Giannival mentik meg a Belvárosi Piacot

DSC 7477
2015.01.22. 19:39 Módosítva: 2015.01.22. 19:40

Hétfő délelőtt, amikor ott jártunk, két árus árválkodott a 226 milliós tanyafejlesztési támogatásból felújított Hold utcai piacon. Egyikük faragott kézműves dolgokat árul, másikuk pedig borokat. Vevő vagy akár csak bámészkodó egy sem érkezik, amíg ott vagyunk. Úgy tűnik, nem indult be a nagy lendülettel beharangozott Belvárosi Piac, ami a vidéki termelőknek kellene, hogy helyet biztosítson.

Az árusok panaszkodnak: még a napi 2500 forintos helypénzt is csak nagyon nehezen tudják kigazdálkodni, egy Győr mellől érkezett termelő a múlt héten azt mondta, még a benzin és az autópályadíj sem jön össze abból, amit itt elad. Az egyik árus szerint a legfőbb baj az, hogy

a környéken szinte már nem lakik senki, csak irodák vannak,

az ott dolgozók pedig nem ugranak le napközben tojást meg zöldséget venni. A turisták ha be is tévednek, azonnal mennek tovább, hiszen minden útikönyvben a Vásárcsarnok szerepel, mindenki inkább odamegy.

A grillezett kolbászokkal töltött kenyértölcséreket árusító Kolbice már régóta bérel üzlethelyiséget a Hold utcai piac galériáján, de annyira elkeserítő volt a forgalom a piacon, hogy már éppen azon gondolkodtak, hogy továbbállnak, ám most hirtelen történni kezdtek a dolgok. Bár már tavaly is látható volt, hogy a Hold utcai piacra a kutya sem megy, az önkormányzat nem foglalkozott a kérdéssel az októberi választásokig, azóta azonban úgy tűnik, elővette a piac ügyét.

Hogyan fejlesszünk tanyát?

2013-ban összesen 3,487 milliárd forint tanyafejlesztési támogatást osztott szét a vidékfejlesztési tárca. Ebből a legtöbbet mégsem a vidéki tanyavilág, hanem Budapest V. kerülete kapta, négy pályázatával több mint 226 milliót nyert. Akkor a Belváros önkormányzata úgy magyarázta a döntést: az elnyert összeget teljes egészében a Hold utcai csarnok felújítására költi, ahol termelői, tanyai áruk megjelenésének adnának helyet.

Az önkormányzat állítólag a támogatást arra akarta használni, hogy az eredetileg a Országházzal szemben elhelyezkedő agrártárca épülete előtt megrendezésre kerülő Vidéki Mustrát a piacra költöztessék. De amíg a turistáktól nyüzsgő Kossuth tér remek helyszín volt az árusok számára, addig a Hold utcába senki sem ment be, így az árusok lassan mind elmaradtak. Az erős húzónevekkel megtűzdelt gasztrokoncepció valószínűleg ennek az ötletnek az alternatívájaként jött létre. 

Kérdésünkre, hogy mire fordították a 226 millió forintos támogatást, és hogy a most kialakult koncepció hogyan illeszkedik ebbe bele, a következő választ kaptuk:

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi, tanyafejlesztési pályázatán az V. kerületi önkormányzat 226 millió forintot nyert el a Hold utcai vásárcsarnok felújítására. (Az elnyert összegen felül 10% önrésszel járult hozzá az önkormányzat a projekthez.) A pályázatot többek közt „tanyai termékek értékesítését biztosító, önkormányzati fenntartású, helyi, termelői piacok létesítése, fejlesztése” témában írták ki. Az V. kerületi korszerűsítés célja – a pályázati kiírásnak megfelelően – az volt, hogy elősegítsük a vidéki és tanyasi termelők termékeinek piacra jutását, valamint hogy a kerületi lakosok friss, garantáltan jó minőségű, magyar termékekhez juthassanak Belváros szívében, közvetlenül a termelőktől.

A felújítás

2014. február 4. és május 14. között:

 – felújítottuk a piac árusító helyeit,

– az alsó szinten teljesen kicseréltük a padlózatot

– vakvezető sávokat hoztunk létre

– a bejáratoknál braille írással készült térkép és információs táblák segítik a gyengén látókat

– akadálymentes mosdó és babapelenkázó is épült a Vadász utca felőli részen

– új teherliftet építettünk be

– mindkét bejárat fotocellás ajtót kapott

– a galéria szinten valamennyi üzlethelyiséget elszívó-hőlégbefúvó rendszerrel láttunk el

– felújítottuk az elektromos hálózatot

– az épület déli oldalát árnyékolás technikával szereltük fel

– a műemlék-védelmi előírásoknak megfelelően újrafestették a vásárcsarnok belső falait, pavilonjait is, amelyeket így az eredeti, XIX. századi állapotukban őrzünk meg.

Tanyafejlesztési támogatás ide-vagy oda, úgy tűnik, felhagytak az őstermelők erőltetésével, vagy legalábbis belátták, hogy

nem a tanyasi tojás lesz a vásárlómágnes

a koncepcióban.

A legdurvább gasztrovonal felé fordultak, december elején megnyitott a Séf utcája, ami Bíró Lajos étterme. Két hete szintén itt nyitott éttermet Szabó Péter halas, aki eddig a Hegyvidéki Vörös Homár vezetője volt, most azonban áttelepült Pestre, Gianni pedig két hét múlva érkezik a csarnokba. Úgy tűnik tehát, a sok totojázás, valamint a támogatás elköltése után végre valódi koncepciót tettek a Hold utca mögé: legyen itt gasztrocentrum.

