Judit
2 °C
7 °C

Levendulás sör: palackba zárt drogéria

th01
2017.07.09. 17:52
Levendulafesztiválon jártam Tihanyban, és ha más egyebet nem is, a levendulás sört mindenképpen meg akartam kóstolni.

Eredeti, tihanyi levendulás sört csak a Legendás sörözőben mérnek. A tavalyi Levendula fesztiválon csapolták először, azóta sláger. Mint a helyszínen megtudtam, nem volt egyszerű a recept összeállítása. A magyarhertelendi Kapucinus főzde és a kocsma közösen álmodta meg az italt. A -85 Celsius fokos nitrogénnel porított virágot ebben a halmazállapotban keverik főzés közben a szűretlen búzasör alaphoz. (Bár egyre több főzde kínál levendulás sört, tihanyi levendulát, tihanyi védjeggyel csak ez a sör tartalmaz.) A levendula erős aromáját citruskomló és kandiscukor igazgatja helyes irányba.

Egy palackkal felszerelkezve hanyatt vetettem magam a közeli levendulásban, hogy meglegyen a méltó környezet a kóstolóshoz. A szalmás (tehát szerencsére nem lila) színű, kemény habbal rendelkező sör első szippantásra olyan meglepő, mint amikor az ember gyerekkorában beleszagol a nagyi évek óta a szekrényben lógó, illatosított kabátjának a zsebébe. A meglepetés aztán elmúlik, és az illatból végül csak a kellemes emlék marad.

A sör íze alapvetően keserédes, mondhatni nőies. Jól behűtve kissé fagyi jellegű: egész jól hűsít. Én némi szappanízt is beleéreztem, de lehet, hogy csak azért, mert eddig a levendula illattal szinte csak szappanon találkoztam. Egészében véve egy üvegnyi jólesően lecsúszik, de aztán más ízt kíván az ember. Viszont nem olyan, mint a fokhagymás sör, amiből egyszer elég inni, hogy utána guggolva haladjunk el a kínáló ablaka alatt, nehogy még egyszer adni akarjon belőle. Összességében ízlett. Majdnem el is szenderedtem tőle a levendulabokrok árnyékában.

Persze hoztam a sörből az Indexbe is egy vaktesztre. Kíváncsi voltam, felismerik-e a kollégák az extrém aromát. Nem ment könnyen. A sajátos ízvilágról sokat elmond, mit éreztek bele a többiek: zöldfűszer, kardamom, gyümölcs, kókusz, kóla, fahéj - és persze volt, akinek szintén megjelent a szappaníz. Egy sok levendulás étel-italt kóstoló kollégának egyáltalán nem tűnt tolakodónak a virág jelenléte a sörben, a többség kifejezetten finomnak tartotta, természetesen azonban akadt olyan indexes is, aki szerint undorító volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?