Argh! Ezt csinálják az Index-olvasók a maradék tojásfehérjével

2014.11.23. 11:01
Ön is szokott olyan receptekből sütni-főzni, amelyekben tojássárgája az egyik alkotó? Na és mit csinál a fölösleges fehérjékkel? Megkérdeztük önöket, és remek válaszokat kaptunk. Igaz, valaki olyat tesz velük, amitől az egész családja öklendezni kezd.

Egyszerű nyilvános gyónásnak szántam pár napja a posztot, melyben töredelmesen bevallottam, mit művelek a fölösleges tojásfehérjékkel, most meg úgy érzem magam, mintha az Ikszszentipszilon és vidéke karácsonyi különkiadásába válogatnám az olvasói recepteket. 

Megkérdeztem ugyanis önöket, drága olvasók, hogy mit csinálnak a feleslegessé vált tojásfehérjékkel – mert egy csomó mindenhez csak sárgája kell ugye –, de azt kikötöttem, hogy habcsókok és más közepesen finom sütemények receptjét nem ér küldeni.

Nos meglepő dolgok érkeztek!

Pearl például hasznos tippje után ártatlanul megkérdezte, hogy:

nem-e lehet-e elárulni-e, hogy melyik az az étel, ahol csak tojássárgáját használunk? Én nem tudok ilyent, csak olyat, ahol csak a fehérje kell. 

Panna cotta [András]

"Fél liter tejszín, nyolc-tíz deka cukor, vmi édesfűszer. Összemelegíteni, aztán 4 megkavart, de fel nem vert tojásfehérje bele, és 6 kis edénybe merve vízfürdőben 1 órára a 125 fokos sütőbe tenni, amíg kissé megdermed. 

Kifejezetten finom, kiváló állaga van, meg íze is. Tényleg panna, és tényleg cotta. Zselatin meg pláne nem kell.

Mivel a legtöbb fölös fehérje a több sárgáját igénylő tiramsu idején keletkezik, ezért felváltva készülgetnek, 2x panna cotta, 1x tiramisu, de ez így már valóban bonyolult."

Az első gondolatom az volt, hogy valamit nagyon rosszul csináltam egész mostanáig, esetleg tojásszíntévesztő vagyok – legyen az bármilyen is –, vagy valami ilyesmi. 

A második, hogy egy elefántcsonttoronyban éltem eddig, és nem vettem észre, hogy ahhoz a szűk szubkultúrához tartozom, amelyik több sárgáját használ, mint fehérjét.

A harmadik, hogy kéne csinálni egy online tojásrészbörzét, ahol találkoznának az eltérő igények, és közelebb hozná egymáshoz az embereket. Új közösségek születnének rohanó világunkban, és sharing economy lenne, tojás-pontgyűjtőjáték, húsvéti szponzor, meg startup, saját mobilalkalmazással, innovációs támogatással, uniós praktice. Apró szépséghibája lenne a garantált szalmonellafertőzés, ám előnye, hogy az applikációnak köszönhetően szépen vissza lehetne követni a járvány terjedését.

Rövid mérlegelés után mindhárom gondolatot elhessegettem.

Lássuk tehát inkább, milyen ötletek érkeztek! Az Index-olvasók szerint ezt érdemes csinálni a tojásfehérjékkel:

0. Fagyasszuk le!

Hihihi, hahaha, huhuhu! Igazából persze tök jó ötlet, amit a legtöbben ajánlottatok, csak az olyan megrögzött halogató-gyűjtögető életmódot folytató embereknek, mint én, ez  elsőre nem tűnik segítségnek. Persze a lelkiismeretem megnyugtatására kitűnő, és jóval messzebbre tolja ki az igazság pillanatát, de nem jelent végső megoldást.

Ettől függetlenül persze valószínűleg használni fogom. Egyrészt mert a fagyasztóból nem szokott az ember semmit sem a szemétbe dobni, másrészt meg  tök jópofa ötletek jöttek. A levelek alapján három alapvető fagyasztóiskola körvonalazódott:

Citromfagyi [Éva]

"1 l vízből és 40 deka cukorból szirupot főzünk. (Felforraljuk a cukrot a vízzel és hagyjuk kihűlni.)

4-5 citrom levét kifacsarjuk, ha a cukros víz kihűlt, beleöntjük. Ízlés szerint citromhéjat is teszünk bele. (Szerintem isteni sok citromhéjjal!) Hidegre tesszük. (Nem úgy.) 

3 tojásfehérjéből habot verünk, és a hideg limonádés cucchoz keverjük a habot. Ezután irány a mélyhűtő.. ha kásásodik, még egyszer el kell keverni, de utána semmi gond vele.

Ha citrom épp nincs otthon,bármilyen szörppel, gyümölcsturmixxal lehet kísérletezni. Érdemes! :))

Sőt, a különlegesen fűszerezett fagyikkal is lehet próbálkozni."

