16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A mádi Gusteau lett az év étterme

RS2097 KR 20161028 0091
2016.11.15. 21:03
Kiosztották az idei Gault&Millau díjakat, idén az Év Étterme elismerést ismét egy vidéki étterem, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely kapta. Az év konyhafőnöke Pesti István lett, és díjat kapott az alig egy hónapja nyílt Beszálló is.

Kedden jelent meg a 2017-os, magyar Gault&Millau étteremkalauz, az ebből az alkalomból rendezett díjkiosztón Molnár B. Tamás, a kiadvány főszerkesztője elmondta, elég mozgalmas volt ez az év, hiszen sok nagyon jó étterem élén történt váltás, újranyitott a Babel, a Michelin-csillagos Tantiból ismét elment a séf, és Széll Tamás és Szulló Szabina is távozott az Onyxból.

Utóbbi étterem kapta egyébként a legtöbb pontot az idei Gault&Millau magazinban, egyedül nekik van 3 sapkájuk és 17 pontjuk. Az év étterme mégsem ők lettek, hiszen ezzel a díjjal mindig egy többéves, hosszú munkát akarnak jutalmazni – hangsúlyozta többször Molnár B. Tamás. Így

idén ezt a díjat a Mádon található Gusteau Kulináris Élményműhely kapta,

remélve, hogy a tokaji borvidék gasztronómiája is fel tud hamarosan zárkózni a bor ismertsége mellé.

A díjkiosztón jelen volt a kalauz francia igazgatója és tulajdonosa, aki hangsúlyozta: a Michelin egy nagyon fontos kalauz, de tele van olyan éttermekkel, amiket a legtöbb ember nem engedhet meg magának. Ezzel szemben a GM inkább a konyhafőnököket ismeri el, hiszen tudja mekkora munka van amögött, hogy valaki ebben a szakmában igazán sikeres legyen.

Az év konyhafőnöke idén Pesti István lett,

aki még a Tanti séfjeként kapta meg a Michelin-csillagot tavaly, de aztán hamar elege lett a fővárosból, és azóta a tatai Platán éttermet vezeti. Ez az elismerés annak is szólhat, hogy egy év alatt megszilárdította helyét a Platánban, ami mára az egyik legjobb vidéki étterem, a kalauzban 15 pontot kapott.

A magyar kalauz már nem csak az év étterme, de az év alternatív étterme díjat is kiosztja tavaly óta, hogy erősítsék a még igen gyenge középmezőnyt a gasztronómiában. Ebbe a kategóriába esnek az egyszerűbb vendéglők és a street food kategória képviselői. Idén külön érdekesség, hogy egy alig egy hónapja nyílt hely, Huszár Krisztián Food Barja kapta ezt az elismerést. A Beszállót egyébként mi is két hete teszteltük, és egészen odavoltunk érte.

A magyar gasztronómia reménysége elismerést az Olimpia étterem nagyon fiatal, 24 éves szakácsa, Garai Ádám kapta. Az év vidéki étterme tavaly az Anyukám mondta volt, idén egy békéscsabai hely, a Kisvendéglő a Hargitához kapta ezt az elismerést, akik 17 éve ugyanazzal a séffel viszik az erdélyi magyar konyhát. Díjaztak egy másik vidéki éttermet is, ami az év feltörekvő étterme díjat kapta, ez az Őrségben lévő Pajta étterem, amiről mi is jókat hallottunk.

Az év étterem-tulajdonosai a Rosenstein család, az év borászata pedig a budaörsi Szentesi pince, aki a kiadvány szerint az egyik legeredetibb magyar borász. A Gault&Millau egyébként nagyon hangsúlyozottan nemcsak étterem-, hanem borkalauz is. A 231 étterem mellett a kiadványban értékelnek 163 borászatot, és 244 szállodát is, ahol érdemes lehet megszállni.

A Gault&Millau egy 1-20 közötti pontrendszerben értékeli az éttermeket, jelenleg 12 országban. A húszpontos értékelési rendszerben a 11-12 pont már jó szívvel ajánlható konyhát jelent, a 15-16 pont jelenti a kiváló konyhát, a 17-18 a kiemelkedő konyhát, ha egy étterem 19 pontot kap, az azt jelenti, hogy a világ legjobbjai közé tartozik.

Ilyen egyébként náluk nincsen. A tavalyi kalauzban a 17 volt a legmagasabb pontszám, ezt is csak három étterem kapta meg, a Costes, az Onyx és a Zona, idén azonban már csak az Onyx kapta meg a 17 pontot, de a séfváltás miatt könnyen lehet, hogy jövőre ők is elveszítik.

Tavaly az Alabárdos lett az év étterme, ennek ellenére az étteremben hatalmas változások zajlottak, Bicsár Attila, az elismerést kivívó séf azóta külföldre ment dolgozni. Az év étterme elismerés tehát nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott étterem helyzete bebetonozódik.

A Gault&Millau zsűrije minden évben értékeli a jó éttermekhez elengedhetetlen alapanyagokat is, amit Aranyszalag Minőség tanúsítvánnyal tüntetnek ki, hiszen jó alapanyagok nélkül nincsen jó gasztronómia. Tavaly az Aranyszalag díjat a beregi szabadtartású csirke (Alemitta) kapta, idén pedig az akasztói sziki ponty.

A Gault&Millau az egyik legjelentősebb nemzetközi étteremkalauz. A Magyarország 100 legjobb éttermét értékelő Dining Guide kalauz majd februárban jelenik meg, illetve márciusban jön ki a Michelin-kalauz Main Cities of Europe című kiadványa, amiből kiderül, kap-e újabb Michelin-csillagot Magyarország. 

Gault&Millau Kalauz Magyarország, 3000 Ft.

(Borítókép: Ételfotó a Beszálló étteremből. Fotó: Karancsi Rudolf/Képszerkesztőség)

Mi az a Gault&Millau?

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz. Magyarországon negyedik alkalommal jelenik meg a kiadvány, itthon is a Gault&Millau által kitalált húszpontos rendszerben értékelnek, így lehetőség nyílik az éttermek nemzetközi összehasonlítására is.  • Hírek
  • Hírek