Bíró Lajos azt mondta nekünk, hogy lát fantáziát a helyben, a Séf utcája amolyan hobbi neki, és be is jön ide mindennap. „Tulajdonképpen egy jó minőségű kifőzdét viszünk, csökkentett árakkal” – mondta el a koncepcióról, melynek központi eleme a Thom kha gai, azaz a thai kókusztejes csirkeleves.

Ez a szívügye, és csak ebben az éttermében kapható, és állandóan étlapon van. Amúgy napi menü van, mindennap egyféle étellel: hétfőn paprikás csirketekercs japán csirkecombbal, kedden sous vide tarja salátával, szerdán rántott pacal svéd gombával, csütörtökön véres hurka, pénteken pedig „neológ” sólet, libamájjal töltött füstölt csülökkel.

Szombaton is kinyitnak egyébként, akkor hideg, konfitált kacsacomb a menü, az ételek ára 1400-1700 forint között mozog. Bíró Lajos azt mondta, szerinte a Hold utcai piac galériáján egy remek közösségi teret lehet létrehozni, ezért is alakítottak ki egy közösségi asztalt az étterem előtt. Azaz külön-külön nem lehet leülni, csak egymás mellé, amit a magyarok nem nagyon szeretnek. Ennek ellenére a koncepció működik, Bíró szerint remekül ebédel együtt mindennap 10-16 ismeretlen, ebédidőben mindig tele vannak.

Bíró nem tagadja, hogy a gasztrokoncepció ötlete nagyrészt az ő fejéből pattant ki, és szívesen tesz bele pénzt, és hív ide másokat, mert szerinte ez egy tökéletes hely. Nekünk azért vannak aggályaink, nem látjuk egyelőre, hogyan lesz ez egy magyar Naschmarkt, ha a piac csak hatig van nyitva – pont mikor a munkaidő véget érne, és jöhetnének az emberek –, valamint nyáron nem fognak tudni versenyzeni a kiülős helyekkel.

Most, télen a galérián üldögélni meglehetősen hideg van – pedig a támogatásként felvett összeg egy részét elvileg a fűtés korszerűsítésére költötték –, nyáron pedig szívesebben megy az ember nyitott helyre. Bíró Lajos szerint azonban ezekre idővel lehet megoldást találni, ha jól mennek a dolgok, az önkormányzat nyitott a hosszabb nyitva tartásra, és el lehet menni egy kicsit szerinte az iszogatás irányába is.

Hatalmas fantáziát lát a helyben Szabó Péter, a Vörös Homár tulajdonosa is. Szabó a Hegyvidék bevásárlóközpontban lévő Vörös Homárt vitte évekig – ami többek között arról volt híres, hogy ott találtuk meg a város legjobb fish and chipsét. Azt az üzletet most otthagyta, és a Belvárosi Piacon kezdi elölről az egészet. Az új Vörös Homár már január elején meg is nyílt, a tulajdonos szerint délben már most is egész jó a forgalom. Szerinte itt egy spanyol–francia mintára kialakuló gasztropiac van kialakulóban, ahová enni járnak az emberek, mindenki összeválogatja, amit szeretne, és aztán közösen megeszik.

Az étterem-tulajdonosok egyértelműen úgy gondolják, ők be tudják indítani a helyet, és ha majd jönnek az emberek az éttermekbe, akkor beindulhat az árusoknak is. A kibontakozó kép szerint azonban mégsem az őstermelők lennének a húzóerő, Bíró Lajos hentesüzletet tervez nyitni, Gianni olasz delikátot, Szabó Péternek pedig már van egy kisebb halboltja, amit látványüzletté bővít majd, aminek üvegfala mögött az is megleshető lenne, hogyan kell a halat megpucolni és előkészíteni. Szerinte ugyanis azért nem eszünk elég halat, mert félünk tőle, és nem tudjunk elkészíteni.

A most megnyílt Vörös Homár étteremként üzemel, étlappal, melyen természetesen a fish and chips is szerepel, valamint napi menüvel, aminek ára 2190 Ft. Szabó Péter is úgy nyilatkozott, biztosan benne, hogy a hely beindul, és

egy év múlva már csak kihalásos alapon lehet majd itt üzlethelyiséghez jutni.

Nem a galérián, hanem a földszinten fog üzletet nyitni Wolf András, a Salon étterem séfje, méghozzá lángosozót, hiszen piac nem lehet meg lángos nélkül. A galérián emellett a hírek szerint nyílik majd még egy pastrami szendvicsező, már építik a görög és az olasz pizzériát, kiadó hely már nincs. Gianni még nem találta ki a koncepciót, elképzelhető, hogy csak gnocchit árul majd. 

Természetesen felmerül a kérdés, mennyire kapták jutányos áron az üzlethelyiségeket a bérlők, hiszen a Bálna esetében is lehetett tudni, hogy a fenntartó eleinte ingyen adta az üzleteket annak érdekében, hogy történjen valami az épületben. Giannival kapcsolatban nemrégiben merült fel, hogy négyzetméterenként 180 ezer forintos áron juthatott hozzá az V. kerületben egy 400 négyzetméteres Arany János utcai üzleti ingatlanhoz, miközben a területen a felújított üzlethelyiségekért négyzetméterenként akár az 1 millió forintot is elkérhetik. Rogán Antal szerint azonban ez csúsztatás, mivel az étterem részt egy magántulajdonostól vette Gianni, az önkormányzat csak egy kis udvari helyiséget adott el, ami amúgy is csak terhére volt. A Hold utcában még ennél is kedvezőbben az árak, a bérlőktől úgy tudjuk,

négyzetméterenként 4000 forintért kapták meg az üzlethelyiségeket

annak érdekében, hogy ne álljon végre üresen a piac.