint: egy homoszexuális turista átlagosan 47 százalékkal több pénzt költ, mint egy heteroszexuális. A világjárók 15 százalékát az azonos neműekhez vonzódók teszik ki, számuk mintegy 150 millióra tehető évente.
Argentína a világon a tizedik ország, ahol a törvények az adott ország egész területén lehetővé teszik a melegházasságokat. Eddig Hollandia, Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália és Izland törvényhozása engedélyezte az egyneműek frigyét.