Ötcsillagos szállodában sörözhetünk

MZS marionette megnyito-8536
2015.09.07. 17:30
Tovább terjed kézműves sörforradalom, a külvárosi Élesztő és a belvárosi Léhűtő után most a Duna-korzón nyílt egy új hely, a Marionett. Kipróbáltuk.

A Marionett története májusban indult: akkor jelentkezett a Budapesten az Élesztőből és a Skanzenből, Berlinben a Hopfenreich sörözőből ismert Tóth Imre a Budapest Marriott Hotel pályázatára, amiben a szálloda aljában 9 éve üresen álló üzlethelyiségnek kerestek üzemeltetőt. Valakit, akinek vannak ötletei, de nincsen pénze, cserében szakmai segítséget, pénzt és alkalmazotti státuszt kínált a szálloda. Tóth Imre pedig nyert. Az ő pályázata arról szólt, hogy egy elegánsabb kézműves sörözőt nyitna a Duna-korzó közönségének, amibe beleérti a magyarokat és a külföldieket is. 

Az első hírek még augusztusra ígérték a megnyitót, és szeptember első hétvégéjén végre meg is nyílt a Marionett a Marriott Hotel aljában. Az átépítés még nem volt 100%-ban befejezve, a forgóajtót például forgópulttá fogják átalakítani, ami egyszerre lesz dzsúszbár és sörkoktélbár, ez még nem készült el teljesen, és a konyha sem volt még százas, de ettől függetlenül üzemképesnek látszott a hely, amikor mi ottjártunk. 

És nem is volt annyira rongyrázós, mint amilyennek távolról tűnhet a Marionett. Az Élesztőhöz hasonlóan összesen 12 csapon árulnak magyar söröket, a marionett-bábu, mint vizuális koncepció, itt jelenik meg, hiszen minden sörcsaphoz tartozik egy bábu, ami a csapolás során mozogni kezd. Az árak is hasonlóak az Élesztőben megszokottakhoz, de fontos hogy résen legyünk: a Marionettben 2 deci a pohár és 4 deci a korsó sör, tehát ránézésre ugyanannyiba kerül a sör, mint máshol, de pont egy deci sör a különbség. Az árak egyébként a kézműves sörökhöz mérve, és pláne a Duna korzóhoz képest egyáltalán nem számítanak durvának:  hiába 500 forint a pohár, a korsó pedig 1000.

De pontosan ez is volt a cél, hogy azok, akiknek az Élesztő túl punk, túl lepattant és talponállós hangulatú, azoknak is legyen egy normálisabb hely, ahol hashtag alakú design bútorokat és designpultot lehet támasztani, bár a terasz berendezését egyelőre még ugyanúgy az Élesztő színes foteljei adják, de ezt írjuk még a nyitás utáni kapkodás számlájára. 

Egy másik fontos különbség az Élesztőhöz képest viszont az, hogy míg a Tűzoltó utcai hely kifejezetten a sörbarátoknak szól, és kifejezetten nem kedvez annak, hogy egy boros barátot, családtagot magunkkal vigyünk, addig a Marionettben van rendes boros-pálinkás sortiment is, úgyhogy családoknak, baráti társaságoknak nem kell kettészakadni, ha minőségi sört és bort akarnak inni.

A harmadik fontos különbség, hogy míg az Élesztő főleg a magyar sörökről szól, annak minden előnyével és hátrányával, addig a Marionett lesz az a hely, ahol külföldi főzdéknek is bemutatkozást biztosítanak. Tóth Imre azt mondta, az Élesztő már annyira magyarcentrikus, hogy nem lehetne megoldani, hogy akár csak három csapon is külföldi söröket kínáljanak, mert rögtön sértődés lenne a dologból, a Marionettet viszont eleve úgy tervezték, hogy van vendégcsap, így mindig lesz egy külföldi vendégfőzde, akit majd meg lehet kóstolni. 

Most a holland Vandestreek főzde hozta el a söreit, több félét is lehet kóstolni tőlük, nekem pont a nem annyira jónak tartott rozsosból, a Koperből jutott, ami jelenleg 3,45-ön áll a sörök Foursquare-jének mondható Untappd-en, ami tökéletesen leírja azt, hogy egy közepes, se nem rossz, se nem jó sör, a főzdés srác viszont nagyon lelkes és nyitott volt, mindenkivel váltott néhány szót. 

A kaját ugyanúgy a Butcher's Kitchen csinálja, mint az Élesztőben, ami azt jelenti, hogy a pultban főleg húst lehet enni hússal, a megnyitón sült krumplit ropogtathattunk, ha másra vágyunk, de elvileg a Házikó ide is szállít majd a kajáiból , úgyhogy később lesz majd választási lehetőség is. Mondjuk az a rendszer, hogy előbb sorbanállok a pultnál a sörért kígyózók között, kifizetem a kajámat, majd a cetlivel még egyszer várok a konyhapultnál, egy hétvégi tömegben kicsit tönkreteheti az estét, úgyhogy ezen a rendszeren majd lehet, hogy finomítani kell. 

Az extremitások kedvelőinek van sörfagyi és sörcsoki is, illetve a Mahung jóvoltából van alkoholmentes gyömbérsör is, ami söreljárással készült gyömbérital, és egy decije is annyira erőteljesen gyömbéres, hogy még órákkal később is a számban maradt az íze. 

A Marionett nagy kérdése az lesz, hogy a közönsége milyen arányban áll majd az üzleti útra Budapestre érkezett zakósokból, óbégatós legénybúcsús turistákból vagy szimpla sörkedvelőkből. Tóth Imre állítja, ő ugyanazt a közönséget célozza a hellyel, nem a turistáknak csinálta a helyet, hanem nekünk, budapestieknek. Arra mindenképpen alkalmas, hogy helyi lakosként kipróbáljuk egy ötcsillagos szálloda vécéjét, hiszen a Marionettnek nincs saját mosdója, egy ajtón át jutunk a szállodafolyósóra, ahonnan a mellékhelyiségek nyílnak. A nyitónapon a férfivécé meg is adta magát, így az első emeleti vécét is tesztelhettük, annak parádés dunai panorámájával.