Judit
3 °C
7 °C

A Borkonyha lett az év étterme

10
2014.10.09. 17:29
Kiosztották az idei Gault&Millau díjakat, az év étterme nem nagy meglepetésre a nemrég Michelin-csillagot is bezsebelt Borkonyha lett. Egyéb kategóriában azonban születtek meglepetések. Díjat kapott még a hamburger, a szőke mangalica és a keleméri bárány is.

Értékelés

Az értékelés szigorúan szakmai szempontú, és anonim módon történik. Azaz a bíráló nem fedi fel kilétét, még fogyasztás után sem, a számlát pedig kifizeti. (Ez a Michelin esetében is így történik. Szempontjai a következők:

• alapanyag minősége, frissessége

• elkészítés szakszerűsége, technológiák helyes használata

• harmónia a tányéron

• kreativitás és tálalás

• ár-értékarány

4 és 5 sapkát (azaz 19 pontot) csak a világ legjobb éttermei kapnak, 2-3 sapkát is (15-18 pont) csak a nagyon jó, illetve a kiemelkedő konyha, az 1 sapka tehát (13-14 pont) már nagyon szép eredménynek számít. A 2014-es étékelési év kiemelt étele a halászlé volt, amiről - annak ellenére, hogy kifejezetten magyarnak vélt ételről van szó, - a kalauz készítőinek véleménye lesújtó. Igazán jó halászlevet szerintük az egész országban csak egy helyen, Érsekcsanádon lehet enni. 

A Gault&Millau a Michelin mellett a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években, Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az éttermek értékelését, és kialakítottak egy húsz pontos értékelési rendszert. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz, Magyarországnak azonban még csak három éve van önálló kiadványa. A hazai kalauz a Magyar Gasztronómia Egyesület, és azon belül is Molnár B. Tamás nevéhez köthető, aki szerint a Gault&Millau kalauzzal a legfőbb cél az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.

A díjak átadásával egyidőben a Gault&Millau Magyarország 2015 kalauz is megjelent. A kiadvány szerint a magyar gasztronómia teljesítménye egyre jobb, míg a tavalyi kalauzban 93 étterem kapott 11, vagy annál nagyobb pontszámot, idén ezeknek az éttermeknek a száma már 105. Tavaly nagy bravúr volt, hogy az év étterme egy vidéki étterem, az encsi Anyukám Mondta lett, de idén budapestui étterem nyert. 

Az év feltörekvő étterme: Patrióta Kisvendéglő, Gyula.

Az értékelés szerint a családi vállalkozás teljesítménye egy év alatt két pontot is emelkedett, szép környezetben, hagyományos magyar ételeket kínálnak modern felfogásban, miközben folyamatosan érezhető a személyzet önképzése.

Az alternatív vendéglátás díjazottja idén a Pesti Burger és Bár.

Az értékelés, mivel hamburgerről van szó, természetesen a hús magas minőségét emelte ki. A hamburgerhez többek között nádudvari magyar tarkát, Angust, kacsát és bárányt használnak.

Az év vidéki étterme: Brill bisztró, Békéscsaba.

Az értékelés szerint a tulajdonos és a főszakács úttörő munkát végzett, főleg abban, hogy nagyon elkötelezettek a helyi alapanyagok terén, szinte mindent a környékről szereznek be, remek regionális konyhát visznek. Az étterem tulajdonosa kiemelte, a helyi termelők miatt is nagyon örül a díjnak.

Az év konyhafőnöke: Ádám Csaba, az Olimpia vendéglő séfje.

Az értékelés szerint Ádám Csaba szuverén személyiség, a hagyományos ételeket szívesen ötvözi távol-keleti alapanyagokkal, az eredmény pedig finomra hangolt, egyedi ételekben bontakozik ki.

Az év borásza: a Bott Pince Tokajból.