  • Zacsis módszer. Nejlonzacskókba dobáljuk a fehérjéket és felcímkézzük őket, mikor és mennyit raktunk bele. (István)
  • Tablettázó módszer. Vaníliás karikák kiürült dobozába töltögetjük a cuccot, lefagyasztjuk, és a korongokat egyesével fóliába tekerjük. Népszerű problémamegoldó blogokon jégkockatartóval működik a dolog, aztán a kockákat szépen lezacskózzák. (Viktor, Dorina)
  • Hozzáfagyasztós módszer. Ez azért klassz, mert kell hozzá a Google és számológép is. Mint Valéria írja: 

Van egy (vagy néha több) bögrém a fagyasztóban, és amikor fölösleges tojásfehérje képződik, akkor egyszerűen ebbe teszem, aztán szépen hozzáfagy az addigi gyűjteményhez. A módszer gyenge pontja, hogy nem lehet tudni, hogy pontosan hány fehérje gyűlik így össze, de ha felengedés után lemérjük az adagot, akkor az átlagos tojásfehérje súly ismeretében (google) biztosan ki lehet számolni.

Megszívlelendő amúgy Aurum jó tanácsa is, aki a felolvasztáshoz hideg csapvízbe rakja nejlonzacsit. A melegben ugyanis megfőne a tojás.

1. Szürcsöljük be nyersen!

Mivel én szeretem a tojást, egyszerűen megeszem, bár a családom ettől öklendezni szokott. 

- vallotta be Péter. Nekem poénon kívül imponálna gyerekként, ha családunk feje ilyen kalandfilmes-túlélősen hörpintené a meg sem fogant nyers madarakat. De azt hiszem, ez nem az én módszerem.

2. Keverjük tojásrántottába!

A fagyasztás mellett ezt javasolta a legtöbb olvasó. Nem rossz, nem rossz, de azért van benne egy kis sunnyogás. Egy fehérjét még csak-csak elbír három egész tojás, de ennél jobban nem szeretem eltolni az arányokat a rántottánál. Vannak olyan receptek, amelyek eleve plusz egy tojássárgával számolnak két egész tojásra, hogy még finomabb legyen! Szóval egy-egy kósza fehérje eltüntetésre jó lehet, de nagy tömegére semmiképp.

Legfeljebb úgy, ahogy Niki ajánlja: kolbásszal, szalonnával és zöldségekkel parasztreggelivé turbózva, és akkor már szinte nem is érezni a különbséget.

3. Bundáskenyér!

Nyerstojásfehérje-evő Péter tippje ez is. Szerinte úgyis tejjel kell lazítani a bundát, akkor meg miért ne bírna el egy fehérjével többet? Az első amire csettintettem, hogy ez tényleg jó ötlet! Mi az, hogy csettintettem, tegnap este ki is próbáltam, tökéletesen működött, még a gyerekeim se vettek észre semmi különbséget.

Pedig három egész tojáshoz három fehérjét kevertem. Őrület!

4. Melegétel-illúziós lepény!

Sókérges hal/csirke [Csilla]

"2 kg durva szemű tengeri sóhoz 4 tojásfehérje szükséges, hogy összefogja a sót, és szép, nem repedező kérget képezzen a célállaton (csirkéhez min. 3 kiló só kell). A sóhoz ízlés szerint különféle fűszerek is keverhetők. 200 fokon a halnak 40 perc, a csirkének 2 óra kell."

Az úgy nevezett melegétel-illúziós lepény – oké, biztos ki lehet találni rá jobb nevet is, mint ami nekem sikerült – a legklasszabb ötlet, ami érkezett. Pikk-pakk megvan, és az ember nem csak kivételes fehérjefeldolgozó napokon készítheti el. Vagyis nincs az az érzésed, hogy, "hát ahhoz képest, hogy maradékot hasznosítok újra, egész jó".

A maradék fehérjét ki kell sütni serpenyőben, mintha tükörtojást csinálnál, és rá kell tenni a szenyára, amíg még meleg. Sokkal jobb tőle a sima uncsi sonkás szenya, és kicsit olyan érzést is kelt bennem, mintha valami rendes meleg kaja lenne. 

- írta Ági, aki alternatív felhasználási módként cicának/kutyának is ajánlja a tojásfehérjét. Ráadásul nekik is sütve, 

mert úgy jobban szeretik :)

5. Igazi receptek!!!

Az általános megoldásokon túl jöttek igazi receptek is. Egészen meghatódtam tőlük, de gőzöm sincs, hogyan működnek a gyakorlatban. (A legszimpatikusabbakat azért kikereteztem cikk mellé jobbra.)

Viszont itt van egy elképesztő linkgyűjtemény a témában, igaz négy éve frissült, és azóta igen sokat fejlődött a tudomány, de akkor is szuper. Aki ezt a sok receptet mind kipróbálja, az könnyedén boldogul majd a mind a magánéletben, mind szakmai berkekben, a tojásfehérjeipar-útvesztőiben, és egyszer talán még ő lehet a szakminiszter is.

Jó étvágyat!!!