Az év legmenőbb gasztroeseménye zajlik Budapesten

2016.07.15. 12:47

Három hét, három angol séf - egészen röviden ez a Globalista Konyha legújabb dobásának a lényege, akik már két éve hoznak angol séfeket Budapestre, pop-up vacsorákat főzni. Nyáron azonban sokkal inkább szeret mindenki a szabadban enni, ezért találták ki ezt a kerthelyiséges, street food koncepciót. Azaz nem is ők találták ki, hanem Ben Spalding, aki egyszer már volt Budapesten, és mindenképpen vissza akart térni, mert nagyon bírja a várost, és ha már itt van, főz is.  Budapesttől egyébként most is el volt ájulva, elragadtatásában még olyanokat is mondott, hogy itt marad és nyit egy éttermet, annyira nyüzsgő ez a hely.

Spalding többek között főzött a 3 csillagos Per Se étteremben New Yorkban, a szintén 3 csillagos Restaurant Gordon Ramsay-ben, de felsorolni sem lehet, hány étteremben volt a világ minden táján Ausztráliától Oslóig, mostanában pedig London legmeglepőbb részein ad pop-up vacsorákat és első szakácskönyvén dolgozik StrippedBack Vol.1 címmel.

És három napig főz most Budapesten főz a Kőleves kertben, egy alig pár négyzetméteres helyiségben, és amennyire láttam csütörtök este egy percre sem áll le. Amiről híres, a nagyon kreatív, fantáziadús kajáit ide is elhozta, és nem véletlen, hogy már az első nap, minden különösebb marketing nélkül is nagyon fogyott minden. Négyféle kaja van, egyszerűen nem is tudom, melyiket emeljem ki, vagyis tudom, a kacsát fogom: csodálatos BBQ kacsa wrap, vajpuha tépett kacsával és sok ropogós káposztával sárgabarackkal töltve, volt benne egy jó adag tökmag is, a tetején pedig a szaftos pecsenyezsír, ropogós pirított hagymával.

Ugyanez a tekercs egyébként vega változatban is kérhető, csak ott a kacsát sült paprikával helyettesíti Spalding, és nyilván nincs pecsenyelé a tetején. De azért a mostani menütől főleg a húsimádók fognak elájulni, a kacsa mellett ugyanis marhapofa is van - szintén barackkal, meg mogyoróvajjal, petrezselyemkrémmel és krumplipürével. Mind a kettő nagyon kiadós kaja. Emellett létezik egy jóval lájtosabb kreáció, a fűszeres csirke taco, amin Spalding saját kezűleg készített, Holy fuck a neve, meglehetősen csípős majonéz van benne, (valamint paradicsom, avokádó és lime) amit annyira féltve őriz, hogy borzasztó csúnyán nézett rám, amikor megpróbáltam megkérdezni, mi van benne.

Spalding még pénteken és szombaton is főz a Kőlevesben, aztán a jövő hét kimarad, de két hét múlva, három napra érkezik viszont Sebastian Holmes, aki szintén főzött már Budapesten egy thai pop-up vacsora keretében. A thai-mániás Holmes ugyanis 13 éves kora óta főz, tavaly beválasztották a legtehetségesebb fiatal séfek közé Londonban. Ő édes-csilis BBQ csirkecombot főz majd jázmin rizzsel, valamin a nagyon híres padlizsán salátáját.

Aztán egy hétre rá augusztus első hétvégéjén érkezik Adam Rawson, akinek én személy szerint a legnagyobb sikert jósolok, mivel a szuper díjnyertes érlelt marhahúsos hamburgerét hozza majd Budapestre. Rawson egészen az utóbbi ideig a Pachamama nevű perui étteremben főzött Londonban, aztán nyertek valami hamburger-versenyt, és most saját burgeres helyet szeretne nyitni, mert az szerinte soha nem megy ki a divatból. Addigi is viszont itt készíti majd nekünk a hamburgert. Az árak minden esetben 1800 és 2300 Ft között mozognak, az adag elég kiadós.

Ez a pop-up street food rendezvény szerintem jelenleg a legmenőbb gasztroesemény a városban, nem érdemes kihagyni. És nehéz is észrevenni, ha csak úgy betérünk a Kőleves Kertbe, érdemes bekukucskálni kicsit a pult mögött a konyhába, ahol ott pörög ezerrel a séf. Kicsit félek, hogy nem bírják majd a nyomást, tegnap is nagyon népszerűek voltak a kaják, a kacsa például fél kilencre el is fogyott, pedig jóindulattal is csak félház volt a Kőleves Kertben. Úgyhogy előre szólok, lehet, hogy várni kell a kajára.

Street Food Londonból, Kőleves kert, este hattól éjfélig.