A díjat átvevő Bodó Judit kapott az eseményen a legnagyobb tapsot, hihetetlen lelkes beszéde miatt, amiben minden benne volt arról, milyen az, amikor szívvel-lélekkel csinál valamit. Tokaj teszi lehetővé, hogy úgy éljünk ahogy szeretünk, és azt csináljunk, amit szeretünk, annak ellenére hogy az ország egyik legszegényebb része, ahonnan sokan elmenekülnek, - mondta Botka Judit. „Úgy kell élnünk, hogy a mi kis boraink sikeréből az egész vidék profitálni tudjon, és növeljük a vidék megtartó erejét. Ahol a két folyó összeütközik és tele van hallal és vaddal, az nem lehet Magyarország legszegényebb vidéke.”

Legvégére marad a

2014-es év étterme, ami a Borkonyha.

A díj kevésbé volt meglepetés, hiszen a Borkonyha idén Michelin-csillagot kapott. Az értékelés kiemelte, hogy bár csúcsgasztronómiát visznek, áraik megfizethetők és közönség nagy része magyar. Jó csapatmunka, és igazi műhelymunka folyik a Borkonyhában, Sárközi Ákos vezetésével.

Kiosztották az Aranyszalag Minőség díjakat is, amit az idén éppen tíz éves Magyar Gasztronómia Egyesület alapított, mert úgy gondolják, a jó konyhához elengedhetetlen a minőségi, helyi, regionális alapanyag. Ezt a díjat tehát mindig a legjobban vélt hazai alapanyagoknak ítéli oda az egyesület. Azoknak az éttermeknek szeretnének utat mutatni, akik keresik a jó minőségű, helyi alapanyagokat.

A díjat átadó dr. Simon Attila közigazgatási államtitkár méltatta a Magyar Gasztronómia Egyesület, és benne Molnár B. Tamás és Bittera Dóra munkáját, akik magukra vállalták, hogy kivezetik a magyar gasztronómiát a sötétségből, és úgy tűnik ezt több év kemény munkájával sikerült is nekik. Az államtitkár megígérte, hogy most már aztán a kormány is be fog állni ebbe a sorba, segíteni fogják a termelőket, a vendéglőket, valamint a gasztronómiai, és az agrár szakképzést is. (Molnár B. Tamás, és az élvonalba tartozó séfek az elmúlt években nagyon sokszor bírálták a magyar szakács képzést, ami elmaradott és egyáltalán nem tartja szem előtt a minőséget.)

Idén ketten kaptak Aranyszalag díjat, egyiket Balogh Nagy Erzsébet keleméri báránya. Az általa nevelt bárányok szabadtartásban élő, kifejezetten a völgy füvével etetett bárányok. Balogh Nagy Erzsébet a férjétől kapta a keleméri birtokot nászajándékba, itt kezdett el bárányokat tenyészteni, és oda jutott, hogy az igen silány magyar báránytenyésztést megreformálta, és mára messze földről keresik a bárányait. Balogh Nagy Erzsébet elmondta, szeretné, ha itthon is több bárányt ennének az emberek, hiszen ez Magyarországon egy méltatlanul mellőzött húsfajta.

A másik díjat a Baumgartner család tiszta vérű, szőke mangalicája kapta, ami szabadon, természetes környezetben él, és kizárólag természetes tápot kap. Konyhafőnökök véleménye alapján ma egyértelműen ez a legjobb minőségű és legjobb ízű sertés a magyar piacon. (Budapesten két helyen kapható a MOM Park és Budagyöngye henteseinél, csakúgy mint Balogh Nagy Erzsébet bárányai.) A malacból kiváló minőségű sonkát lehet előállítani, bár ez egyelőre nem itthon történik, hanem Olaszországban. Ott azonban nemrég 1500 sonka közül választották a legjobb sonkává.

A G&M tavalyi díjazottjai

•          Az év étterme: Anyukám mondta (Encs)

•          Az év borászata: Tokaj Kikelet Pince (Berecz Stéphanie és Zsolt)

•          Az év konyhafőnöke: Wolf András és Fekete Antonio (Salon étterem)

•          „Kulináris örökség” kitüntetés: Rév Csárda (Érsekcsanád)

•          Az év kisvendéglője: Öreg Harang Borozó (Egregy/Hévíz)

•          Az év legjobb street-foodja: Funky Pho Street Art Food (Budapest/Mozsár utca)

.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?