no

Az egerészölyv lett a 2012-es év madara

2011.05.11. 16:03
Idén először a lakosság dönthetett, hogy melyik Magyarországon honos madarunk legyen 2012-ben az év madara.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-óta választja meg az év madarát. Arról, hogy melyik legyen ez a faj, idén rendhagyó módon nem szűk szakmai kör, hanem a felajánlott három fajból (egerészölyv, fekete rigó, vörös vércse) választva a lakosság dönthetett.

Az MME honlapján február 10-én indult szavazás május 10-én zárult, és 4480 szavazattal az egerészölyv nyert, összesen 11 165 szavazatot adtak le. A fekete rigó 4298, a vörös vércse pedig csak 2387 szavazatot kapott. A 2012 év madara - az egerészölyv kampány január elsejével indul, jövőre ennek a ragadozó madárnak a védelmével fognak kiemelten foglalkozni. A most következő hónapokban a szakmai és kommunikációs anyagok elkészítésével telnek el az MME-nél.

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul. Nevét arról kapta, hogy előszeretettel vadászik egerekre és más rágcsálókra. Mivel táplálékforrása egész évben a rendelkezésére áll, hazánkban állandó madár, sőt állománya télen feldúsul a hozzánk északról érkező példányokkal is. Az egerészölyveket gyakran látni forgalmasabb utak, autópályák mellett a szalagkorlátokon, vadkerítések tartóoszlopain ülni, hogy a kezelt gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják.

A hazai egerészölyv populációra jelenleg a középfeszültségű elektromos oszlopokon elszenvedett áramütés és a közelmúltban elharapódzott mérgezési hullám jelentik a legnagyobb veszélyt, az elmúlt években ölyvek ezrei pusztultak el így. További veszélyforrást jelenthet a faj állománystabilitására nézve az a téves információkon alapuló törekvés, amely az ölyvek túlszaporodására és károkozására hivatkozva újra vadászhatóvá kívánja tenni a madarat.