Már a hároméves brit gyerekek is diétáznak

2016.09.01. 01:00

Egy friss brit tanulmány meglehetősen riasztó képet fest le a brit gyerekek testképzavaráról, amivel már egészen fiatalon, három éves korban is lehet találkozni. A felmérésben gyereket, tanárokat és óvónőket kérdeztek arról, hogyan látják magukat a gyerekek, már ami a testalkatukat/súlyukat illeti.

A válaszok között nem egy esetben szerepelt a "kövér vagyok" és "fogynom kell", a tanárok és óvónők pedig fogyókúrázó óvodásokról számoltak be, akik nem esznek rendesen, mert elhíznak. Ez, mármint az étel visszautasítása minden ötödik megkérdezett gyerek esetében előfordult.

A testképzavar nem állt meg a súlynál, a felmérésben résztvevő gyerekek tíz százaléka rondának tartja magát. A helyzet egyre aggasztóbb az idősebb korcsoportokban: a 6-10 éves gyerek közel fele tartja magát túlsúlyosnak. Egy angol gyerekorvos szerint három-négy éves korban a gyerekekben kialakul egy kép arról, hogy kellene kinézniük, és négyévesen már azzal is tisztában vannak, melyik fogyókúra a leghatásosabb.

A szakemberek szerint a testképzavar oka leginkább az, hogy a gyerekek nagyon odafigyelnek arra, mit mondanak róluk társaik (37 százalékban), míg második helyen a szülői befolyás állt (32 százalék), harmadikon (25 százalék) pedig a média.