Széll Tamás megint mindent megnyert

04a
2016.03.01. 09:20

A Gault&Millau kalauz novemberben, február végén pedig a Dining Guide rangsorolta a magyar éttermeket. A Dining Guide idén úgy döntött, nem saját tesztelőivel, hanem egy Olaszországból hívott, két Michelin-csillagos vendégséffel, Nicola Portinarival állítja fel a magyar éttermek rangsorát. Az előtesztelések során kiválasztották azt a húsz éttermet, melyek szerintük itthon a legjobbak, ezeket járta végig az olasz séf – tesztelésén mi is elkísértük, erről írtunk is. Mint ahogyan arról is, hogy Portinari annyira nem volt elragadtatva, soha nem járt előtte Magyarországon, egyáltalán nem tudta, mire számíthat itt.

Ezt hétfőn este, a Larus étteremben tartott díjátadón is elismételte nekünk, és beszélt egy kicsit arról is, hogyan állította fel a sorrendet. Aminek az élén az Onyx étterem áll egyébként, ami azt jelenti, hogy Széll Tamás egy héten belül a második győzelmét zsebelte be. Múlt hét csütörtökön megnyerte a Bocuse d'Or hazai döntőjét, most pedig a Dining Guide-tól vette át Szulló Szabina séffel együtt az Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját, sőt, ő kapta az Év Szakácsteljesítménye díjat is. Széll Tamás tehát úgy tűnik, megállíthatatlan.

A díjak


1. Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
2. Costes – Palágyi Eszter, séf
3. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
4. Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
5. Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
6. Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
7. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
8. MÁK – Mizsei János, séf
9. Émile – Kövér Gergely, séf
10. Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Különdíjak:

Év Szakácsteljesítménye díj – Széll Tamás, Onyx
Zepter-Év Innovatív Konyhája díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
Hennessy-Év Séfje díj: Costes – Palágyi Eszter, séf
Törley-Év Ifjú Séftehetsége díj: ESCA - Fehér Gábor, séf
Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme díj: Émile – Kövér Gergely, séf
Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Az elérhető 100 pontból 92 pontot kapott az Onyx, abszolút győztes tehát. Portinari azt azért elmondta, hogy a pontokat a magyar viszonyokhoz mérten szórta, nem próbálta nemzetközi mezőnyben elhelyezni a hazai éttermeket. Szintén 92 pontot ért el, de mégis második helyre szorult a Costes, 90 ponttal pedig harmadik lett a Borkonyha.

Az első tízben van még a Costes Downtown, a Salon, a Babel, az Arany Kaviár, a MÁ, az Émile és az Alabárdos – a Gault&Millau kalauzban ez utóbbi lett egyébként az év étterme. Bár a séf, Bicsár Attila azóta úgy döntött, mivel több mint egy évtizede az Alabárdosban van, ideje egy kicsit továbblépnie.

Hatalmas meglepetés nem történt tehát, azt is mondhatjuk, a Michelin-csillagos séf a Michelin-csillagos éttermeket díjazta, tényleg a topéttermek kerültek fel a ranglista elejére. A Michelin-csillagosok közül egyedül a Tanti maradt ki, de ott is volt egy séfváltás ugyebár. Pesti István nekünk úgy nyilatkozott, elege lett a fővárosból, és vidékre költözött, átvette a tatai Platán éttermet. Ahol egyébként Portinari szintén járt, de az étterem mégsem fért bele az első húszba. Nem úgy, mint a Pesti István nélkül maradt Tanti, ami így is a 14. helyen végzett. Az első húszban két vidéki étterem szerepel egyébként, az Anyukám mondta és a Kistücsök, ami egy hajszálnyit megelőzte az encsieket.

Szulló Szabina, az Onyx séfje a helyszínen elmondta, ők is csak ott tudták meg az eredményt, fogalmuk sem volt, hogy ők fognak nyerni, bár valamilyen helyezésre számítottak. Szulló szerint nem rossz ötlet, hogy egy külföldi szakembert vonnak be az itthoni éttermek tesztelésébe, mert annyira kicsi a magyar gasztrovilág, hogy mindenki ismer mindenkit, és így legalább friss szemszögből értékelik a helyeket újra. Bár egy ember véleményére hagyatkozni kétségkívül szubjektív is. Szulló Szabina hozzátette, ők nem tudták, hogy egy olasz séf jön majd értékelni őket, és nem tűnt fel nekik, amikor ott járt.

A Dining Guide kalauz kiadvány egy remek gyorskalauz a magyar éttermekhez, összességében azonban a Gault&Millau egy szakmailag alaposabb és összeszedettebb kiadványnak tűnik, jóval több szöveggel és sokkal, de sokkal kevesebb reklámmal. Ráadásul a fizetett hirdetéseket sikerült pont az adott étterem értékelése mellé elhelyezni, ami így elég visszásnak tűnik. A Dining Guide kiadványból fájóan hiányzik a kóstolt menü, amire a pontot kiosztották, így pont az a személyesség tűnt el belőle, amit Portinari a tesztelések során olyan profin át tudott adni, és a szövegek így nagyon sematikus jellemzésekre rövidülnek. Igaz, a kiadvány hangsúlyozza, az év során folyamatosan tesztelnek, egy-egy helyre többször visszatérnek, így áll össze a végleges rangsor. 

A Dining Guide-díjat 2004-ben alapították. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben és 2012-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben és 2013-ban az Onyx, 2014-ben pedig a ZONA nyerte el az Év Étterme címet.

Alig pár hét egyébként, és újabb értékelést kapnak a magyar éttermek, márciusban jelenik meg ugyanis a Michelin Európa főbb városait felsorakoztató kiadványa, lehet tehát izgulni, lesz-e újabb Michelin-csillag Budapesten.

Volkswagen Dining Guide top 100 étteremkalauz 2016 1690 Ft