Közel 30 ezren futhatnak a hétvégén Budapesten

2017.04.04. 21:15

A hétvégén 32. alkalommal rendezik meg a Telekom Vivicittá Városvédő Futást Budapesten, amin több tízezren vesznek részt, és amihez több jótékonysági esemény is csatlakozik. A rajt és a cél ezúttal nem a Margitszigeten, hanem a Városligetben lesz.

Kocsis Árpád versenyigazgató, a Budapest Sportiroda (BSI) ügyvezetője elmondta, hogy 28-29 ezer nevezővel számolnak a két nap alatt. A félmaratonra több mint 8 ezren neveztek, 600 kettős pedig párban teljesíti majd a távot. Magyarország 995 településéről és 81 országból regisztráltak résztvevők.

A több médiumot tömörítő Fenntarthatósági Média Klub (FMK) keretében a CEMP-csoport, köztük az Index újságírói is az autizmussal élőkre hívják majd fel a figyelmet a versenyen a mozgás népszerűsítése mellett.

A jótékonysági futás keretében szombaton 12:00-kor rajtoló 2,5 km-es távon induló „Együtt többre vagyunk képesek" csapatban közéleti személyiségek és sportolók is részt vesznek. Ehhez bárki csatlakozhat virtuálisan a Vivicittá résztvevői közül is, ha a verseny alatt feltölt magáról képet bármilyen vivicittás pólóban az Instagramra, és megadja hozzá az #egyekvagyunk hashtaget. Minden ilyen feltöltés után a Telekom 100 forintot adományoz az Autistic Art Alapítványnak.

Az autizmus ügyének támogatása a Vivicittá idei versenypólóján is megjelenik, a hátoldalra az Autistic Art művészeti programja keretében alkotó, autizmussal élő egyik fiatal rajza alapján készült grafika került.

A kétnapos versenyen szombaton lesznek a rövidebb távok, köztük a 3x2 km-es váltó, a 600 méteres családi futás, a Suhanj! Fogyatékkal Élők futama, a 2,5 km-es gyaloglás, a 2,5 km-es Minicittá és az 5 km-es Midicittá is. Ezeket a távokat alapvetően a Városligetben teljesítik a versenyzők. A rajt a Hősök terénél lesz, a cél pedig az 56-osok tere.

Vasárnap jönnek a hosszabb távok: először az egyéniben, és párban, váltóban is teljesíthető félmaraton, valamint a klasszikus, 10 km-es Vivicittá-táv. Egy időre lezárják majd többek között az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Lánchidat és a Szabadság hidat is. A hosszabb távok útvonalát itt nézheti meg.

Mi az a Vivicittá?

A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: „Vivicittá – Éljen a város! Szeresd a várost!” A mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona vagy Budapest. Hazánkban 1986-től rendezik meg a tavaszi futószezon nyitányaként a szabadidős futóversenyt, amelynek útvonala a főváros legszebb részein halad át.