Összefoglaló

Percről percre Ultrabalaton: célba ért az Index csapata is

Rekordszámú, 1300 csapat és 214 egyéni futó vett részt a XII. NN Ultrabalatonon
A közel 11 500 ezer futónak megint egyetlen, de 221 kilométeres kört kellett teljesíteni a Balaton körül
Az Index 12 fős csapata is újból nekivágott a távnak, végül 21 óra 32 perc 58 másodperc alatt értünk célba
Tavaly erős széllel, és éjszaka viharral kellett szembenézniük a futóknak, most a napsütés és a hőség okozott kellemetlen pillanatokat
Az Index a hétvégi Ultrabalatonon indulvaaSzatymazi Rehabilitációs Centrum Gyermek Addiktológiai részlegbenellátott, hátrányos helyzetű gyerekek javára is gyűjtött pénzt
Küldjön képet, videót a futas@mail.index.hu-ra, vagy tegye ki az Instagramra a #indexultrabalaton hashteggel!
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ultrabalaton: célba ért az Index csapata is

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Összeszedtünk a kedvenc képeinket a hétvégéről, és még mindig várjuk a ti fotóitokat is!

    Instagramon #indexultrabalaton hashtaggel küldhettek nekünk képet, emailben pedig a futas@mail.index.hu -ra. Válogatunk majd a beérkezett képekből, és a legjobb három pillanatért cserébe egy-egy Volt Fesztivál Napijegyet adunk. Hajrá!

  • Bogárdi Szilvia 26:13:17-tel futott be Club Aligára, az összetettben ez a 9. legjobb idő az egyéni versenyzők között.

  • Az összetettben 9. helyen álló Bogárdi Szilvia 25:21:32-vel érte el azt a váltópontot. Mögött Horn Zsanett 25:08:31-gyel, és Mag Erik 25:39:20-cal Siófok 1-nél haladt el.

    1. Andrej Wereszczak 23:08:09-cel győzött
    2. Bognár Ákos 24:07:01-gyel második lett
    3. Pawel Kudlak 24:22:02-vel a harmadik

    Dan Lawson 2017-ben 18 óra 30 perc alatt futotta le a távot, továbbra is ő tartja a pályacsúcsot.

  • Lassan akartam kezdeni, de egész éjszaka fel voltam spanolva, hogy mikor futhatok már, másfél órát aludtam összesen. Amikor végre odakerültem, elkapott a hév, hogy fussak, úgyhogy az eleje küzdelmes volt az én hülyeségemből.

    Utána tök jól beállt minden, jó volt a zene is, amit választottam, és fasza volt a Balaton partján futni Siófok felé. A végén volt egy miniemelkedő, ami fájt egy kicsit, de amúgy jó volt befutó embernek lenni. Csak volt egy pillanat, amikor hirtelen majdnem elaludtam

    – mondta Lovas Gergő, a befutóemberünk.

  • Pillanatnyilag a 331.-ek vagyunk a már célba érkezett 723 csapatból. A még futó csapatoknak és egyéni versenyzőknek hajrá!

  • A drogfokuszpont.hu számolt be egy 2015 nyarán készült terepkutatásról, amely az észak-alföldi régió egyik járásában, három kiválasztott település szegregátumaiban, a mélyszegénységben élők között készült.

    Az eredmények szerint a fiatalok, egészen korai időszaktól inkább az új pszichoaktív szereket (a dizájnerdrogokat) használják, mert olcsók, gyorsabban és intenzívebben hatnak, könnyű hozzájuk férni és legálisak. Az interjúalanyok szerint az újfajta pszichoaktív szereket elsősorban a fiatalok használják, már 12–13 éves kortól. Az ő becslésük szerint a településrészen lakó fiatalok több mint fele érintett. Elsősorban rekreációs célból használják, de a napi droghasználat sem ritka. A szerválasztás okaként a klasszikus okokat sorolták: elfelejtik a problémákat, csökkenti a magányérzést, menő, és unalom ellen is jó.

