Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Füstölt pontyos bagel a legújabb balatoni strandkaja

463
2017.06.25. 13:53 Módosítva: 2017.06.25. 13:56

Amellett, hogy szerencsére egyre több a jó étterem a Balatonnál, pár éve beindult a strandbüfék minőségi fejlődése is. Ezt az is segíti, hogy minden évben újabb és újabb strandkajákat találnak ki tudatosan a balatoni vendéglátósok. Tavaly mi is végigteszteltünk egy csomó, úgynevezett beach foodot, akkor a Big Mekk névre hallgató kecskesajtos szendvicset találtuk a legjobbnak, ez még most is kapható a Kishableányban és a balatonboglári Palettában is.

A Paletta tulajdonosa Bezerics Dániel - aki egyben a balatoni gasztronómia és a helyi alapanyagok felhasználásának egyik legnagyobb motorja - idén is újabb beach fooddal rukkolt elő, ezúttal pulled ponty néven. Akárcsak az előző évek ételeinek, ennek is az a célja, hogy helyzetbe hozza a helyi alapanyagokat, nevezetesen a pontyot.

A pontyra mindenki úgy gondol, mint egy nagyon szálkás halra, amit maximum karácsonykor eszünk, Bezerics Dániel új szendvicse azonban valóban le tud számolni ezzel a sztereotípiával. Ehhez a szendvicshez ugyanis csak a ponty hasának az alját használják fel, amiben egyáltalán nincsen szálka.

A ponty Balatonboglárról, Máté Zoltán haltenyészetéből és halfeldolgozó üzeméből érkezik, 100%-ig magyar alapanyag, ami azért is különösen fontos, mert a Balatonnál tényleg nagyítóval kell keresni sajnos a magyar halat. Nem csak a hekk, de nagyon gyakran az édesvízi halak - keszeg, süllő - is külföldről jönnek. Aki biztosra akar menni, az kizárólag pontyot és harcsát egyen, de persze ezek sem egyenesen a Balatonból jönnek, a balatoni halászat ugyanis továbbra is tilos.

A pulled ponty összetevői:

  • Mákkal szórt édes, vajas kifli - tehát ez csak formájában bagel, valójában egy klasszikus kifli. Ezt speciálisan erre a célra sütik a gyenesdiási Komáromy pékségnél.
  • Házilag készült sajtkrém, azaz orda, a nemesbüki Korosajt műhelyből.
  • Rengeteg ponty, vagyis füstölt hasaalja. A ponty frissen érkezik, és Keszthelyen, Bezericséknél rögtön megy is a fűszeres sóoldatba, amiben legalább fél napot ázik. Ezek után irány a saját füstölő, a halnak nem kell sok, de azért 3-4 órát eltölt a füstön. A füstölt pontynál jobbat egyébként nagyon rég kóstoltam, érdemes akár házilag is kipróbálni.
  • A szendvicsben van még bébispenót, marinált lilahagyma és fokhagymakompót.

A pulled ponty a Balaton több pontján is kapható lesz, mivel Bezerics az eddig meglévő két Paletta nevű étterme mellé két újabb büfét is nyit Pavilon néven. Ezek a Palettával szemben nem leülős éttermek, hanem kifejezetten strandbüfék lesznek, kizárólag minőségi strandételekkel, mint a pulled ponty, sült oldalas, bazalt burger, és egyéb szendvicsek is készülnek majd helyi termelők alapanyagaiból, a cél, hogy minden hozzávaló 30–50 km-es körből érkezzen. Lángos és hekk viszont egyik büfében sem lesz.

A Pavilonnal Bezerics egy franchise rendszert szeretne megvalósítani. A keszthelyi és a fonyódi Pavilont ugyan ő üzemelteti majd, de célja, hogy bárki, bármelyik balatoni parton nyithasson majd minőségi strandbüfét. Ehhez mindent ő ad majd: az előre legyártott 14 méteres helyiséget konyhával, a dizájnt, az ételeket, az alapanyagokat és a recepteket is. Tehát kulcsrakészen, üzemeltetési kézikönyvvel és pontos útmutatóval együtt adja majd ki a Pavilonokat. Mint mondja, nem az a célja, hogy teleszórja a Balaton-partot egyenbüfékkel, de mivel a strandbüfék száma szinte végtelen, és a legtöbb sajnos pontosan ugyanazt árulja, jó néhány minőségi Pavilon elfér majd a strandokon.

A pulled ponty addigi is megkóstolható lesz Keszthelyen, Balatonbogláron és két hét múlva már a fonyódi strandon nyíló Pavilonban is. Ára 990 Ft, ami a lángosnál valóban drágább, de egy friss és helyi alapanyagokból összeállított, kifejezetten könnyű, mégis laktató, és főleg különleges nyári ételről van szó, ami a nagy melegben remekül működhet.