Mi van a sörforradalom után?

D CIM20150911004
2015.09.12. 15:50

Hiába sikerül mostmár tizedszerre is megrendezni, nem volt szerencséje az idei Főzdefesztnek: amilyen jól sikerült a tavaszi verzió, olyan gondokkal küzd az őszi. Eredetileg múlt héten lett volna, de akkor a várható rossz időjárás miatt eltolták egy héttel, rá az ARC plakátkiállításra és a félmaratonra, és míg a múlt héten egy csepp eső nem esett, addig pénteken egy kiadós esővel indult a Főzdefeszt első napja.

Sötétedés után viszont végre lecsendesett az addig egészen undorító idő, így a sörrajongók is előmerészkedtek, és egész kellemes tapasztalat volt, hogy sehol nem volt sorbanállás, könnyen lehetett ülőhelyet találni és a tűző nap elől sem kellett menekülni. A hétvégére azért most már tényleg jobb időt mondanak, szóval szombaton és vasárnap igazi családi rendezvénnyé válhat a Főzdefeszt, ahova ki lehet menni a gyerekkel színes plakátokat nézni, sörözni, kajálni és futóknak szurkolni. Szigorúan tömegközlekedéssel, hiszen minden le lesz zárva a környéken, és alkoholmentes italokat is csak a pohárpontokon árulnak (ásványvizet és fritzkólát).

Közszolgálati információ: a Főzdefeszt továbbra is készpénzmentes, Metapayjel vagy PayPasszal tudunk fizetni, a vécén is. Belépő ugyan nincs, de kötelező főzdefesztes poharat vásárolni, ami 1000 forintba kerül, és már tavasszal is nyígtam, hogy bizony ronda ez az ezerforintos pohár, de azt persze nem tettem hozzá, hogy 1500 forintért lehet venni ún. extra poharat is, ami kicsit normálisabban néz ki. További hír, hogy lehet használni a tavaszi poharakat (hiszen pont ugyanúgy néznek ki), de a szervezők kérik, hogy segítsék a pohárvásárlással a Főzdefesztet

Sörforradalom will be televised

De miért segítsük a Főzdefesztet? Mit adott nekünk a kézműves sörforradalom ezalatt a pár év alatt? Néhány elég jó sört, csillogó szemű, kísérletező sörfőzőket, és lelkes fogyasztó tömeget. A sörforradalom elérte a zenitjét, most már tényleg bármilyen sört lehet inni Magyarországon. Ezt azért kár lenne tagadni, még akkor is, ha a minőségbiztosítás még mindig komoly problémát okoz: attól még, hogy itt a Főzdefeszten egy frissen elkészült sör finom és ízlik, egyáltalán nem biztos, hogy jövő héten vagy egy év múlva ugyanazt találom a palackban vagy a csapon. Nyilván ez a kisüzemi sörfőzés izgalma és romantikája is, de ezerforintos korsóárak mellett elvárható lenne az állandóság is. 

Mondjuk eddig ez nem is jelentett komoly és széles tömegeket érintő problémát, hiszen kiment pár tízezer ember dülöngélni a tavaszi meg az őszi Főzdefesztre, évközben pedig alig néhány helyen lehetett minőségi kézműves sört inni. Eddig.

A GVH ugyanis hozott egy iránymutató döntést, amelynek értelmében versenykorlátozónak tartja a kizárólagos szerződéseket. De mit is jelent ez? Azt, hogyha eddig beültünk valahova sörözni, akkor azt láttuk, hogy ha a napernyőt, a söralátétet, a tálcát, a poharat, és persze a sok-sok liter, jó áron adott sört is egy nagy cég biztosította a helynek, cserébe azt kérte, hogy más cég sörét ne árulják. Tehát hiába ment oda a kisüzemi sörfőző, hogy van 800 liter fincsi söröm, amit imádtak az emberek a Főzdefeszten, a söröző széttárta a kezét, hogy itt ugyan nem árulhatod, mert kizárólagos szerződésem van a nagy céggel.

Na, ez fog megváltozni a jövőben, és noha elég laza a mostani megfogalmazás, amit mindenki úgy ért, ahogy akar (két év alatt 20 százalékkal kell csökkenteni a kizárólagosan forgalmazott söröket), de egy kiskaput, pontosabban egy ajtórést mégiscsak teremt, ahova a kisüzemi sörök, ha akarják, és ha a söröző is akarja, betehetik a lábukat. És akkor mi lesz velünk a sörforradalom után? A konszolidáció: reményeink szerint egyre több helyen lehet majd normális söröket inni, nemcsak pár kiválasztott helyen. 

