Francia nyulak fejét eszik az igazán menők

2014.06.16. 10:31
Szecsuánban egyre népszerűbb az importált nyúlfej, jelentette a The Wall Street Journal Kínára szakosodott blogja, a China Real Time. A nyúlfejek annyira kapósak, hogy egy cég már kénytelen a franciáktól importálni az állatokat, hogy ki tudják elégíteni a helyiek igényét.

A Hage Group marketingigazgatója, Luo Dong szerint a többi kínai tartományból Szecsuánba küldött nyulak nem képesek kiszolgálni az igényeket. És hogy miért pont francia nyulakat importálnak, és nem magyarokat?

A francia nyulak a legfinomabbak, mert az állatokat tudományos alapossággal tenyésztik, és nagyon odafigyelnek a betegségekre.

Nem is olcsó a jó nyúl: egy francia tenyészhím 320 dollárba (72 600 forintba) kerül. A cégnek azonban nem áll szándékában közvetlenül a vásárlóknak eladni a kisnyuszikat, inkább tenyészteni akarják őket, és csak a negyedik generáció húsa kerül majd értékesítésre. És miárt pont a nyulak fejét tartják ilyen nagy becsben Kínában? (Gyenge idegzetű és/vagy állatbarát olvasóink nyugodtan ugorjanak egy bekezdést.)

Pont olyan, mint a kacsanyak. Sok apró csont van benne. Minél erősebben szívjuk, annál ízletesebb. Az állkapocs letörésével kell két darabra szedni a fejet, először megesszük az arc és az áll húsát, majd a nyelvet. Utána óvatosan bele kell harapni a koponyába, de úgy kell levenni a tetejét, hogy az agyhártya ne sérüljön. Így közvetlenül ki lehet szívni az agyvelőt belőle. Az utolsó lépés a szemek elfogyasztása, ez némi rutint igényel.

Éves szinten világszerte 200 millió tonnányi nyúlhús fogy, állítja a kínai marketingszakember. Ennek 30 százalékát a kínai piacokon értékesítik - ebből 70 százalékot, azaz úgy 420 000 tonnát Szecsuánban. A régió lakosságára (110 millió emberről beszélünk) fejenként 3,8 kiló nyúlhús jut évente.

Aki megelégszik a helyi nyúlfejjel, 1,2 dollárért (kb 300 forint) vehet magának egyet, a francia import ennél jóval többe kerül. És ami az ízesítést illeti: a legnépszerűbb az ún. zsibbasztóan csípős variáció.