Csak ez hiányzott: a rántott Oreo!

2015.08.30. 11:21

Mindig azt gondoltam, hogy a rántott Snickers nem egy valójában létező étel, csak egy olyan dolog, amivel az angolok szívatják a világ többi népét, miközben jót röhögnek maguk között. Aztán egy vendégségben angol barátaim elkészítették a tejszínhabos habcsókot, és akkor rájöttem, hogy ők tényleg esznek ilyen dolgokat. Nálunk ennek ellenére nem terjedt el a rántott csoki, helyette azonban új őrület van kialakulóban, a bundás Oreo, amit egy magyar lakótelepi büfé vett fel az étlapjára, és mivel egyre nagyobb a felhajtás körülötte, mi is kipróbáltuk.

Alig egy hónapja nyílt a Pók utcai lakótelepen a New York Minute nevű amerikai büfé, ami amellett hogy egy egészen új színt visz a lakótelep kínai büfés, gyros-os világába, egy gyerekkori álom megvalósulása is.

Triffa László Péter ugyanis itt nőtt fel a lakótelepen, amikor ez a hely még Hawaii büfé névre hallgatott, és melegszendvicset árult benne a Tibor bácsi nevű büfés. 

Aztán pár évtizeddel később ő nyitott itt büfét, ráadásul egy egész bevállalósat. Üzlettársa tíz évet élt Amerikában, így jött az amerikai büfé ötlete, aminek kulcs motívuma az volt, hogy ne legyen csalamádé a hamburgerben.

Triffa László egyébként egészen úgy beszélt, mint aki erősen megélte a gasztroforradalmat és leszűrte belőle a lényeget, ami a következő: reggel felkel, kimegy az óbudai piacra, megveszi a marhúst meg a friss zöldséget, és abból főz aznap a büféjében. A sült krumplin kívül semmihez sem használ fagyasztott alapanyagot. Ez a hozzáállás tízből tíz pont, még ha a kivitelezésen van is mit csiszolni.

Legjobban természetesen a hamburger fogy, így azt én is megkóstoltam. Van normál, XXL és szerencsére mini változat is, így azt választottam, bár tesztelésre nem ideális, hiszen jóval kisebb benne a hús, de akartam mást is enni. A pékáru frissen érkezik minden reggel, ők süttetik, a húspogácsákat is ők keverik be hátszínből marhafaggyúval, fűszerezni nem szokták, csak sütés közben. A végeredmény vegyes lett: hiába a kifejezetten jó minőségű zsemle és hús, ha a hús túl van sütve, és az egésznek agyon van csapva ízetlen kígyóuborkával, sok hagymával és kemény paradicsommal, nem beszélve a mustárról és ketchupról. A hamburgeren bőven van mit javítani, főleg hogy a kicsi 1440, a nagy meg 2040 forint. A hozzáadott sült krumpli kifejezetten lelombozó volt, fagyasztottban is van ennél sokkal jobb.

Kifejezetten jó volt azonban a hot-dog! Extra pontok járnak a kifliért, friss, kissé édeskés benne sült sertésvirsli és házi káposztasaláta, ez már ár-érték arányban is kielégítő, 840-ért kifejezetten megéri, laktató és finom.

Na de nem húzom tovább senki idegeit, úgyis mindenkit az érdekel, hogy milyen volt a desszert!

A New York Minute ugyanis az egyetlen hely Budapesten, ahol lehet kapni rántott, vagyis jobban mondva bundás Oreót. 

Rántott Oreo házilag

Magyar étteremben sehol máshol nem láttunk még bundás Oreót, otthon azért el lehet készíteni, van hozzá létező recept:

Hozzávalók:
12 dkg liszt
2 tojás
150 ml tej
1 csipet só
1 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
1 tk fahéj
3-4 ek olaj
1 tk szárított élesztő
25-30 Oreo keksz
olaj a sütéshez

Ebből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb tésztát kell kapunk, kicsit hagyni kell állni. Ebbe kell máratni a kekszeket, és barnára sütni. Ez a recept is vaníliafagyival ajánlja, de a szerkesztőség véleménye szerint sokkal jobb lenne valamilyen savanyú lekvárral, de láttuk már kávéturmixszal is.  

Egészen biztos vagyok benne, hogy ez lesz a hely húzóétele, mint ahogy abban is, hogy sokan csak ezét fognak elzarándokolni a Pók utcai lakótelepre. A bundás Oreo ugyanis bármennyire meglepő, de nem rossz! Ráadásul éppen a büfé nyitásával egy időben jelent meg a hazai piacon az amerikai keksz, így most már minden éjjel-nappaliban lehet Oreót kapni. Székesfehérváron gyártják, gyakorlatilag a Pilóta keksszel egy épületben, a rajongók fújnak is az Oreóra rendesen.

Én mondjuk nagy Oreós vagyok, de arra hogy bebundázzam és kisüssem, még a gyerekeim sem tudnának rábeszélni. Azt gondoltam, hogy majd arról fog szólni a cikk, hogy mekkorát hánytunk a bundás Oreo után. De korántsem ez történt, ha nem csöpögött volna belőle az olaj, akkor azt mondanám, hogy az amerikai palacsintabundában kisütött Oreo kifejezetten finom,

annak ellenére hogy nagyjából úgy néz ki, mint a mákkal töltött rántott máj.

Mondjuk a Triffa László által elemezgetett "orgazmikus érzést" nem éreztem, de egy kellemes kaja, és az a furcsa, hogy kisütve egészen más íze lesz a keksznek, kevésbé édes. Egy adag bundás Oreo 540 forint, ebben öt darab keksz van, a hülyének is megéri. Még vaníliafagyi is van hozzá, olyan tömény, hogy egyet bírtam belőle megenni, a többire rávetették magukat a kollégáim a szerkesztőségben, és mindenki odavolt érte. Pont úgy voltak, mint én: azt gondolták, ennél undorítóbb dolog nem létezik, aztán mégis megszerették. A nagy lendületben megkóstoltam az oerós shake-t is, ez nagyon bejött, valószínűleg nagy sikert aratok majd vele otthon is.

A New York Minute nem egy olyan büfé, ahová még egyszer kibumliznék, de összességében jó hely. Nagy volt a forgalom, látszik, hogy a helyiek értékelik, hogy végre van itt valami új dolog. A koncepcióhoz is ragaszkodnak, kifejezetten amerikai ételek vannak: Philadelphia golyó, chilis bab, BBQ borda, grill kukorica, amerikai palacsinta juharsziruppal. Van pizza is, bár eredetileg nem akartak, de aztán úgy gondolták, az amerikai vonalba belefér. A tészta is ennek megfelelően kissé vastagabb, de azért nem kenyérszerű, ezt is minden nap frissen hozza a pék, ők meg dagasztják, a pizzára mindenki azt kér, amit akar.

Kicsit talán túl sokféle étel van, ahhoz képest, hogy ez egy kicsi büfé, én a felét mondjuk kiszórnám, akkor kisebb lenne a kavarodás a kiszolgálásnál, és lenne idő arra, hogy minél több dolgot készítsenek saját kezűleg, ahogyan azt tervezik is.