Milyen dallal ünnepeljék Geréb Ágnest?

2010.12.17. 14:02
Gyülekező december 20-án hétfőn délután 5-kor a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt. De mit énekeljenek Geréb Ágnes támogatói?

Mit énekeljenek Geréb Ágnes születésnapján?

Dalos születésnapi köszöntést szervez a Geréb Ágnes kiszabadításáért küzdő csoport a freegereb.org-on és a Facebookon. A szabad szülés hazai szószólójának támogatóit december 20-án délután 5 órára várják az 5. kerületi Nagy Ignác utca 5-11. elé, illetve a büntetés-végrehajtási intézet körüli járdákra. Geréb október eleje óta ül előzetes letartóztatásban; egy félresikerült szülés miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják.

„Tervezett program: gyülekező (ha bárki szeretne, ezalatt már zenélhet, énekelhet), rövid beszéd, majd az alábbi három dal közös, vezetett éneklése (lesz hangosítás, hogy menjen egyszerre), majd mikor az utolsó egysoros dal ötvennyolcadszori éneklése után elhangzik, hogy „58!”, akkor „Isten éltessen, Ági!” fölkiáltással mindenki fújja el a nála lévő gyertyát (tehát hozni: gyertyát – nem fáklyát!), elvonulás.” – írják a szervezők, akik szerint nem baj, ha valaki hamisan énekel. Az a lényeg, hogy elég hangos legyen, mert „csak úgy lehet esélyünk, hogy tényleg bejussanak a dalok a falakon túlra”.

C, Am, F, G

Az ötletadók eddig három dallal álltak elő: az egyik a tábortűzi dobozgitárosok örök himnusza, A börtön ablakába kezdetű (C, Am, F, G, ugye), amit többek között az Auróra dolgozott fel Előre kurvák, gengszterek című nagylemezén, de számos más meggyőző feldolgozásban is ismert. A másik hivatalos programpont Palya Bea Születésdal című száma, a harmadik a Nemes Nagy Ágnes-féle Bors néni zenés játék egyetlen sora: „Ami jó van a világon, születésnapján kívánom” – de ez ugye 58-szor egymás után.

A vonatkozó Facebook-csoportban ezen kívül is elhangzottak még javaslatok: Bárdos-Deák Ágnes művésznő a Kontroll csoport két számát dobta be (Ma háború van, holnap béke; Nem én vagyok), míg Forgács Zsuzsa író a We shall overcome című amerikai protesztnótát javasolta. Hozzátettünk az öthöz még ötöt, szavazzon, melyik legyen!

A börtön ablakába...

Palya Bea: Születésdal

Nemes Nagy Ágnes - Novák János: Bors néni

Kontroll csoport: Nem én vagyok

We Shall Overcome

The Clash: I Fought the Law

Shakira: Waka Waka

Ossian: Repatarurgyán

Zalatnay Sarolta: Tölcsért csinálok a kezemből

Sodom: Agent Orange