    A 10 és 18 év közötti függőkről szóló, egy számukra létrehozott rehabon készült cikkünkben részletesen foglalkoztunk a témával.

    Az Index a hétvégi Ultrabalatonon indulva a Szatymazi Rehabilitációs Centrum Gyermek Addiktológiai részlegben ellátott, hátrányos helyzetű gyerekek javára gyűjt pénzt. Az adományokból a fenntartó szervezet az ő fejlesztésüket elősegítő eszközöket vásárol. Ha támogatná az akciónkat, az erre szánt összeget a szatymazi intézményt fenntartó SZKTT Egyesített Szociális Intézménynek utalja (Székhely: 6724 Szeged, Kálvária sgt. 45., Adószám: 15767020-2-06) a 12067008-00103039-00100009 -as számlaszámra, és a közleménybe írja be, hogy UB18 Gyermek Rehab.

  • Andrzej Wereszczak 23:08:09 alatt teljesítette a 221 kilométert. Mögötte Bognár Ákos Balatonvilágosnál, Borbás Tibor Szabolcs Siófok sóstónál jár.

    A nőknél Bogárdi Szilvia vezet, ő Siófok 1-et hagyta el, Horn Zsanett és Mag Erika Balatonföldvár 2-nél csekkoltak be.

  • Otthon hagytam a fejlámpám, és a János is, akitől elkértem volna a váltóponton. Ezért igen csak meglepett, amikor a váltáskor a csipogó karkötő mellé egy világító nedves rongydarabot is a kezembe nyomott. Ez volt a fejlámpa, egy teljesen értelmezhetetlenül hosszú rögzítőszalaggal. Nem tudom, honnan szerezte, remélem nem elvette valakitől útközben.

    Nagyjából egy kilométeren keresztül applikáltam a fejemre, míg végül stabilan állt. Egy darabig nem értettem, miért nem látok továbbra sem, pedig be volt kapcsolva, amikor rájöttem, hogy rejtélyes okból felfelé néz. Az utat ugyan nem világította meg, de ha valaki esetleg műholdról követte a versenyt, az pontosan láthatta merre vagyok.

    Egy idő után rájöttem, hogy ha leszegem a fejem, akkor meg tudom világítani vele az utat így is, igaz közben a szememmel csak a cipőm orrát láttam. Eljátszottam a gondolattal, hogy ha a fénysebességnél gyorsabban fel tudnám rántani ilyenkor a fejem, akkor egy pillanatra meglátnám, mi van előttem. Ez azonban többszöri próbálkozás után sem jött össze.

    Nagyjából egy órán keresztül küzdöttem a lámpával még, míg végül újra rendesen láttam az utat magam előtt: felkelt a Nap.

  • 13:54:14 alatt tették meg a 221 km-t.

  • Fehér János is teljesítette a második etapját Balatonboglár és Balatonszemes között, őt az Urbanista szerkesztője, Zubreczki Dávid váltotta hajnali négykor. Az utolsó szakaszt Lovas Gergő futja.

  • Újabb Indexes versenyző ért be szerencsésen a táborba. Hajni így nyilatkozott az élményeiről:

    Egyáltalán nem voltam formában, három hete nem futottam, egy hete kaptam tüdőgyulladást, még mindig köhögök. Elkésni is sikerült, mert elaludtam, amiért ezúton kérek elnézést Nyilas Geritől. De fontos megjegyezni, hogy két éve helyette futottam 17 kilométert, úgyhogy ennyi szerintem belefér. Minden tiszteletem a csapattársaimé, azt hiszem én voltam az egyik leglassabb, de kétséges volt egyáltalán az indulásom, viszont Isten segedelmével sikerült lefutnom idén is. Nem ez volt a legsikeresebb Ultrabalatonom, mert az első évben egyéni távrekordot döntöttem, a második évben pedig egyéni gyorsasági rekordot, most egyik sem sikerült, de a végére nagyszerűen éreztem magam, főleg mikor megláttam a világító gömböt, ami Balatonboglárt, a célt jelentette. 

