János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nő vezeti Magyarország legjobb éttermét

DSC 7821
2017.02.27. 20:30

A Palágyi Eszter vezette Costes lett az év étterme, az év legígéretesebb étteremének pedig a Babel Budapestet találták a február 27-én, hétfőn este megtartott Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. A két étterem mellett díjazták az év szakácsteljesítményét is, amit a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – kapott.

A tavalyi évhez hasonlóan az idei kiosztón is először a street food éttermeket díjazták, a győztes az általunk is dicsért Kemencés Pizzéria lett, akik a közeljövőben egyébként több új pizzéria nyitását is tervezik. Az év ifjú séftehetsége Garai Ádám, az Olimpia séfje lett, az év innovatív konyhája díjat pedig 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett MÁK étterem kapta. Az év séfje Sárközi Ákos a Borkonyhából.

A Dining Guide csakúgy, mint tavaly, idén is egy olasz Michelin-csillagos séfre, Giancarlo Perbellinire bízta az éttermek végső értékelését, hogy független kalauzt tudjanak összeállítani. Az előtesztelést a Dining Guide munkatársai végezték, és a legjobb huszonötnek ítélt étteremből Perbellini választotta ki az első tíz étterem sorrendjét. Perbellini azért is nagy szám az olasz gasztronómiában, mert étterme a nyitás utáni évben rögtön két Michelin-csillagot kapott, ami nagyon ritka, általában először csak egy csillagot szoktak adni.

Az olasz séf  többször járt Magyarországon tesztelni, két étterembe mi is elkísértük , akkor elmondta, hogy összességében elégedett a magyar éttermekkel, de nagyon kevés helyi alapanyagot és kevés jellegzetes magyar ételt látott a tányérokon. Nagy bánata volt például, hogy alig találkozott édesvízi hallal. Minden séfet arra biztatott, hogy menjen el egy kicsit jobban a regionalitás irányába.

Szerinte legjobb magyar éttermekben nemcsak a helyi régióra jellemző alapanyagoknak, hanem a helyi gasztronómiai kultúrának, a jellemző ételeiknek is meg kellene jelenniük, akár egy modern adaptációban. Mint mondta, elengedhetetlen lesz a mezőgazdaság fejlesztése is, mert az éttermek még nem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű hazai alapanyagot beszerezni. Perbellini segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, a két Michelin-csillagos La Peca étterem tulajdonosa, Nicola Portinari valamint Fausto Arrighi, az olasz Michelin korábbi igazgatója. Tavaly Portinarit is elkísértük egy étteremtesztelésre, ő egy kicsit borúsabb színben látta tavaly a magyar gasztronómiát, mint az idei zsűrielnök, folyamatosan sorolta a magyar helyek hibáit. De az idén különdíjjal jutalmazott Mák bisztróval ő is nagyon elégedett volt.

Az év étterme idén a 2017-ben a Palágyi Eszter vezette Michelin-csillagos Costes lett 93 ponttal.

Perbellini szerint ez Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amelyet elkerültek a 2016-os évben a magyar Michelin-csillagos éttermekben történt mozgolódások. Magyarország első Michelin-csillagos éttermében most már Palágyi Eszter vezeti a konyhát, Miguel Vieira már nem szól bele az étterem működésébe, így a magyar séf nagyobb hangsúlyt tud fektetni a hazai sajátosságokra, ez pedig az értékelők szerint még egyedibbé teszi a Costest.

Őket követi a sorban egy tavaly már a tízbe került, azonban idén különösen figyelemreméltó étterem, a Babel Budapest, 92 ponttal. Itt főleg regionalitást díjazták, amelyben Erdély különös szerepet játszik. A Babelért mi is oda voltunk, kétszer is jártunk náluk kóstolni, a kínálatuk egészen egyedi, miközben próbálnak nagy hangsúlyt fektetni a hagyományos, növényi alapanyagokra. Mindig van náluk vegán főétel, és az ételek állandó összetevője az erdélyi széna, amit a séf, ha teheti, maga gyűjt.

A Babelhez hasonlóan szintén 92 pontos a Michelin-csillagos Onyx, ami azért is nagy szó, mert Szulló Szabina-Széll Tamás páros tavaly elhagyta az éttermet. Helyüket Mészáros Ádám vette át, de úgy tűnik, a séfváltás viszonylag zökkenőmentesen zajlott. A Borkonyha 91 pontot kapott idén, csakúgy, mint a szintén Michelin-csillagos Costes Downtown. 89 ponttal szerepel a kalauzban az Olimpia, mint a tízes lista új belépője. A Salon 88 pontos, csakúgy, mint a St. Andrea Borbár, a lista másik új belépője. Befért még Magyarország tíz legjobb étterme közé a 87 pontos Arany Kaviár, illetve a szintén 87 pontos MÁK is. Mindkét hely évek óta a lista állandó szereplője. A MÁK-kal kapcsolatban egyébként az az érzésünk, hogy előrébb is lesznek még ezen a listán, legalábbis a pár héttel ezelőtti vacsorán eléggé le voltunk nyűgözve, igaz, akkor Mizsei egy svéd séffel, Daniel Berlinnel főzött. 84 pontot kapott még a budapesti Beszálló, a legjobb vidéki éttermek pedig a balatonszemesi Kistücsök, az encsi Anyukám mondta, és a tatai Platán lettek.

A Kemencés pizzázó mellett kiemelték a street food kategóriában a Bamba marha, a Bp Barbq, az Élesztő, Holy Cow, Odú, és A séf asztala nevű helyeket is.

A díjátadóval egy időben elkészült a Volkswagen-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz is, ami március 1-jétől kapható. A kiadvány a TOP 100-as rangsor mellett több mint 200 további éttermet és street food helyet értékel. A kalauz szerkesztői azt mondták, a Dining Guide egy hasznos kalauz akar lenni, amiből könnyen tájékozódik bárki, ha különböző alkalmakra, helyzetekre keres éttermet. Hangsúlyozták, hogy a kiadványban nem kritikákat írnak, hanem éttermeket ajánlanak. A kalauz elkészítésében segítségükre volt Fausto Arrighi is, aki 36 évig volt el az olasz Michelin-kalauz főszerkesztője. Arrighivel mi is hosszan beszélgettünk, ebben a cikkben avatott be minket a Michelin-kalauz titkaiba és a tesztelők életébe.

A 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Fődíj, azaz az Év Étterme Díj: Costes

Top 10 étterem:

 1. Costes – Palágyi Eszter, séf
 2. Babel – Langer Gábor, Veres István, séfek
 3. Onyx – Mészáros Ádám, séf
 4. Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 5. Costes Downtown – Tiago Sabarigo, séf
 6. Olimpia – Ádám Csaba, Garai Ádám, séfek
 7. Salon – Wolf András, séf
 8. St. Andrea Borbár – Barna Ádám, séf
 9. Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
 10. MÁK – Mizsei János, séf

Különdíjak:

 • Az Év Street Foodja-Díj: Kemencés Pizzéria
 • Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Olimpia – Garai Ádám, séf
 • Év Szakácsteljesítménye Díj: a Bocuse d'Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes
 • Év Innovatív Konyhája Díj: MÁK – Mizsei János, séf
 • Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Babel Budapest – Langer Gábor, Veres István, séfek
 • Év Séfje Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf

A Gault Millau kalauz decemberben jelent meg, náluk egy vidéki hely, a mádi Gusteau lett az év étterme, és hamarosan érkezik a Michelin idei kalauza is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!