Már harminc kiló erdélyi szénát adott el a Babel étterem

DSC 1026
2016.10.23. 07:47
És van új étlap is, megkóstoltuk. Fokhagymás fagyi, vargányás desszert mogyoróval és vegán főétel a radikálisan újszerű étlapon.

Úgy tűnik, nem csak a gulyást szeretik a magyarok,

a Babel alig három hónapja van nyitva, de már 30 kiló szénát és 10 kiló fenyőrügyet adtak el.

A Babelről már megemlékeztünk a nyitáskor, és megnéztük most az új őszi-téli étlapot is, mert biztosak vagyunk benne, hogy jelenleg ez az egyik olyan étterem itthon, amit mindenképpen érdemes követni és ami biztos, hogy előbb-utóbb Michelin-csillagot kap majd. Furcsa, de bejött a Babel tulajdonosának az a húzása, hogy nem külföldi séfet hozott a konyhára, hanem két külföldről hazatért magyarral újított. Langer Gábor a profi lánc a fogaskerékben, Veres István pedig a székelyföldi szabad lélek, akit csak a természet inspirál és maga gyűjti a szénát az étterembe.

Az új ételeket nem éttermi körülmények között teszteltük, hanem egy kóstolón, az viszont már így is látható volt, hogy szinte mindent lecseréltek az étlapon, ami nagyon ritka az éttermek esetében. Csak a két legnépszerűbbet hagyták meg, a tojásos nokedlit és a Szikla nevű desszertet. Pedig egy ennyire fine dining helyen merész húzás volt a tojásos nokedli, hiába van többszörösen újraértelmezve, de mégis ez lett a legnépszerűbb fogás, főleg a külföldi vendégek körében. Hatszáz adagot adtak eleddig belőle összesen, nem véletlenül maradt tehát étlapon, és a kóstoló menünek is a része.

Veres István és Langer Gábor továbbra is imádja a zöldségeket, és a nyári étlaphoz hasonlóan most is van vegán főétel az étlapon, ami tényleg hatalmas szó egy fine dining helytől. Én meg is kóstoltam, különösen, mivel a kedvenc zöldségemről a paszternákról van szó. Minden alkalmat megragadok, hogy népszerűsítsem ezt a zöldséget, ami úgy néz ki egyébként mint a fehér répa, ezért sokan rá se néznek, de a paszternák a petrezselyemgyökérnél sokkal nagyobb, kicsit sárgább és édes. Sok mindent lehet belőle otthon is készíteni, oké, mondjuk faszenes vízben főtt paszternákkal, amit itt ettem, talán nem próbálkoznék. A szenes paszternákra egy lestyánnal és lime-mal ízesített alaplé kerül, mellé zellercsipsz, de tökéletesen mutatja a Babelben fellelhető harmóniát, hogy az egésznek egy alul megbújó diókrém ad értelmet. Az egész tál úgy néz ki, mint egy őszi erdő,

a paszternákok pedig Veres szerint úgy, mint a szép korhadt tuskók az avarban.

Ez volt a cél, visszaadni a tányérokon az ősz színeit.

Ez érvényesül a desszertekben is, az egyik például Rozsda névre hallgat, illik a Szikla mellé, amit már a múltkor méltattunk, és ami a Békás-szorost idézi fel formájában, és Veres István fejében is. A Rozsda szintén egy műalkotás, csakúgy mint majdnem minden a tányéron, én bírom a radikális oldalra tálalást is, bár tény, hogy így a tányér nagy része üresen marad. A Rozsda egy vargánya gombás desszert, és élőben is pont olyan furcsa, mint amilyennek hangzik. Míg a Sziklában a zeller és a répa dominál addig a Rozsdában a vargányaparfé, és alatta a mogyorókrém. Ezt az egészet borítja le egy hatalmas ostya, ami pont úgy néz ki, mint egy rozsdás vasdarab, vagy Veres szerint, mint egy régi, Dacia 1300-as alja, ami számára szebb, mint a szivárvány. Hát jó étvágyat hozzá.

A Babelben nagyon értenek az ízek radikális társításához, nem csak a gomba és a mogyoró jön ki jól, de megkóstoltuk a harmadik desszertet a Hóbortot is, aminek az alapja nem más, mint fokhagymás fagylalt, - alatta égetett sütőtök, rajta körömvirág, és kömény és mellé egy kis citrom is. Nekem őszintén szólva ez már kicsit túl sok íz egyben, tökéletesen értelmezhető lenne a desszert sütőtök nélkül is, - bár tény, hogy ez tipikusan őszi alapanyag.

Továbbra is azt gondolom, hogy nagyon kevés hely tud egyelőre itthon ennyire radikálisan újat mondani, mint a nyáron újra nyitott Babel, nagyon drága, de egyszer érdemes kipróbálni.

(Négy fogásos degusztációs menü 20 900 Ft, Hat fogásos degusztációs menü 29900 Ft.)