Közel 30 ezren futnak majd a hétvégén Budapesten

08
2018.04.13. 19:50 Módosítva: 2018.04.13. 20:55

Összesen 29 ezren vehetnek majd részt szombaton és vasárnap a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson, amin minden korábbinál több, 84 országból érkezett futók állnak rajthoz. A versenyhez hagyományosan több jótékonysági esemény is csatlakozik, a rajt és a cél pedig újra a Margitszigeten lesz.

Magyarország 1100 településéről regisztráltak résztvevők. A félmaratoni távra neveztek a legtöbben, 8500-an, közülük 1500-an első félmaratonjukon indulnak. Ezúttal összesen viszont már 10 különböző távon indulhatnak a résztvevők.

Szombaton lesznek a rövidebb távok, a 2,4 km-es Minicittá, a 2,4 km-es Gyaloglás, a SUHANJ! Fogyatékkal Élők Futama, a 6 km-es 3 fős váltó és a 950 méteres Családi Futás, és a 7 km-es Midicittá.

Vasárnap pedig jön a 10 km-es, klasszikus Vivicittá és a félmaraton. Utóbbit ezúttal már párban, és idén először már hármas váltóban is lefuthatják a résztvevők. A hosszabb távok útvonalát itt lehet megnézni.

Szombaton főként a Margitszigeten, vasárnap délelőtt és kora délután pedig többek között a Lánchídon, a Szabadság hídon, valamint a budai és a pesti alsó rakpartokon kell forgalomkorlátozásokra számítani, amik a közösségi közlekedést is érintik majd. Ezekről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján lehet bővebben olvasni.

Az idei versenyen is szerveznek jótékonysági futást és adománygyűjtést az autizmussal élőkért. A Minicittá távon áll rajthoz az a futócsapat, amelynek tagjai többek között Lisztes Krisztián, 49-szeres válogatott labdarúgó, Bedák Pál és Kótai Mihály ökölvívók, valamint Lőrincz Krisztina parasportoló. A több médiumot tömörítő Fenntarthatósági Média Klub (FMK) keretében az Index munkatársai is az autizmussal élőkre hívják majd fel a figyelmet a versenyen a mozgás népszerűsítése mellett.

Mi az a Vivicittá?

A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: „Vivicittá – Éljen a város! Szeresd a várost!” A mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona vagy Budapest. Hazánkban 1986-től rendezik meg a tavaszi futószezon nyitányaként a szabadidős futóversenyt, amelynek útvonala a főváros legszebb részein halad át.