Sok a duma! Mit igyak a Főzdefeszten?

A Főzdefeszt egyik újdonsága, hogy rengeteg egyházi sör van. Nem viccelek, tényleg, idén belevágott a sörfőzésbe a Zirci Ciszterci Apátság, a Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor és a Székesfehérvári Püspökség is. Ezek közül én a Zirci söröket kóstoltam, egy búzát, egy pilst és egy belgát, és azt tudom mondani, hogy a búza tényleg jó volt, friss, finom, üdítő, a pils az totálisan átlagos, a belga pedig még csak emlékezetes sem maradt. Ettől függetlenül persze vicces látvány, ahogy a Főzdefeszten apátok járnak-kelnek, és mivel rajtam kívül egy csomó ember szereti a belga söröket, nem aggódom, hogy az egyházi sörök is megtalálják majd a közönségüket. 

A másik újdonságként a „környezetvédő” söröket harangozták be: az Egymilliárd Megawattra még a BME-rakpartról emlékezhetünk, mert egy erős és karakteres, tartalmas (gyömbérrel dúsított) dupla IPA, most újra kapható az Élesztő standjánál, bátran ajánljuk idén is mindenkinek.

A Monyó lett idén az Év sörfőzője, teljesen jogosan, hiszen nagyon sok minőségi, igaz, borzasztóan hülye nevű (Bruszk Willis és társai) söreik vannak, és most egy Fukusima Heavy Water nevű zöld sörrel is kijöttek, amit én minden jószándék ellenére sem tudtam meginni. „Egy zöld ételfestékkel „szennyezett”, cseresznyefachipsen érlelt, rizssziruppal és sorachi ace komlóval előállított nukleáris pale ale" – írják róla, de valójában víz- és ételfesték íze volt, ennél sokkal-sokkal fontosabb dolgokra kell a hely a gyomornak egy Főzdefeszten. Ott van például a szintén a Monyónál árult Flower Power, ami nem újdonság, mert tavasszal már második lett a Nemzetközi Házisörfőző versenyén, de egy friss, virágos, jó ízű amerikai IPA, simán lehet nagytételben fogyasztani, hiába 6,3-as, könnyű és vékony tud maradni.

Ellentétben a csakajósörös Armando kivégzősörével, a CCCP-vel, ami tényleg toronymagasan a legjobb sör az idei Főzdefeszten, (juharsziruppal és nádcukorral főzött tripla india red ale), de két decije 800 forint, és 12 százalékos alkoholtartalma miatt ennél nagyon többet nem is ajánlott belőle ínni, ha nem akarunk mi is az asztalra borulva éjszakázni, mint tették páran péntek éjjel a Városligetben. Tavasszal lelkendeztem a kovászos uborka ízű ciderek megjelenésén, úgyhogy a Freak Fusion Circus Ale kapros íze egészen zavarba is hozott, olyan volt, mintha egy tányér túrós csuszát toltam volna egy nagy harapás kovászos uborkával, miközben igen, egy sört ittam. Nagyon bizarr élmény volt.

Ha valaki nem szereti az ilyen kacifántos söröket, akkor viszont a Rekettye Sörfőzde sátrában megbújó Aprily Craft Beer lesz a jó választás: árulnak amerikai pale alet Stanley néven, és barbecue lagert Woody néven, és igen, ez a koncepció, hogy híres rendezők keresztnevét használják fel a sörökhöz, felkészül Quentin Tarantino. Mindkét sör teljesen oké ivósör, normális alkoholszázalékkal: a Stanleyre már itt-ott rá lehetett találni a pesti éjszakában palackozva, de itt végre csapolva is lehet kóstolni, a Woodynak pedig minden értelemben a Főzdefeszt a debütálása, és meglepően jól is fogadta a közönség. (Az idei Főzdefeszten nem vesz részt a Fóti, bizony, már a kézműves sör világában is megindult a széthúzás, és érezhetően hiányzik ez a tápsör-vonal a közönségnek, nekik tökéletes választás lesz a Woody.)

Az Év Sörfőzőjét tehát már kihirdették,  szombat este pedig kihirdetik Magyarország kedvenc sörét és odaítélik az Év Legjobb Sörcímkéje díjat is.  

Főzdefeszt, Felvonulási tér, szeptember 11-12-13