Kiakadtak a vegák a belvárosi disznóölésen

2014.01.09. 11:39

Valódi, vidám, zenés-táncos, egész napos disznóvágást hirdetett január 11-én hétvégére a Fogasház, éjjelig tartó disznódiszkóval. Ők csak egy vidám, hagyományos falusi mulatságot szerettek volna, hadd tudja meg a városi ember is, milyen a falusi vircsaft, valószínűleg nem számítottak arra, hogy hatalmas tiltakozás lesz a dologból. A Facebookon azonnal disznóvágás-ellenes csoport szerveződött, Virtuális tiltakozás a Fogasházban rendezendő disznóvágás ellen címmel, ahol tiltakoznak egy állat megölése ellen.

"Fogasház rendszeres vagy alkalmi vendégeiként eddig azért jártunk a helyre, hogy találkozzunk a barátainkkal, igyunk, táncoljunk, új emberekkel ismerkedjünk, pingpongozzunk – egyszóval, hogy jól érezzük magunkat. Számunkra mindez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy állatot öljenek meg a hely falai közt." Mint írják, vegánként és vegetáriánusként nekik már az is szenvedés, hogy gyros-szagban kell bulizniuk, de azt még valahogy elviselik. Ahogy az várható volt, a Facebook-oldalon egymásnak is estek a vegák, meg a húsevők. 

„Kérjük ezért a Fogasház vezetését, hogy tartsa tiszteletben a morális meggyőződését azon vendégeinek, akik ellenzik az állatok leölését, és törölje a disznóvágást a szombati nap programjából.” írják a továbbiakban, de azt is hangsúlyozzák, hogy tiltakozást, transzparenses felvonulást egyelőre nem szerveznek.

A Cink információi szerint a Fogasházat nem érdekli a tiltakozás, és a rendezvényt megtartják. Nem csoda, hisz valószínűleg sokkal többen fogják megvenni az 1500 forintos belépőjegyet, mint ahány vegán kivonulna tiltakozni. AHVG-nek nyilatkozott a Fogasháztól Horváth Balázs, aki nem érti a tiltakozást. Mint elmondta ő sem eszik húst másfél éve és szó sincs arról, hogy ott fogják megölni az állatot. 

Emellett a Facebook oldalukon elmagyarázzák, hogy a dinsznóvágás a farsang kezdetével őseink régi szokása. "A disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított, amikor a munkák végeztével, az est beálltával „tort” tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár. A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ük-szüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye, ünnepe." - írják és fogadkoznak, hogy húsvét előtt majd egy vega-rendezvényt is tartanak, de arra kérik a húsevő közönséget, hogy ha lehet, majd ne tüntessenek.  

A disznóvágás már évek óta nagy divat a városiak körében, akik legalább erre az egy napra bennfentesnek érezhetik magukat a falusi világban. Ennél azonban a disznóvágásnak sokkal pozitívabb hozadéka, hogy az ember ellenőrzött körülmények között tartott állatból készült friss húst tud fogyasztani.

Nem csak itt lesz egyébként disznóvágás. Január utolsó hétvégéjén a Bálna előtti nagy teraszon szervez disznóvágást a Jónás Kézműves Sörház –, ide is leölve érkezik a 30 darab disznó.