Az autizmussal élőkért futnak majd több tízezren

2016.04.07. 12:22

Jövő hétvégén, április 16–17-én rendezik meg a 31. Telekom Vivicittá Városvédő futást, aminek résztvevői az autizmussal élőkért futnak majd, és amihez több jótékonysági esemény is csatlakozik.

A menő dizájnbútort miért ne készíthetné egy autista?

Van egy műhely Miskolcon, ahol őrületesen menő bútorokat és lakáskiegészítőket gyártanak fából és fűzfavesszőből. Amellett, hogy a tárgyak bármelyik népszerű dizájnboltban megállnák a helyüket, sokat emel az értékükön, hogy alkotóik mindegyike autizmussal él. Április 2-a volt az autizmus világnapja, ezen a napon a Miskolci Autista Alapítványt és a MAACRAFT nevű projektjüket mutattuk be.

A több médiumot tömörítő Fenntarthatósági Média Klub keretében a CEMP-csoport, köztük az Index újságírói is az autizmussal élőkre hívják majd fel a figyelmet a versenyen, és az Autistic Art - Mosoly Otthon alapítványt támogatják.

Kocsis Árpád, a Budapesti Sportiroda (BSI) Ügyvezető- és versenyigazgatója a Vivicittá szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy vasárnap 20 ezernél is több versenyzőre számítanak, a két nap alatt pedig hasonló létszámot várnak, mint a tavalyi 26 ezer induló. A félmaratonra még nem telt be a 10 ezres, tavalyhoz képest megemelt limit, de már a kilencezredik induló is benevezett, így biztosan rekordnépes mezőny rajtol majd el.

2016-ban is kétnapos lesz a rendezvény, aminek különböző hosszúságú távjai a Margitszigetről indulnak, és oda is érkeznek vissza a befutónál. Szombaton jön a 3 fős váltó, a 2,5 km-es Minicittá, a gyaloglás, a 750 méteres Családi Futás és a SUHANJ! Fogyatékkal Élők Futama. Vasárnap először a félmaraton rajtol el délelőtt, aztán ezúttal a Midicittá, a 7 km-es táv következik, és délután a 10 km-es, klasszikus Vivicittá-táv zárja a versenyt. A hosszabb távok útvonalait itt lehet megnézni.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy április 5-én, kedden volt 30 éve, hogy megrendezték az első Vivicittát Budapesten, amin 1500-an vettek részt. Még egy korabeli, az első versenyről származó hivatalos póló is újra előkerült, mielőtt a sajtótájékoztató résztvevői és meghívott vendégei, köztük színészek, műsorvezetők, sportolók aztán egy közös bemelegítésen és esti futáson vettek részt.

Mi az a Vivicittá?

A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: „Vivicittá – Éljen a város! Szeresd a várost!” A mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona vagy Budapest. Hazánkban 1986-től rendezik meg a tavaszi futószezon nyitányaként a szabadidős futóversenyt, amelynek útvonala a főváros legszebb részein halad át.