Leteszteltük Budapest első esti piacát

2014.11.07. 15:18

A piac nagyon jó dolog, csak az a baj vele, hogy mire az ember végez a munkával, már bezár, szombaton meg senkinek sincs kedve hajnalban felkelni azért, hogy kiválogathassa a ládákból a legapróbb kelbimbókat. (Mert a nagyobbakat már tovább kell főzni, meg sok velük a macera.) Így hát sokszor marad a sarki bolt, vagy a szupermarket, vagy mégiscsak a szombati kelés.

Úgy látszik másnak is gondot jelent a reggeli piacozás, valószínűleg ennek tudható be, hogy múlt héten megnyílt Budapest első esti piaca a Király utcában. Egyelőre csak hetente egyszer, csütörtökön délután egy és este kilenc között lesz nyitva. Mi második alkalomra látogattunk ki, és a piacon megdöbbentően sokan voltak. Úgy látszik tényleg hatalmas igény lenne az esti piacozásra, bár ez a novemberi csütörtök szokatlanul enyhe volt, és a piacra látogatók fele nem helyi lakos, hanem turista volt.

A cél az lenne, hogy legalább a termékek 70 százaléka élelmiszer legyen, és csak a maradék 30 százalék kézműves áru, mondta el a Landwehr Klára a piac, és a kerületi Kultunió, valamint a Király utca-Design utca szervezetek alapítója. Ez az arány egyelőre sajnos még nem valósult meg, és ez az egyetlen, amit fel tudunk róni az esti piacnak. Házi sajtból és húsáruból remekül be lehet vásárolni az új piacon, finom tepertőket és szalámikat kóstoltunk, de ha főzni szeretnénk estére, erősen gondban lennék. Nagyjából két árus kínált zöldséget, káposztát, krumplit, paprikát, így még a legalapvetőbb zöldségeket sem lehet beszerezni. De reméljük, ami késik, nem múlik.

Landwehr Klára elmondta, hogy nem könnyű a dolga, hiszen a kerülettől semmi segítséget nem kap, (még a piac hirdetését sem jelentették meg a kerületi újságban), ráadásul a vidéki árusokat is nagyon nehéz meggyőzni, hogy este kilencig áruljanak. A Király utcában a szervező szerint amúgy is nehéz bármit csinálni, hiszen két kerület határán fekszik. A Centrál Passage viszont magánterület, így valósulhatott meg a piac.

Az első alkalommal árusító termelők eljöttek másodszor is, ami a szervezők szerint biztató jel. Az árusok is pozitívan nyilatkoztak a forgalomról, már akivel egyáltalán szóba tudtunk elegyedni a tömeg miatt. Értjük, hogy valamivel ki kell tölteni a helyet, de amíg nincs elég zöldséges, addig jobb lenne talán kívül tartani a sapka, koszorú meg a füstölő árusokat, mert ezek némileg rontják a piaci hangulatot. Ami amúgy kifejezetten jó volt, jó hogy le lehet ülni, van készétel is, így meg is lehet vacsorázni. Most éppen a glatt kóser Carmel étterem volt kint, meleg, házi sóletet kínált főtt tojással. Landwehr Mária azt szeretné, ha ez egy mediterrán jellegű piac lenne, ahol az emberek találkoznak, leülnek beszélgetnek, a tervek szerint minden alkalommal lesz élő zene is.

Az első esti piac egyelőre a zsibvásár és a piac határán billeg. Reméljük valóban az élelmiszerek irányába, a helyi lakosok, és nem a turisták igényeinek megfelelően fejlődik majd a piac, és be tud majd vásárolni munkából hazafelé mindenki, aki friss zöldségből szeretne vacsorát főzni.

Budapest Első Esti Piaca: Király utca 8-10. (Central Passage), nyitva: Minden csütörtökön 13-21 óráig

Piacoljon az irodában!

Más napokon egyéb megoldás is van arra, hogy friss, egészséges őstermelői áruhoz jussunk, nem kell beérni este nyolckor a kókadozó petrezselyemmel. A Mozgó Piac például irodaházba megy ki pár órára, amennyiben egy irodában többen igényelnék a friss árukat, be lehet rendelni a piacot a munkahelyre. A Mozgó Piac házi termékeket kínál közvetlenül a gazdáktól, a termelőket egyébként honlapjukon is meg lehet ismerni. Egyféle mozgó piac működik a 12. kerületben is, itt ugyanis állandó piac nincs, a Hegyvidéki Termelői Piac minden nap más helyen kínálja a friss zöldséget és gyümölcsöt a kerületben. Az ilyen jellegű mozgó piacok is tökéletes megoldást kínálnak a napközben dolgozóknak, hiszen a hét valamelyik napján biztosan van a közelükben piac.

Másik megoldás a házhoz rendelés. A nekedterem.hu hetente kétszer viszi házhoz az általunk kiválasztott friss zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és pékárut, minimális szállítási költségért cserébe. Ők is Tisza-menti őstermelők áruit, és bió termékeket is kínálnak, így garantáltan friss árut kapunk. Ha napközben nem vagyunk otthon, lehet kérni a kiszállítást az irodába is.