Soha nem nyert még Magyarország ekkora szakácsversenyt

2016.05.12. 13:36

A Bocuse d'Or harminc éves történetéből Magyarország eddig egy igen kis szeletet hasított csak ki, Széll Tamás azonban jött, látott és győzött. Magyar csapat 2012-ben mérettette meg magát először ezen a versenyen, akkor is éppen Széll Tamással az élen, akkor Széll kilencedik lett az európai döntőn, majd egy évvel később a világversenyen tizedik. Ezt követően Molnár Gábor indult a Bocuse d'Oron, aki lyoni versenyen 13. helyezést ért el.

Széll a rengeteg gyakorlást és hihetetlen koncentrációt igénylő verseny után két éve azt mondta, többet nem akar versenyezni, annyira megviselte mentálisan és fizikailag is. Amikor azonban kiderült, hogy Budapesten rendezik az európai döntőt, mégis úgy döntött, hogy elindul, és jól döntött, hiszen szerdán csapatával - Vomberg Frigyes edzővel és Szabó Kevin segéddel, - megnyerte a versenyt, 19 másik európai országot utasítva ezzel maga mögé. Köztük olyan gasztronómiai nagyhatalmakat mint a teljes skandináv szekció, valamint Franciaország ás Hollandia.

Az elmúlt harminc éveben ezt a világversenyt csak norvégek, franciák vagy svédek nyerték, illetve egyetlen egyszer az elején Luxemburg. 

A gasztronómiában és ebben a versenyben ennyire újoncnak számító ország soha, még csak meg sem tudta szorongatni őket.

A tányérok bemutatása után már mindenki minimum ötödik, de az optimistább becslések bronzérmet jósoltak a magyar csapatnak, arra azonban senki nem számított, hogy ők nyerik majd a versenyt, ráadásul magasan a legnagyobb összpontszámmal. A verseny szabályai nagyon szigorúak, nem csak az időkorlátot (5 óra 35 perc) kell szigorúan betartani, de súlyos pontokat lehet veszteni azért, ha valaki nem rendesen takarítja ki maga után a konyhát – ezen csúsztak el végül a dánok állítólag, így bár sokan várták őket az tálak alapján győztesnek, végül a tizedik helyen végeztek.

Annyiban bejött a papírforma, hogy a második és harmadik helyen a svédek és norvégok végeztek, - ők nyerték egyébként a világversenyt is tavaly, és sokan dicsérték most is a menüjüket. Szulló Szabina, aki a zsűriben ült ma azt nyilatkozta nekünk, hogy neki

elfogultság nélkül Széll Tamás tálja ízlett a legjobban,

és amikor meglátta a hústálat, akkor ő már biztos volt a dobogós helyezésben, amit mondott is Széllnek. Aztán elkezdett terjedni a versenyzők között, hogy a zsűrielnöknek is nagyon ízlett a magyar tányér, így az eredményhirdetésre úgy jöttek már ki, hogy dobogóra várták magukat.

Széll Tamás azt mondta, érezte, hogy minden tökéletesen sikerült, de azt nem tudta, ez mire lesz elég. Verseny közben nem látta senkinek a tálját, majd ezután jön a többi csapat munkájának kielemzése, nyáron pihen, de augusztusban már elkezd készülni a lyoni világdöntőre. A buli hajnali háromig tartott,

a mai nap még a mosogatásé,

a hétvége pedig az elemzésé, szombaton újra lefőzik az egész menüt. Nem kizárt, hogy Széll Tamás menüjének egy része az Onyx étlapján is feltűnik majd.

Széll Tamással nemrég készült podcast-interjúnkat itt tudják meghallgatni.

Menü

Hal fogás

Enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal

Ropogós Szent Jakab kagyló füstölt mangalica szalonnával

Uborka saláta zöldfűszerekkel

Sült sárga cékla mustármaggal

Tartlet karfiolpürével és kaviárral

Osztriga-turbolya majonéz

Pezsgős kagyló velouté

Hús fogás:

Faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával

Szarvasgerinc „mozaik“ kacsazsírral, ropogós articsóka levelekkel

Cékla sült kacsamájjal, almával, mustármaggal

Sárgarépa és homoktövis pirított tökmaggal

Tartlet tavaszi fűszerekkel, spárgával, zöldborsóval, fenyővel

Somogyi kiflliburgonypüré nyári szarvasgombával

Szarvas jus sózott citrommal, vad fokhagymával, kakukkfűvel