Kolumbusz keresztje nemzeti kincs lett Kubában

2011.08.17. 10:51

Nemzeti kinccsé nyilvánították Kubában az utolsó fennmaradt keresztet, amelyet Kolumbusz tűzött földbe 1492-ben. A felfedező útjai során összesen 29 keresztet állított fel Amerikában, az utolsó ismert darabot Kuba legrégebbi települése, Baracoa alapítása 500. évfordulója alkalmából nyilvánították nemzeti kinccsé. A fa keresztet - amelynek neve spanyolul Cruz de la Parra, mert szőlőfából készült - gondosan őrzi a város.

Kolumbusz Kristóf 1492. november 27-én érkezett meg két hajójával, a Ninával és a Santa Maríával Kuba keleti partjaira, a keresztet december 1-jén tűzte le ott, ahol később létrejött Baracoa. A várost 1511. augusztus 5-én alapította Diego Velázquez kormányzó, aki embereivel rábukkant a keresztre.

A kincs eredetiségét több vizsgálat, egyebek közt radiokarbonos kormeghatározás is megerősítette, és egy belga kutatóintézet is alátámasztotta. A fa, amelyből a keresztet faragták, a szigetországból származik, vagyis Kolumbusz nem az óhazából vitte magával a feszületeket, hanem Amerikában tákolták össze őket.