11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 1
Mexikó 0

Szürpríz: Laci bácsin túl is van élet

2017.01.15. 11:18

Rántott, sonkás banán? Lomnici-csúcs? Alföldi túrókrém, tört C-vitaminnal? Benke László életműve elképesztő kincseket rejt. Sokan csodálják, néhányan megbotránkoztak már, egy biztos: nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

A napokban robbant a bomba: egy tumblres pazar válogatást csinált Laci bácsi gasztrobűneiből. Én előtte nem tudtam, hogy tényleg mi is történik, amikor ez az ember főzés címszó alatt a konyhában büntet. A fejét ismertem, és kb. annyit tudtam róla, hogy rossz értelemben véve magyarosan süt. De ez a videó elindított a lejtőn, megnéztem szinte az összes receptjét, és hirtelen megértettem mindent, ami miatt ma a gasztronómia ott tart ma Magyarországon, ahol. Hogy az éttermek 90 százalékában miért teljesen értelmetlen pénzkidobás bármiért is fizetni.

Büntetést érdemelne

Ez az ember az ország nagy részének A Mesterszakács, miközben olyan ételeket csinál, amiért komolyabb büntetést érdemelne. És amíg ez a norma, addig tényleg büntetlenül virágozhat egy csomó olyan konyha, aminek a piac törvényei alapján már rég be kellett volna zárnia.

Vannak, akik mentegetik Laci bácsit is, mondván, nem szabad bántani, hisz csak a magyar gasztronómiai közízlést tükrözi. Nem, erre nincs mentség. A pénztelenségnek nem kell mindenáron együtt járnia az igénytelenséggel, ráadásul A Mester egy csomó receptben kifejezetten drága alapanyagokat semmisít meg kiváló technikáival. És a Laci bácsi által is sokszor szívesen megidézett olasz konyhában például rengeteg olyan recept van, ami fillérekből összehozható, friss, laktató, igényes és finom.

De a Laci bácsi “olaszos” tésztájába szeletelt, löncshúsra emlékeztető ujjnyi tömbsonkáért nincs bocsánat. A dinnyés pulykamájsalátára nincs mentség. A Lomnici-csúcsnak keresztelt sült fagyi a visító röhögésen kívül nem válthat ki mást. Az alföldi túrókrémbe aprított tablettás C-vitaminra nincsenek szavak. A mindenre rászórt Vegetáért pedig kézlevágásnak kellene járnia.

Van, aki rajta kívül már valaha megcsinálta és megkóstolta ezeket a recepteket? (Ha van, jelentkezzen, kimennénk videózni.) Lehet azt is mondani, hogy régen ez volt a menő, és gondoljunk nosztalgiával arra az időszakra, amikor ezek az ételek menők voltak. De könyörgöm, Laci bácsi a mai napig ezt nyomja. Meg különben is, ez ne legyen hivatkozási alap.

De elég a kesergésből, elkezdünk egy olyan sorozatot, amit azoknak ajánlunk, akik szerint nem Laci bácsi a jó irány. Azoknak, akik szeretik a jó, a szép, a különleges ételeket, italokat, a vicces dolgokat. Éttermeket, ételeket, italokat, jó és érdekes cikkeket fogunk ajánlani, sok linkkel.

Olyanokat, mint ennek a csávónak az instagramja. Igazi mém lett, úgy fűszerez és úgy bánik a késsel. Az ételekkel készült videóit órákig lehet nézni, tessék, itt a legfrissebb:

Asado*

nusr_et (@nusr_et) által közzétett videó,

Itt van még pár érdekes cucc:

  • Japánban kicsit más jellegű problémákkal küzdenek, mint nálunk: egy önkormányzat a ramenre adott kedvezményekkel akarja rávenni az idősebb embereket, hogy ne vezessenek. Japánban a népesség negyede 65 év feletti, és elég sok balesetet okoznak, valamivel le kell szoktatni őket a vezetésről. (Aki jó filmet akar látni a ramenről, keresse meg a Tampopót, a trailere itt van angol felirattal.)
  • Ismerjék meg William Redlt, aki 2 év alatt 5 és fél dollárt (1600 forintot) költött ételre. Vásárlás helyett főként a szupermarketek környékén búvárkodik a kukákban, és az ott talált alapanyagokból kifejezetten változatos az étrendje. Azt mondja, mióta ezt nyomja, nem volt beteg se. Amerikában az ételek 40 százaléka fogyasztás nélkül a kukába kerül. Redl ezt használja ki. Azt mondja, meglepődnénk, ha tudnánk, hogy miközben az ország egy része ott is éhezik, milyen minőségű ételek végzik a kukában.
  • Volt régen a vaj vs. margarin–vita, aminek az volt a lényege, hogy a margarin egészségesebb, mint a vaj. Ma már nem ezt mondja a tudomány. Most a mesterséges édesítőszerek vs. cukor–vita zajlik ezerrel. A tudomány jelenlegi állása szerint az előbbiek egy csomó esetben károsabbak és jobban hizlalnak, mint a cukor. Akit érdekelnek a tudmányos részletek, itt olvassa el (angolul van).
  • Itt egy másik hasonló vita, itt épp a Nutella gyártója vitatkozik a világ másik felével arról, hogy egészséges-e a pálmaolaj, amivel telenyomják a világ egyik kedvenc édességét. Meg fog lepődni, a gyár szerint semmi baj a pálmaolajjal. Aki viszont nem akar kockáztatni, az csináljon magának házilag mogyorókrémet, mutatjuk, hogyan.
  • Szürpríííz: tökéletes steak a mosogatógépből! Itt egy recept arra, ha nincsenek meg otthon a sous vide-álásra alkalmas eszközeink, akkor hogyan főzzük lassan, kíméletesen, puhára a rib eye steakünket.


  • Hírek
  • Bankszámla