A Nébih záratta be Budapest kedvenc levesezőjét

2015.09.18. 15:21 Módosítva: 2015.09.18. 15:26

Hepatitis A-fertőzés gyanúja miatt bezárt Budapest legjobb vietnami étterme, a Hai Nam Pho bisztro – írtuk szerdán. Azóta kiderült: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az augusztusi megbetegedéseket követően már szeptember 11-től kezdve vizsgálta az éttermet, ahol súlyos élelmiszer-higiéniai hibákat találtak.

Fotó: Hai Nam Pho Bistro

A hepatitisfertőzés gyanújával begyűjtött minták vizsgálati eredménye jövő hétre várható.

Az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is megkerestük azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, tényleg hepatitis A vagy csak sima ételmérgezés miatt betegedtek-e meg a bisztró vendégei augusztusban. Az Élelmiszer és Takarmány-biztonsági Igazgatóság ezt a választ küldte:

Szeptember 11-én az egészségügyi hatóság jelezte, hogy Hepatitis A megbetegedés járványügyi vizsgálata során látókörükbe került a TOP MIX Európa Kft. által üzemeltetett Október 23-a utca 27. alatti étterem. A jelzését követően az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság azonnal, még szeptember 11-én megkezdte az ilyenkor szokásos, helyszíni szemlével és laboratóriumi minták levételével zajló vizsgálatot.

A vizsgálat eredménye az alábbi lett:

A helyszíni szemle számtalan élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági problémát tárt fel, amelyek miatt az étterem működését felfüggesztették, a nem nyomon követhető élelmiszereket a forgalomból kivonták. A mintákat a NÉBIH Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják, ennek eredménye jövő héten várható. A vizsgálat lezárásáig élelmiszer eredetű megbetegedés gyanújáról beszélhetünk.

A pho leves volt a tettes?

Az ügyben pénteken a Hai Nam Pho Bistro vezetősége is megszólalt a levesező Facebook-oldalán. A Nébih-vizsgálattal párhuzamosan ők is vizsgálódni kezdtek: a vendégeik levelei és posztjai alapján 10 körülire becsülik a betegek számát, eltérő intenzitású tünetekkel. Gyaníthatóan mindannyian pho levest fogyasztottak.

 Akárhogyis, nem tudunk semmit sem alátámasztani jelenleg, csupán azt, hogy mi, akik közvetlen kontaktnak voltunk kitéve, még teljes mértékben egészségesek vagyunk.

A levesező munkatársai igyekeztek megnyugtatni a vendégeiket, és elnézést kértek a történtekért:

A vírussal kapcsolatban, független orvosi szakvélemény után jártunk mi is, és pár tényt közölnünk kell tulajdonságairól. A Hepatitis név önmagában egy nagyon megbélyegző konnotációval bír, és tudni illik sok fajtája létezik. Az szóban lévő Hepatitis A vírus a leggyengébb a családban. 2 hét általában, amíg az imunrendszer legyőzi és kiürül a szervezetből. Nagyon ritkán fordul krónikussá (0,1% - A Patológia Alapjai, Robbins), de ez nem változtat a tényen, hogy megtörtént, és végtelenül sajnáljuk, hogy emiatt is kell most aggódnotok.

Az étterem megpróbált kapcsolatba lépni a kórházba került betegekkel, de erre nem volt lehetőségük, mivel nem családtagok vagy közeli ismerősök. Így most arra kérik az érintetteket, ne féljenek kapcsolatba lépni az étteremmel, minden segítséget és információt megadnak.

De mi az a hepatitis A?

A fertőző májgyulladás egy formája, többnyire a széklettel terjed, lappangási ideje akár 4-6 hét. Az esetek 90 százalékában tünetmentes, de így is fertőző. A betegség nagyon kellemetlen, de tünetmentesen gyógyul.