Szerdán kezdődik a szakácsverseny, a magyar csapat már bevásárolt

2015.01.27. 17:06

Szerdán kezdődik a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny történelmének 15. döntője Lyonban, ahova ismét sikerült bejutni a magyaroknak. 2014-ben Széll Tamás és csapata vett részt a versenyen, ő végeredményben a világ tizedik legjobb versenyszakácsa lett, itt lehet elolvasni az Index beszámolóját a döntőről.

Molnár Gábor séf és csapata a verseny előtti estét bevásárlással töltötte, a direkt a döntő kedvéért berendezett piacon vásárolt be az alapanyagokból, amikből a versenyfogásokat fogja készíteni.

Molnár Gábor ezeket választotta:

  • burgonya,
  • zöldalma,
  • fehérhagyma,
  • gyömbér,
  • kapor,
  • sütőtök,
  • japán articsóka,
  • vörös- és cirmoscékla,
  • póréhagyma és
  • tarlórépa.

Egy további zöldséget is kötelező lesz használnia, amelyet egészen ma estig titkokban tartottak a Bocuse d’Or szervezői. A titkos összetevő négy zöldség között dőlt el, az első napon versenyző csapatoknak hétfő este árulták el, hogy a szárzellerrel kell dolgozniuk. Így szűkült a kör az édesköményre, a póréhagymára és a sütőtökre, amiből végül az édeskömény lett a befutó a holnapi versenyre.

A séfek szerdán reggel kapják meg a startjelet, a halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05-kör tálalják majd a zsűrinek. Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke a húsétel zsűrijében pontoz a 24 nemzet képviselői között.

Az Index részt vett Molnár sajtóedzésén is, szóval kattintson oda, ha mindent szeretne megtudni a magyar versenyzőről és a technikáiról, illetve ha érdeklni, hogy miért ekkora szám ez a Bocuse d'Or, kattintson arra a cikkre, amiben örülünk annak, hogy 2016-ban Magyarországon rendezik a döntőt. Ha pedig csak a fontos tényekre kíváncsi, akkor következzen egy részlet abból:

Mi az a Bocuse d'Or?

Paul Bocuse, egy nemzetközi hírű szakács, akit megválasztottak az évszázad séfjének, természetesen megvolt mind a három Michelin-csillaga, az ő ötlete volt egy nemzetközi szakácsverseny megrendezése, ami hozzájárulhatna a szakma fejlődéséhez. Az első Bocuse d’Or versenyt 1987-ben tartották, Lyonban, ez a világverseny azóta is mindig ott kerül megrendezésre, minden páratlan évben. Páros években van az európai döntő, ami mindig más helyszínen zajlik.  Magyar szakács csak tavaly jutott először a világverseny döntőjébe, Széll Tamás, az Onyx séfje személyében, aki rögtön a tizedik helyen végzett. Az idei stockholmi európai döntőn Molnár Gábor képviselte hazánkat, szintén a tizedik lett, ami nagyon jó eredmény.

 A versenyre a séfek hónapokat készülnek és gyakorolnak, napi 8-10 órában. Hogy ki képviselheti az adott országot, azt előversenyek döntik el. A versenyre a nemzetközi bírálóbizottság határozza meg a két kötelező alapanyagot, ami mindig egy halból és egy húsból áll. Mihelyt ezt kijelölték, a séf elkezd kísérletezni a segítőjével (commis, aki mindig egy fiatal, maximum 22 éves szakács lehet) és a trénerrel (coach) aki nem lehet bent a konyhában, csak utasításokat adhat, és az időt mérheti. Ha kitalálták az ételt, amivel versenyezni fognak, pontosan be kell gyakorolni az elkészítést. Széll Tamásnak például az első gyakorláson még 7 órájába telt, hogy elkészítse a fogásokat, ezt kellett levinni öt órára, a versenyen ugyanis csak ennyi idő áll rendelkezésükre. Minden mozdulatnak fontos szerepe van tehát. 

A versenyt élőben lehet követni majd az interneten, az Index is figyelemmel kíséri majd.