    Az Index csapatának stafétáját Fehér János viszi tovább, aki már a második etapját teljesíti az idei versenyben. 

  • Sokáig Gálik Ervin vezetett, ám néhány órával ezelőtt Andrzej Wereszczak átvette a vezetést, azóta pedig sikerült is elszakadnia a második helyezett magyar versenyzőtől. Wereszczak már Balatonföldvár 2 állomást is elhagyta, míg Gálik Balatonföldvár 1-nél tart.

  • 19:42:35-ös idővel érkezett meg Balatonlelle 2 állomásra, míg a második helyen lévő Horn Zsanett lemaradva még csak Fonyódliget és Balatonboglár között jár. 

  • Nyilas Gergő kollégánk ezek után már abban is biztos volt, hogy egy teherautó eltolása sem jelent neki gondot. 

    Arról, hogy mi járt a fejében, míg futott, itt lehet olvasni.

  • Lefutotta a részét Nyilas Gergely kollégánk is, akit Alsóbélatelepen váltott le Hudák Hajni. 

    Gergő az élményeiről a következőket mondta:

    Mostmár egyszer tényleg fogok futni edzésképpen, mielőtt eljövök az Ultrabalatonra. A futás filozófiájából nem sokat értek, bármit is írt róla Murakami. Én ugyanis 24 kilométeren keresztül csak arra gondoltam, hogy "Csakazértis megelőzöm azt a kis köcsögöt" vagy "Basszameg, megelőzött ez a köcsög". A kettő között meg arra, hogy tam-tam-ta-ta-tam-tam tam-ta-ra-tam. Hajrá!

  • Éjjel 2 előtt nem sokkal futott be az Index táborába Balage, aki 80 kilométeren keresztül követte futóinkat egy elektromos biciklin. Tapasztalatairól a következőket mondta:

    A kíséréshez komfortos bringa kell, mert lassan kell menni és ilyenkor hamar szétmegy az ember feneke és egy idő már nem tudja megtalálni, hogy hogy is üljön. Az elektromos bicikli hajtását egyébként csak néha használtam, mert gyorsabban mentem, mint amennyivel hajtani tud.

    Balage most aludni tér, ami azt jelenti, hogy a hajnali futóink, Nyilas Gergely, Hudák Hajni és Fehér János kénytelenek egyedül megtenni a déli parton lévő szakaszokat.

  • 15:45:02-vel értek bel Club Aligába, beelőzve ezzel a PAKSI tájfutókat.

  • Erre a számra futott volna Barakonyi 'fotórovat' Szabolcs, ha hallgat zenét futás közben. "Ez egy induló" - állítja.

  • Balatonlelle1-hez már Andrzej Wereszczak érkezett meg előbb, 17:53:59-cel, beelőzte a korábban vezető Gálik Ervint, aki 17:57:00-val érte el ugyanazt a váltópontot.

  • Gálik Ervin ért előbb Balatonboglárra 17:26:26-tal, de Andrzej Wereszczak 17:27:51-gyel jön utána. A harmadk Bognár Ákos még Fonyódligetnél jár.

    A nőknél továbra is Bogárdi Szilvia vezet, ő 17:03-41-gyel volt Balatonfenyves kikötőnél.

  • Kapcsolódó

    Itt a tuti barokkzenei playlist futáshoz

    Unod, hogy tucc-tuccra kell futni?

  • Na erre ki számított. Olvasónk, Hajdú Lajos készített egy képet a Balaton-felvidéki, bíborhere virágzásról szombaton még napközben. A kép a 77-es út mentén készült, Tótvázsonynál.

    bíborhere
    Fotó: Hajdú Lajos
  • Sima volt az egész, kicsit gyorsabb voltam, mint terveztem, és végig tartottam a 6 perc alatti kilométereket. Tökéletes futóidő volt, 18 fok körül, se szél, se eső, ellentétben a tavalyi tornádóval. A mélyponton Big Freediatol a Rent es Major Lazer Bubble butt című száma segített át, Keszthelytől pedig már szinte otthon éreztem magam, sokszor futottam korábban ezt a szakaszt. Külön király volt Balage es Móni bringás díszkísérete

    - mondta a futóélményéről Anna, akit Fenékpusztánál váltott Nyilas Gergő.

