Megtörte az irodai élet? Tornázzon velünk!

2014.07.29. 14:51

Az irodai munkát végző ember teste előbb-utóbb olyan lesz, mint egy jó régi fotel, amit az évek alatt kellemesen betörtek. Az irodista testalkat kilométerekről felhívja magára a figyelmet: egyre nagyobb has, tíz helyen elferdült hát, scrollozástól csúzos mutatóujj... A deformálódás folyamata szinte visszafordíthatatlannak tűnik. Az Indexben a 40 felé járó kollégákat terjedelmi okokból már meg sem kértük, hogy kezdjék el sorolni problémáikat, de az Ifjú Titánok pár év irodai munka után is épp elég bajjal küszködnek.

Egy poétikusan ifjú, 23 éves videósunk gyorsan leamortizálódott a munkában:

Másfél év ülőmunka után kezdett a teljes baloldalam beállni, a nyak-lapocka-hátizom vonalán. Azóta csak rosszabb a helyzet. az alkalmi sportolás semmit sem segített rajta, a rendszeresig pedig valahogy soha nem jutottam el. Kezd teniszkönyököm lenni, a bal karom szinte semmit nem mozog egész nap, a másikkal legalább egerezek. A céges pingpong sem segít az aszimmetrián, mert jobbkezes vagyok.

Egy 26 éves techrovatos kolléga pedig így panaszkodik:

A Praktikerből elhozott utolsó két darab deréktámasz nélkül már öt percet sem tudnék ülni, még irodai székben sem. Simában még azzal sem. Szar minden pozíció, fekve lenne jó dolgozni, levegőbe gépelve.

A politikarovatban is van, akit ezzel fenyített már meg ortopéd szakorvos

ha egy  rendes, kifejlett aranyeret szeretne, akkor üljön görbén, semmiképpen sem egyenes háttal

Ismerős, mi? 

Pedig az irodai életmódból eredő alattomos nyavalyákat ki lehet küszöbölni, ha a nyolc-tíz órás egy helyben ülések közben mozgunk is valamit. Persze fekvőtámaszozni vagy más izzasztó gyakorlatokat végezni talán csak a Prezi vagy az Ustream irodájában nem ciki. A jó hír viszont az, nem kell az ebédszünetet gyúróteremre áldozni ahhoz, hogy kicsit átmozgassuk meggyötört testünket, koffeinmentesen stimuláljuk elcsigázott idegrendszerünket!

Összegyűjtöttünk tíz gyakorlatot, ami napi tíz perc alatt is komoly segítséget nyújthat ízületeinknek és izmainknak. Semmi ördöngösség, semmi feszülés, csak néhány alapmozgás. A testünk garantáltan hálás lesz érte, és hát jusson eszünkbe az örök mondás: ép testben ép lélek.

A vállat és a gerincet is segíti, ha csak egyenes tartásban állunk, mellkasunkat előrenyomjuk, vállunkat lesüllyesztjük, és nyakunkat kinyújtjuk. Bizony, a jó állás fél egészség!

Nincs jobb egy kis lógásnál: kényelmes, vállszéles terpesz, a lábfejek párhuzamosak. Innen hajolunk le, hagyjuk, hogy a fejünk húzza előre a törzsünket! Csak semmi döntögetés, feszengés, egy dologra kell ügyelni, hogy a térd nyújtva maradjon.

Fotó: index

Lógás terpeszben. Kényelmes, két váll széles terpesz, először a két láb közé ereszkedjünk le, majd jobb kézzel fogjunk rá a bal vádlink külső részére, és így fordítsuk el egy kicsit a törzsünket. Utána értelemszerűen a másik kézzel nyúljunk keresztbe!

Előrelógás után oldalra lógás: először csak hajoljunk oldalra, és engedjük le az egyik kezünket a térdünk külső részére. Ha ez mindkét oldalra megvolt, fogjunk vissza a csuklónkra a fejünk fölött, és így hajoljunk ki újra.

Fotó: Index

Fejkörzés. Jobbra egy félkör, balra egy félkör, majd lassan egy egész kör, és vissza egy egész kör. De bólogatni és nemet inteni is lehet. A lényeg, hogy szép lassan, ne stresszeljük a nyakunkat! Jól fog esni, higgyék el!

Fontos a fejbőr stimulálása, az ebéd utáni tunya fáradság elűzése. Ehhez csak a kezeinkre van szükség, ujjainkat vércsekarom-szerűen behajlítjuk, és az ujjbegyekkel végigszánkázunk homloktól tarkóig a fejbőrünkön – nem körömmel, az vakarás!

Fotó: Index

Asztalhúzás. Álljunk meg két kis lépésnyire az asztaltól, és tegyük a két tenyerünket a lapjára. Ezután kezdjünk el lassan hátravinni a súlyt úgy, hogy közben a hátunk vízszintes marad, és tekintetünket folyamatosan a kezeinken tartjuk! A távolságot úgy növeljük/csökkentsük, hogy nyúljon a hátizom!

Ezután csak egyik kezünket hagyjuk az asztalon, és azzal nyúljunk előre, mintha el akarnánk érni valami messzi tárgyat. Utána csere, a másik kezünk csúsztassuk előre az asztalon, ameddig csak tudjuk. Így a gerinc után a hosszú hátizom is kap egy kis kezelést.

Fotó: Index

A törzs nyújtogatása után csináljunk néhány csípőkörzést, de tényleg csak a csípő mozogjon, ne a fej! 

Végül gépelésben és scrollozgatásban megmacskásodó ujjainkat mozgatjuk meg. Az első lépés az, hogy minden ujjunkat fogjuk és megnyomogatjuk. A második az, hogy előrenyújtjuk a kezeket, és ki-be zárjuk tenyerünket, mintha valamit megmarkolnánk. ebből csinálunk párat, majd úgy teszünk, mintha lefröcskölnénk valakit. Így:

Fotó: Index

Egészségükre!

Disclaimer: Ugye senki nem gondolja, hogy az irodai fitnesz pótolni tud heti két-három edzést? Szóval munka előtt, munka után tessék sportolni!