Ekkora luxust még nem látott!

02
2015.04.16. 09:52
A héten nyílik meg az Émile, a Gerbeaud-ház, cukrászda és étterem budai párja. A tulajdonosok szerint az új éttermet és cukrászdát családias hangulat és jóval mérsékeltebb árak jellemzik majd. A luxusvillát még a nyitás előtt jártuk be, és hosszan beszéltünk az Émile Hollandiából hazaköltözött séfjével is.

Nem a budai tagozat az első kihelyezett fiókja a Vörösmarty téren lévő, Gerbeaud-nak, hiszen nyitottak már üzletet Szöulban és Tokióban is. A budai cukrászda is már régóta tervben volt, végül 2013-ban jött szembe egy villa a Gábor Áron és az Orló utca sarkán, amiről a tulajdonosok úgy gondolták, minden szempontból megfelelő.

Több mint egy évig tartó felújítás után az Émile a héten nyit meg, merőben más koncepcióval, mint a Gerbeaud. (A cukrászda névadójának teljes neve Émile Gerbeaud, innen a név.)

A Vörösmarty téri Gerbeud-nak már voltak arra irányuló kísérletei, hogy a magyar vásárlókat is bevonzzák a cukrászdába, de eddig nem sok sikerrel. Hiába adnak minden süteményt elvitelre féláron, és hiába kapott pár éve az éttermük, az Onyx Michelin-csillagot, a látogatók 80 százaléka külföldi. A magyarok nem annyira fedezték fel maguknak a Gerbeaud-ot, aminek azért nagy valószínűséggel az ára az oka.

Bár tény, hogy a Gerbeaud mindenből kiváló minőségű alapanyagot használ, a süteményeikhez minden gyümölcsöt maguk szereznek be, minden lekvárt, sőt még a mogyorókrémet is ők készítik.

Niszkács Anna, a Gerbeaud értékesítési és marketingigazgatója szerint az Émile-ben sok minden másképp lesz, itt ugyanis az a cél, hogy a környék lakói tényleg ide járjanak, így más árkonstrukcióval dolgoznak majd – magyarán olcsóbbak lesznek a sütemények, bár pontos árakat még nem tudtak mondani.

Émile Gerbeaud

gerbeaud-kugler1

Émile Gerbeaud Svájcban született, francia cukrász. Kezdetben Németországban, Franciaországban és Angliában dolgozott több nagy cukrászüzletben, 1884-ben költözött Magyarországra, és Kugler Henrik cukrászüzletéhez társult a budapesti Gizella téren (ma Vörösmarty tér), ahol kávéházat nyitottak. 1886-ban az üzletet kisebb csokoládégyárral bővítette, 1909-ben megvásárolta és korszerűsítette a fiumei csokoládégyárat is. 1919-ben pesti és fiumei üzemét a Dohány utcai gyártelepen egyesítette. A Vörösmarty téri cukrászdát 1948-ban államosították, és csak 1984-ben vette vissza a Gerbeaud nevet, 1995 óta magántulajdonban van. (Wikipédia)

A cukrászdánál és kávéháznál azonban bevallom, engem jobban izgat a földszinten elhelyezkedő étterem, és Niszkács Anna szerint is inkább étteremként definiálja magát az Émile. A Gerbeaud-ház mégiscsak kitermelt már egy Michelin-csillagos éttermet, így az ember kíváncsian várja, mit hoznak össze egy másik helyen. A kávéház és az éttermi rész teljesen elkülönül egymástól, más a dizájn is. Az emeleti kávézó-cukrászda részen szinte már nyomasztó a túlgondolt luxus, ami nyilván a Gerbeaud polgári múltjára akar utalni. Az étterem a földszinti részen helyezkedik el, itt a dizájn is sokkal letisztultabb, modernebb. Az étteremben látványkonyha van, így minden lépés pontról pontra követhető, ez már régóta divat, ettől függetlenül nem tudom elképzelni, hogy ne lenne a személyzet számára nyomasztó.

A séf Kövér Gergő, aki tíz éve főz külföldön, helyettese pedig Jóvér Ferenc, aki a Costes étteremben volt sous-séf.

Kövér Írországban, majd Barcelona mellett főzött, az utóbbi három évét pedig Hollandiában töltötte, ami elmondása szerint a legmeghatározóbb volt számára. Tíz év után azonban már szeretett volna hazajönni, így örült a lehetőségnek. Azt mondja, tíz év alatt rengeteg minden változott. Olyan technikai eszközökkel tud most dolgozni, melyek akkor még elérhetetlenek voltak itthon.

Az étlap kialakítása teljesen rá volt bízva, igyekezett olyan ételeket összeállítani, amelyek tradicionálisan megtalálhatók itthon, és előre meghatározott koncepció volt, hogy a hely húzóétele a paprikás csirke legyen, aminek Kövér Gergő egy teljesen új külsőt gondolt ki. Mint mondta, az étel összetételén nem akart változtatni, szerinte nem is érdemes, tálalásban viszont egészen különleges dolgot kap, aki az Émile-ben paprikás csirkét eszik.

A vendéghez először egy Krúdy-novella érkezik a paprikás csirkéről, azt olvasgathatja, amíg az étel érkezik. Étvágygerjesztőnek a kakas taréja jön ki az asztalra, ami nem vicc. A taréjt nyolc órán keresztül főzik, majd házilag szárított és darált kápia paprika porral és fokhagymás tejföllel kínálják. A taréj természetesen ehető, sőt nemcsak ehető, de finom, én kóstoltam.

Utána külön tálkákban érkezik a csirke, a nokedli és az uborkasaláta, és mindenki maga állíthatja össze, egy nagyobb tányéron. A paprikás csirke galuskával és uborkasalátával 3200 Ft, a többi étel ára sincs egyelőre elszállva, ami jó hír.

Az étlapon jelenleg hat előétel és hat főétel szerepel, ezek közül a paprikás csirke valószínűleg állandó lesz, a többi étel közül egy-kettő pedig pár hetente cserélődik majd. Szerepel az étlapon pisztráng, szarvas, malac bőrös hasaalja, és a vegetáriánusoknak is külön főétellel készülnek, a jelenlegi étlapon fekete gyökér, tojás, quinoa, sajtleves szerepel (3700 Ft).

Kövér Gergő azt mondta, őt nem zavarja a látványkonyha, bár persze szokatlan egy séfnek, ha előtérben van, és számít rá, hogy a vendégek gyakran odajönnek majd beszélgetni, de ettől szerinte az étterem légköre is oldottabb lesz. A teljes átláthatóság nekik, mint mondta, azért is fontos, mert büszkék az alapanyagokra, amit így a vendégek is láthatnak. Sok alapanyag érkezik külföldről, például érdekes módon a pisztráng is, de marhahúsból sikerült találniuk megbízható magyar szállítót, és a paprikás csirkéhez felhasznált is baromfi is a Gerbeaud saját farmjáról érkezik majd, csakúgy, mint a reggeli ételekhez használt tojás.

Az Émile egyelőre furcsán nézett ki üresen, a nagyszabású luxus és tökéletesség elég zavarónak hatott, a hatalmas baldachinos fotelekkel én például nem tudok mit kezdeni. Nehezen tudom elképzelni, hogy a túldizájnolt lámpák alatt, az üvegpulton bárkivel oldottan tudnék borozgatni, az étterem nyitását viszont nagyon várom. Kövér Gergő séf egyszerre laza és profi, az étlap vonzónak tűnt, a későbbiekben pedig ebéd menü is lesz majd, két fogás 3500, három fogás 4500 Ft-ért.