Itt a tuti barokkzenei playlist futáshoz

2018.05.13. 00:29

A komolyzene nem csak a bealvásról szól, van egy csomó tök jó energiabomba darab is. Miért ne futnánk rájuk? Csináltam is egy frankó válogatást Spotifyon a legfutósabb barokk zenékből: Handel, Vivaldi, Telemann, Purcell, Corelli és mások. A legnagyobb, vagyis Bach csak néhány kósza tétellel került be, mert a feltételeim a következők voltak.

  • Legyen lendületes, gyors, vidám.
  • Ne legyenek benne nagy belassulások, bevadulások, vagyis legyen kiegyenlített a tempó.
  • Ne legyen túl rövid.
  • Ne legyen túl hosszú lezárás.

Igazából ezért is esett a választásom a barokkra – egy romantikus vagy klasszikus zenei válogatást ilyen feltételekkel megcsinálni szinte lehetetlen lenne. Sajnos ehhez általában Bach is túl érzelmes és változatos zenét komponált. A vokális számokat külön kérésre kiszedtem, mert tudom, hogy sokakat zavar, de azért kicsit fájt. Hiszen egy barokkopera-futólista mennyire ütős lenne már! (Az egész csillogó diszkókorszak alapja szerintem a barokk opera.)

Ja és arra ne számítsatok, hogy egységes BPM-re van állítva Loctelli és Pergolesi, szóval nem, nem tudtok mindenhol kifejezetten az ütemre futni. Ennél azonban nem is ez a lényeg (van, aki podcastra fut!). Hanem, hogy eszméletlenül sok energiát ad.

Olyan, mintha egy vadvirágos réten rohangálnál nimfák és faunok közt.

Ha bejön, megcsinálom a reneszánsz változatát is a következő futóversenyre.