Bezárt átmenetileg a legnépszerűbb budapesti levesező, többen kórházban fekszenek

2015.09.16. 16:36 Módosítva: 2015.09.18. 14:27

Rendkívül korrekt, ködösítés nélküli bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán a többször is Budapest legjobb vietnámi bisztrójának kikiáltott Hai Nam Pho bisztro. Szinte minden pho-rajongó szerint itt van a legjobb pho leves a városban, az étterem mégis bezárni kényszerült egy időre, több vendég ugyanis kórházba került szeptember elején, miután augusztus elején ettek az étteremben. 

Bár a bejegyzés ételmérgezést említ, a kommentekből kiderül, hogy jelenleg is legalább hatan vannak kórházban Hepatitis A fertőzéssel, amit valószínűleg az étteremben kaptak el. A Hepatitis A a fertőző májgyulladás egy formája, többnyire a széklettel terjed, lappangási ideje akár 4-6 hét, de az esetek 90 százalékában tünetmentes, de így is fertőző. A betegség nagyon kellemetlen, de tünetmentesen gyógyul. A kórházban fekvő betegekben mind az a közös, hogy ettek augusztus elején az étteremben.

Kedves Vendégeink,A Hai Nam Bistro a mai naptól kezdve rövid ideig zárva tart.Nem szeretnénk köntörfalazni, jelenté...

Posted by Hai Nam Pho Bistro on Friday, September 11, 2015

Az étterem is nyomoz az ügyben, várják a visszajelzéseket is, szeretnének minél hamarabb újranyitni, miután kiderítették, hogyan történhetett ez meg. 

Az ügyben kerestük az éttermet is, akik mindenben segítik a hatóságok munkáját, és várják a vizsgálat eredményét. Jelenleg a laborvizsgálatok zajlanak, vizsgálják az ételeket és a személyzetet is. "Bár ijesztően hangzik ez elsőre, jelenleg nincs elég adat a feltevés alátámasztására. Mi sem tudunk többet jelenleg és a nyitás elbírálása is a mi hatáskörünk felett áll. Addig is dolgozunk az étterem fejlesztése alatt és bővítjük konyhánkat, hogy nyitásra még jobban tudjuk végezni munkánkat." - írta válaszában a Hai Nam család.

Az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is megkerestük azzal kapcsolatban, hogy végülis Hepatitis A-ról, vagy sima ételmérgezésről van-e szó. Az Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság ezt a választ küldte:

Szeptember 11-én az egészségügyi hatóság jelezte, hogy Hepatitis A megbetegedés járványügyi vizsgálata során látókörükbe került a TOP MIX Európa Kft. által üzemeltetett Október 23-a utca 27. alatti étterem. A jelzését követően az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság azonnal, még szeptember 11-én megkezdte az ilyenkor szokásos, helyszíni szemlével és laboratóriumi minták levételével zajló vizsgálatot.

A vizsgálat eredménye az alábbi lett:

A helyszíni szemle számtalan élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági problémát tárt fel, amelyek miatt az étterem működését felfüggesztették, a nem nyomon követhető élelmiszereket a forgalomból kivonták. A mintákat a NÉBIH Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, ennek eredménye jövő héten várható. A vizsgálat lezárásáig élelmiszer eredetű megbetegedés gyanújáról beszélhetünk.