Hogyan újul meg egy halott bérház?

2014.05.11. 10:54
Egy évtizedek óta kihalt, kongó bérházat töltött meg élettel és üzletekkel Kárpáti Zsuzsa teljesen egyedül. Állítja, ez nem csak neki, hanem bárkinek sikerülhet, csak akarni kell.

A Kossuth Lajos utca gyönyörű műemléki épületében működő Paloma üzletház szinte fogalomnak számított a kilencvenes években. Akkora volt a forgalom, hogy még kutyás őrt is fel kellett bérelni a karácsonyi szezonra. De mondjuk nem sokáig, a pláza hullám elsodorta, szinte minden üzlete bezárt, egy cipőbolt, egy táskabolt és a L'Harmattan kiadó könyvesboltja tartotta a frontot. Tizenöt éven át árválkodtak egyedül a gyönyörű, de meglehetősen lerobbant belső udvarban, ahol a lépcső már annyira megrongálódott, hogy le is kellett zárni. Az udvar teljesen halott lett, csak az Auguszt cukrászda asztalai hoztak némi életet nyáron.

Kárpáti Zsuzsa, a KREA Kortárs Művészeti Iskola korábbi kommunikációs vezetője azonban meglátta a lerobbant épületben a fantáziát. Eredetileg csak egy saját pop-up üzletet szeretetett volna nyitni a nyárra, de az ötödik kerületi önkormányzat lebeszélte erről: azt mondták olyan rossz állapotban vannak az üzlethelyiségeik, hogy rövid távra nem éri meg őket kivenni. Viszont Zsuzsa szerint el kell ismerni, hogy az önkormányzatban ül néhány lelkes ember, ők ajánlották figyelmébe a Palomát. Igaz, ez nem egy darab üzlethelyiség, hanem tizenhárom, de ha tud vele valamit kezdeni, vigye. Csak legyen már itt valami.

Kárpáti Zsuzsa azonban, bár az épületbe rögtön beleszeretett, nem akart az önkormányzattól függeni, nem akart támogatásból élni, olyan dolgot szeretett volna kitalálni, ami magától is működik, és önellátó. Hiszen éppen eléggé a zsebébe kellett nyúlni: jelenleg maga fizeti az 230 négyzetméteres üzlethelyiség bérleti díját, a rezsit, és a felújítás nagy részét, még ha viszonylag kellemes áron is kapta meg az üzleteket az önkormányzattól tíz évre. Az önkormányzat cserébe vállalta, hogy felújítja az életveszélyes lépcsőt és a mosdókat.

Így jött létre a Kortárs Kreatív Projekt, avagy az új Paloma. „Még februárban szerveztem egy bejárást az érdeklődőknek” - mondja Kárpáti Zsuzsa – „elkértem az összes helyiség kulcsát az önkormányzattól, és kinyitottam. A legtöbben csak kosz volt és galambszar. Sokan csak álltak, és néztek rám: te akarsz itt bármit áprilisra? Hát sok szerencsét hozzá!”

Az akkori érdeklődők közül senki nem jött vissza, Zsuzsa így saját erejéből állt neki a tárgyalásoknak, a takarításnak, kijárta a festékgyárnál a támogatást, ingyen kikeverték neki az épület nyílászáróinak eredeti, zöld színét, így az egész szintnek egységes arculata lett.

Aztán egyre több segítője akadt, egy hónap alatt nagyjából rendbe hozták a helyet, és a héten a lépcső is elkészült.

„Mára majdnem minden helyiség megtelt. Rövidtávra viszont mindig tudok teret biztosítani a designereknek, eseményeknek”– mondja a főszervező, aki hangsúlyozza, ő az egész hely a gazdája, ő irányítja a Palomát, oldja meg a gondokat, dönt arról, hogy ki bérelhet helyiséget és ügyel az egységes arculatra.

Egy helyiségbe 2-5 tervező költözhet be, vannak ékszerkészítők, ruhatervezők, táskások, dizájner biciklikellékes, lesz számos workshop és két művészeti galéria, változó kiállításokkal. „Azt szeretném, ha minden tervező és dizájner megerősödne, és forgalmat tudna itt csinálni” – mondja Kárpáti Zsuzsa, aki hangsúlyozza, az ő esete nem egyedi. Ezeket a támogatásokat és lehetőségeket bárki megkaphatja, csak neki kell állni.

A Paloma Kortárs Kreatív Projekt megnyitója május 30-án lesz, de a Paloma már most is üzemel, és a két most futó kiállítás is látogatható.

Mi is lesz a Palomában?

EOSine (nyitott műhely) www.facebook.com/eosine.bags

Pankotai (nyitott műhely) www.pankotai-bormuves.hu

Mimi events with love (workshopok,események) www.facebook.com/mimieventswithlove

Kooperoo (textil nyomatok) http://kooperoo.co

Timarcs (ruha) www.timarcs.com

Rikov (ruha, ékszer) www.facebook.com/Rikovi

Ditta (ruha) www.facebook.com/dittafelt

Kristyle (lámpa) www.facebook.com/hangulatlampa

Nandi (ruha) www.facebook.com/nandi.clothing

Norsy Design (újrahasznosított táskák, ékszerek) www.facebook.com/norsy.taskak

Fanori Ékszer (újrahasznosított ékszerek) www.facebook.com/FanoriEkszer

Vadjutka (ékszerek) https://www.facebook.com/vadjutka.design- május 17-től

Vakondgyár (retro grafika pólókon - újratöltve!) www.facebook.com/vakondgyar- június 15-től

Schall Eszter (grafika) www.facebook.com/pages/schalleszter- június 15-től

A két kiállítás:

május végéig Mezei Balázs upcycling:

https://www.facebook.com/events/424136557731081/

május 17-ig Bölecz Lilla és Duschanek Katalin grafikusok munkái:

https://www.facebook.com/events/448790995267476/.