Hamarosan indul a magyar csapat Lyonba, a Bocuse d'Or döntőre

2017.01.12. 14:43

Elkezdődött a visszaszámlálás a Bocus d'Or lyoni világdöntőig, amin magyar versenyzőként az a Széll Tamás indul, aki az európai döntőt megnyerte. A csapat jövő hét végén indul Lyonba, és szerdán egy végső sajtótájékoztatót tartottak a felkészülésükről, ami Széll szerint nagyon jól sikerült, még úgy is, hogy voltak azért bökkenők. Például majdnem az utolsó pillanatban jelezték Lyonból: Széll mégsem használhatja majd a faszenes grillezőjét, amire tulajdonképpen az egész koncepciót építette. A versenyző szerint nem volt egyszerű átvariálni az ételek elkészítési módját, de végül sikerült és szerinte a lehető legfelkészültebben utazik versenyezni. Az indulásig azért még néhány gyakorlás hátra van, jövő csütörtökön lesz az utolsó próba.

Széll azt mondta, úgy érzi nagyon jól felkészült, rengeteget konzultált felkészítőjével Rasmus Kofoed, három Michelin-csillagos dán séffel – aki háromszor indult Bocuse d'Oron, így valószínűleg ért hozzá. Kofoed többször járt is Budapesten, de ha nincs itt, akkor is napi 4-5 e-mailt váltanak, és fotókat elemeznek. Széll azt mondta, emellett minden egyes YouTube-videót végignézett a versenytársak munkájáról, és biztos benne, hogy az ő technikáját és stílusát is hasonlóan elemzik a külföldi csapatok. Széll valóban nem tűnt úgy, mint aki izgul, viccesen még az újságíróknak is beszólt, hogy nagyon fontos a sajtó munkája, de azért ne jöjjenek túl közel hozzá. Ezzel utalt arra, hogy a budapesti döntőn alig tudott főzni, mert majdnem megfulladt az újságírók gyűrűjében.

Ennek ellenére szerinte a felkészülést sosem lehet befejezni, csak abbahagyni, mint egy festményt. Mindig van mit finomítani, de most már kénytelen beletörődni, hogy csak pár próba van hátra, aztán irány Lyon.

Vomberg Frigyes coach szerint is nagyon jól sikerült a felkészülés, már csak azért is, mert gondtalan körülmények között dolgozhattak. (Az európai döntőre való felkészülésre és a verseny megrendezésére másfél milliárd forintot költött az állam, és a lyoni döntőre való készülést is támogatta.) A felkészülésbe több mint ötven vendéglátóipari tanulót is bevontak, akik Vomberg szerint életre szóló szakmai tapasztalattal és élménnyel gazdagodtak.

A Bocuse d'Or lyoni döntője január 24-25-én lesz, Széll Tamás az első nap versenyzik. Két ételt kell elkészíteni, az egyiket bresse-i csirkéből, a másik csak zöldségből állhat. A kötelező alapanyagok mellett természetesen minden ország beleviszi majd a saját konyhájának nemzeti jellegzetességeit, Széll erről csak annyit árult e, hogy hangsúlyos lesz a tányéron a savanyúság, illetve speciális, rézkarcos tányérokat is készítettek a tálaláshoz. A fő motívum a magyar tölgyerdő lesz.

Lyonban nem csak Széll Tamás képviseli Magyarországot, hanem több hazai séf is, többek között Bíró Lajos, Szulló Szabia, Jahni László, akik magyar alapanyagokból fognak főzi a döntő ideje alatt, hogy a versenyre látogatók közül is minél többen megismerjék a magyar ételeket és alapanyagokat. Főleg a libamájat, mangalicát és furmintot helyezik majd a középpontba.

És idén először a lyoni döntőben magyar lesz a műsorvezető is, Jókuti András lesz ugyanis a házigazda a lyoni döntőn. A verseny harminc éves története alatt eddig mindig francia műsorvezetője volt a Bocuse d'Ornak.

Széllt sokan kifejezetten esélyesnek tartják a győzelemre, arra a logikára alapozva, hogy az európai győztes eddig mindig nyert világversenyt is. Szkeptikusabb hangok szerint azonban nehéz lesz megelőzni a skandinávokat, vagy éppen a nagyon feltörekvő amerikai csapatot, de azért egy különdíj simán összejöhet. Széll Tamás számára is az amerikai csapat a legnagyobb mumus, amire a legjobban kell figyelni.