Megnyerte Széll Tamás a Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjét

IMG 5952
2016.05.11. 18:45

Megnyerte Széll Tamás a Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjét. A második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Svédország lett. A fődíjjal 12 ezer euró jár, ezt a háromfős csapat kapja.

Az eredmény bejelentésekor Széll alig tudott megszólalni, senki nem számított győzelemre, harmadik helyet emlegettek a helyszínen. Amikor bejelentették Norvégia második és Svédország harmadik helyét, a magyar szakács mindent lemondóan legyintett, hogy biztosan Dánia győz. 

Széll Tamás az eredményhirdetés után azt mondta az Indexnek, érezte, hogy jól sikerült minden, de az első helyezésre egyáltalán nem számított, azt hitte, Skandináv győzelem születik majd. 

Megemlítette, hogy 4,5 hónapot készült a versenyre (addig nem is dolgozott a Michelin-csillagos Onyx étteremben), most a nyáron kicsit pihenni fog, aztán augusztustól elkezd felkészülni a jövő évi, lyoni világdöntőre. Arról is beszélt, hogy főzés közben különösebben nem zavarta a körülötte lévő sok rajongó, az elején a fotósok, operatőrök kicsit zavaróak voltak, de aztán ettől is el tudott tekinteni.

Széll Tamás táljai nagyon szépen sikerültek a Bocuse d'Or európai döntőjében, a hal tál is teljesen belesimult a mezőnybe, a hús azonban kifejezetten kiemelkedő lett.

A Budapesten megrendezett Bocuse d'Or-on minden alapanyag magyar volt, ami Széll Tamásnak kedvezett, hiszen a tengeri halhoz szokott erős skandináv versenyzőknek idegen volt a zsírosabb kecsege, amit sokat kellett pucolni. Szintén magyar volt a szarvasborjú, Széll egyben hagyta a szarvas combját, amitől az egész nagyon látványos lett. A tálat külön kiemelte a közepén gomolygó füst.

Széll Tamás nyolcadikként kezdett versenyezni ma reggel fél tíz után kicsivel, ahogy láttuk kissé feszülten vágott bele a versenybe, ahogyan a magyar csapattól megtudtuk, ekkora tömegre még ők sem számítottak. Délig lehetett bemenni a versenyzők elé, Széll körül annyian voltak, hogy valószínűleg levegőt is alig kapott, csak 11 körül kezdett el mosolyogni.  A csapat edzője, Vomberg Frigyes is felemelte a hangját, miután mindenki túl közel ment a versenyzőkhöz, Széll Tamást egyszer meg is lökték. A boxok előtt van egy nagyjából félméteres szürke zóna, ahová nem lehet belépni, de ezt senki nem tartotta be, így végül többen siettek a magyar segítségére távol tartani a tömeget, köztük Sárközi Ákos, a Borkonyha Michelin-csillagos séfje. Szulló Szabina a helyszínen azt mondta, szerinte Széll így is tud koncentrálni, és szerinte nem zavarja a tömeg.

Nagyon jó volt a hangulat a budapesti versenyen, már délelőtt teljesen megtelt a nem is kicsi lelátó. Rengeteg szurkoló érkezett a versenyre, az észtek például látványra egy egész repülőnyi rajongót hoztak, de sokan vannak a finn és a norvég drukkerek is. A magyarok is rengeteg szurkolóval és egy komplett tűzoltózenekarral érkeztek. Széll mellett persze más ország is igazi nagyágyúkkal érkezett, norvégok mellett más nagyágyú is volt itt, például a németek három Michelin-csillagos séfje, Marvin Böhm, de Michelin-csillagos séfet küldtek a finnek is, és a hollandok is, nekik is nagyon szépre sikerült egyébként a tálalásuk.

A verseny leglátványosabb része a tányérok felvonultatása, délután fél kettőtől tíz percenként prezentáltak egy-egy halas tányért majd ezután kezdődik a tíz húsos tányér felvonultatása is. Mivel a látvány sokat számít, a tálalás a közönségnek is érdekes, verseny közben pedig leginkább a versenyzők arcát érdekes figyelni. Engem például lenyűgözött, ahogyan Széll Tamás teljesen ki tudta zárni a többi versenyző munkáját, még csak fel sem pillantott a tűzhely mellől, amikor a többi ország versenyzői tányérjait már hordták kifelé.

Mint Széll Tamás elmondta nekünk korábban, a kóstolás koránt sem szubjektív, hiszen akik a zsűriben ülnek, pontosan tudják, milyennek kell lennie a tökéletes halnak vagy céklának, így nem azt pontozzák, hogy ők szeretik-e az adott tételt, hanem azt, hogyan van elkészítve. Magyar részről Szulló Szabina és Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke ül a zsűriben. A zsűri elnöke Serge Vieira, aki maga is nyert Bocue d'Or versenyt 25 évesen, azóta pedig saját étterme van egy kis francia kastélyban, és hozzá két Michelin-csillaga is. Tiszteletbeli elnöke is van a zsűrinek, mégpedig Rasmus Kofoed dán séf, akinek három Michelin-csillaga van, és elég nagy sztárnak számít a gasztronómiában. Ő is nyert Bocuse d'Ort, de ezüstöt és bronzot is kapott már, a harmadik Michelin-csillag pedig éppen idén érkezett a repertoárba. Kofoed 2007 óta vezeti Geranium nevű éttermét Dániában.

A világ leghíresebb szakácsversenyét 1987 óta rendezik meg Franciaországban, alapítója Paul Bocuse, a világ egyik leghíresebb séfje. A világdöntő minden páratlan évben van Lyonban, minden páros évben pedig, - mint amilyen a mostani is, az európai döntő zajlik.