  • Az Index csapatának egyik leggyorsabb tagja osztotta meg most az infót. Reméljük még nem túl későn.

  • Most egyelőre minden esély megvan arra, hogy ne legyen komolyabb eső éjszaka sem, de a tavalyi, 2017-es Ultrabalatonon tőlünk Tenczer Gábort kapta el a zuhé, így emlékezett most vissza erre részletesen (és ezúton kívánunk neki jobbulást egy vállsérülése után!):

    Esőben szeretek futni, sokszor kifejezetten üdítő. Vannak azonban kivételek. Ilyen kivétel volt a tavalyi Ultrabalaton, amikor vállalt 30 km-es távomnak (ebből csak 21 volt hivatalos, a többivel magánszorgalomból terveztem megfejelni) hajnali fél kettőkor indultam neki. A bemelegítésnél tapasztalt állapotok nem voltak biztatóak: a kelleténél hűvösebb volt, viharos szél fújt. A staféta átvétele után megérkezett az eső. Kezdetben szemerkélt, aztán könyörtelen áztató jelleget öltött.

    A hideg ellen felhúzott polár felsőm gyorsan átázott, sőt, megszívta magát vízzel, mint egy szivacs. A tó felől süvítő széltől viszont úgy, ahogy megóvott. A fejemen monoton kopogó esőcseppek fél óra után felidézték kémfilm-élményeimet, amikor az elfogott katonát a nyitva hagyott csapból csöpögő vízzel őrjítik halálra a cellájában. Csupasz térdem szinte csikorgott a hideg, nedves szélben.

    A szabadabb részeken rá kellett dőlnöm az erős szélre, olyan szögben futottam, mint a pisai ferdetoronyé. Aztán néhány cifra káromkodás után apátiába süllyedtem.Már az se zavart, ha a parthoz közeli részeken a széltől korbácsolt hullámok kifröccsentek rám, beborítva vízzel. Az sem érdekelt, hogy a sötétben 10 percenként léptem bele a bokáig érő pocsolyákba. Akkor se lehettem volna vizesebb, ha beleugrok a Balatonba. Elhatároztam, hogy 21 km-nél, a staféta átadásakor kiszállok, és elfelejtem a saját magamnak vállalt plusz 9 kilométeremet. Erre mi történik a váltópontnál? Ahogy átadtam a stafétát futótársamnak, elállt az eső, mintha csak csúfolódni akart volna velem.

    Innentől még tovább futott, de aztán végül 25 km-nél beszállt a stábautóba.

  • Van némi vita arról, hogy ki és honnan szerezte, de többen használták a csapatból. Az íze állítólag a tegnap esti tésztára hasonlít, plasztik tubusban van, nagyon gyorsan beüt, de full legál az egész. Az egyetlen, amire futóink nem számítottak, hogy vizet kell inni rá. Így aztán többen is összeragadt szájjal futottak.

  • Kapcsolódó

    Hőség az Ultrabalatonon? A Badwateren 54 fok is van

    A Balaton-felvidék nem a Halál-völgy, de azért a meleg itt is megviseli a futókat.

  • Gálik Ervin jár legelől, 15:20:54 az ideje, mögötte Bognár Ákos jön 15:38:46, Andrzej Wereszczak pedig 15:39:07-tel ért el Balatonfenyves kikötőig.

    A nőknél Bogárdi Szilvia 15:41:48-cal ért a Balatonberény focipálya váltóponthoz, mögött Horn Zsanett és Mag Erika Fenékpusztánál.