Levendulás sör: palackba zárt drogéria

th01
2017.07.09. 17:52
Levendulafesztiválon jártam Tihanyban, és ha más egyebet nem is, a levendulás sört mindenképpen meg akartam kóstolni.

Eredeti, tihanyi levendulás sört csak a Legendás sörözőben mérnek. A tavalyi Levendula fesztiválon csapolták először, azóta sláger. Mint a helyszínen megtudtam, nem volt egyszerű a recept összeállítása. A magyarhertelendi Kapucinus főzde és a kocsma közösen álmodta meg az italt. A -85 Celsius fokos nitrogénnel porított virágot ebben a halmazállapotban keverik főzés közben a szűretlen búzasör alaphoz. (Bár egyre több főzde kínál levendulás sört, tihanyi levendulát, tihanyi védjeggyel csak ez a sör tartalmaz.) A levendula erős aromáját citruskomló és kandiscukor igazgatja helyes irányba.

Egy palackkal felszerelkezve hanyatt vetettem magam a közeli levendulásban, hogy meglegyen a méltó környezet a kóstolóshoz. A szalmás (tehát szerencsére nem lila) színű, kemény habbal rendelkező sör első szippantásra olyan meglepő, mint amikor az ember gyerekkorában beleszagol a nagyi évek óta a szekrényben lógó, illatosított kabátjának a zsebébe. A meglepetés aztán elmúlik, és az illatból végül csak a kellemes emlék marad.

A sör íze alapvetően keserédes, mondhatni nőies. Jól behűtve kissé fagyi jellegű: egész jól hűsít. Én némi szappanízt is beleéreztem, de lehet, hogy csak azért, mert eddig a levendula illattal szinte csak szappanon találkoztam. Egészében véve egy üvegnyi jólesően lecsúszik, de aztán más ízt kíván az ember. Viszont nem olyan, mint a fokhagymás sör, amiből egyszer elég inni, hogy utána guggolva haladjunk el a kínáló ablaka alatt, nehogy még egyszer adni akarjon belőle. Összességében ízlett. Majdnem el is szenderedtem tőle a levendulabokrok árnyékában.

Persze hoztam a sörből az Indexbe is egy vaktesztre. Kíváncsi voltam, felismerik-e a kollégák az extrém aromát. Nem ment könnyen. A sajátos ízvilágról sokat elmond, mit éreztek bele a többiek: zöldfűszer, kardamom, gyümölcs, kókusz, kóla, fahéj - és persze volt, akinek szintén megjelent a szappaníz. Egy sok levendulás étel-italt kóstoló kollégának egyáltalán nem tűnt tolakodónak a virág jelenléte a sörben, a többség kifejezetten finomnak tartotta, természetesen azonban akadt olyan indexes is, aki szerint undorító volt.