Ciki lett az otthon festett húsvéti tojás

2014.04.18. 17:55

Hidegtállal és csokitojással senki sem várja ma már a húsvéti locsolókat, inkább a sütemény és az otthon sütött kalács a sláger. A piálás és a sonka persze megmaradt, de bolti sonkát már csak 18-29 éves korosztály és a 60 év felettiek vásárolnak az ünnepekre, ez derült ki a Nosalty gasztromagazin közvélemény-kutatásából, amit 7780 olvasó megkérdezésével készítettek el.

A házi húsvéti kalács a gasztrovilág új medvehagymája

A felmérésből az is kiderült, hogy

  • a válaszadók 92 százaléka eszik tormát a sonkához
  • de csak az 50 százalékuk veszi meg a boltban
  • és főleg az 50 felettiek készítik házilag a tormát
  • vidéken ráadásul gyakrabban készül házilag a sonka, a kalács és a tojásétel, mint a városokban
  • a 40 év feletti korosztály körében kifejezetten magas az otthoni kalácssütések aránya
  • viszont a háztartások 10 százalékában egyáltalán nem szerepel kalács a húsvéti ételek között.

Na de mivel várják manapság a magyarok a locsolókat?

Erre is érdekes választ adtak a Nosalty olvasói. Kiderült például, hogy ma már kevés otthonban marad idő és energia a hímes tojások festegetésére, és akik mégis bevállalja ezt, azok inkább vidéken laknak. De kiderült az is, hogy

  •  a hazai háztartások 15 százalékában festenek tojást
  • kiment a divatból, hogy hidegtállal várják a locsolókat
  • kiment a divatból, hogy hidegtállal várják a locsolókat
  • a 18-29 éves válaszadók közül mindössze 7%-a várja csokitojással a locsolóit
  • a válaszadók fele inkább süteménnyel fogadja a vendégeit
  • minden ötödik locsolkodásnál előkerül az alkohol

Végezetül íme a húsvéti sütemények Top10-es listája:

1. zserbó
2. krémes
3. répatorta
4. mézes krémes
5. linzer
6. kókuszkocka
7. kuglóf
8. fantás/mirindás szelet
9. tiramisu
10. hatlapos