Óriási fesztiválhelyszínné válik Budapest

2014.03.27. 16:50

Nagyszabású, egész Budapestet érintő fesztivál szerveznek május végén Budapest Essentials néven a fővárosban, több tucat önálló helyszínen. Külföldön már régóta létezik ez a formátum, elég csak a barcelonai Sonarra vagy akár az austini SXSW-re gondolni. Az esemény szervezői, Csókay Gergő (Ötkert), Száraz István (Trafiq) és Nádas Patrik (Fogasház) mesélt nekünk arról, miben lesz más az Essentials az összes eddigi magyarországi fesztiválhoz képest.

"Alapvetően egy városi, urbánus fesztiválban gondolkodtunk, aminek javarészt a belső kerületek adnak otthont. De a szórakozóhelyek mellett street food pontok, romkocsmák, fürdők és még az állatkert is bekapcsolódik a programokba."

– mondja nekünk Csókay Gergő az Ötkertben, ami szintén a fesztivál egyik helyszíne lesz. Csak úgy darálja a programokat, miszerint az eseményhez kapcsolódik majd a Gourmet Fesztivál és a WAMP, lehet menni fürdőkbe vagy állatkertbe, illetve a rengeteg zenei program mellett startupcégeket is lehet látogatni vagy éppen tűzfaltúrára menni.

Zene, gasztró és kult

Ez Budapest Essentials három kulcsszava. Az utóbbi évek gasztroforradalmában fontos szerepet vállaló helyek fontos részét majd a fesztiválnak, kifejezetten a street foodra fókuszálva.

"Nem mi akarunk mindent kitalálni és megszervezni, hanem azokat az embereket megkeresni, akik máskor is szerveznek programokat, szolgálnak fel street foodot vagy lépnek fel a környéken. Ettől lesz autentikusan budapesti esemény, nem pedig egy olyan fesztivál, amire direktbe települnek ki egy elkerített területre."

- foglalja össze az Essentials lényegét Csókay. Szerinte  a gasztroforradalom is még bőven az elején jár, még mindig újnak számít. Évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt Budapesten, hogy valaki egyik nap egy jó burgerezőbe, másik nap wokos tésztás, harmadikon pedig egy fish and chipses vagy rendes leveses helyre mehessen enni.

Azt külön kiemelik, hogy 20-25 éve ez az első esemény, ahol a szereplők nem egymással versenyeznek. Egy olyan megkeresett hely nem volt, aki nemet mondott volna a kezdeményezésre, de még a fővárosi önkormányzat is pozitívan fogadta az ötletet.

"A Budapest Essentials egy alulról építkező mozgalom, a főváros csak később kapcsolódott be és próbálta terelgetni a jelenséget. Olyan emberekre próbálnak most város-, sőt, országimázst építeni, akik a saját erejükből voltak képesek kiemelkedni innen és sikereket elérni. Ez egyáltalán nem baj, mert eddig főleg szervezetlen PR-akciók keretében jöttek ide külföldi újságírók és írtak nagyon jókat a városról. Azonban most már lett olyan súlya Budapestnek, hogy ne azért jöjjenek ide mondjuk fontos fellépők, mint a '90-es évek elején, amikor egzotikusnak számított a posztszovjet szektor."

  - ezt már Száraz István mondja, aki szerint eljött az idő, hogy a szolgáltatók is észrevegyék, hogy ki kell lépni a romantikus, kicsit balkáni, kicsit keleti, kicsit nyugati imidzsből és építeni egy nagyon erős sajátot. A szórakozóhelyeknél érezhető egy valamiféle tisztulás, minden helynek fél-, háromnegyed éves felfutása van, aztán egy kicsit leül. Azonban ez az időszak pont arra jó, hogy kialakuljon egy kör a törzsvendégekből, a maradék részt pedig feltöltsék a turisták.

Persze adja magát a kérdés, hogy mennyi potenciál van még Budapest fejlődésében. A még növekvő bulinegyedet vagy a gombamód megszaporodó street foodos helyeket ugyan mindenki pozitívan fogadja, de mégis csak egy kétmilliós városról beszélünk, annak is főleg csak a belső kerületeiről.

13%

Ennyivel nőtt tavalyhoz képest a kereskedelmi szálláshelyek kihasználtsága, vagyis egyre több turista jön Budapestre. Példaként Brüsszelt hozták fel, ahol az oda utazók inkább az idősebb korosztályt képviselik, miközben Budapestre főleg fiatalok jönnek. Ami ez a növekvés fenntartható, addig lesz hely a terjeszkedésre. A nyugati fiatalok számára Budapest egy cool hely, ami ugyan jócskán keletre van, de még pont az Európai Unió határán, ami egy meglehetősen szerencsés párosítás.

"Mind a vidékiek, mind a pestiek büszkék a fővárosra, talán most kicsit még büszkébbek is, mint magára az országra. Könnyebb azonosulni vele, mert fiatalos és alulról szerveződő, miközben az országimázs az ifjabb generációból inkább az ellenkezést váltja ki."

  - Csókay külön kiemeli, hogy csak úgy lehet a külföldi fiatalokat megcélozni egy ilyen fesztivállal, ha a helyiek szeretnek itt élni és kötődnek hozzá. Pont ezért próbálnak olyan jegyárat kialakítani, ami a magyar pénztárcához mérve is elfogadható. Fontos szempont, hogy a pestiek és nem pestiek is tudjanak majd turistaként részt venni az eseményeken, ezért lett az a szlogenje az Essentialsnek, hogy Live the City, vagyis Éld a várost.

A Budapest névhasználatot megkapták a fővárostól és a vezetés pár helyen még segített is a szervezésben. Ugyanis ők is érezhetik, hogy ez egy menő PR-kampány lehet a város számára, hiszen ha ők szerveznék, akkor túl nagy embercsoportot kéne lefedniük a programokkal a kisgyerekektől a nagymamákig.

A külföldi fellépőket a szervezők hozzák a helyekre, a többi programot azonban az üzemeltetőkre bízzák, hogy a saját arculatuknak megfelelő produkciók léphessenek fel előttük. Ugyan a külföldi fellépők listája még nem teljes, de már több nevet is lehet tudni.

  • Yuksek
  • Alex Metric
  • Kraak & Smaak
  • Herbaliser
  • WhoMadeWho
  • Waze & Odyssey
  • Benoit & Sergio
  • Jazzanova
  • dBridge
  • Jubei
  • Nabiha
  • Shit Robot

A DJ bulik mellett kisebb popup színpadokat is szeretnének felállítani, vagyis élő produkciók is lesznek, nem csak klubhelyszíneken. A bérlettel a szervezők teljes, autentikus budapesti élményt kínálnak majd, amivel az ember elmehet reggel fürdőbe, majd ehet egy jó valamelyik belvárosi street foodosnál, hogy aztán éjszaka legalább egy tucat szórakozóhely közül válogathasson, hol akarja kitáncolni magát.

A kult-gasztró-zene hármason kívül még bőven akad más kiegészítő program is, a Szépművészeti Múzeumon és a Nemzeti Galérián kívül például a Zwack Gyárba vagy a Prezi irodájába is el lehet látogatni, de lesz City Matiné a szigetspiccen és Random Trip buli a Vásárcsarnokban. Rengeteg bolt és műhely ad majd kedvezményeket és tart workshopot, mint a BP Shop, a WonderLab vagy a Lollipop Factory.

A Budapest Essentials összes helyszíne egyetlen térképen