Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Segítünk sorbaállni a Gourmet Fesztiválon

DSC 7130
2018.05.18. 16:44

Elkezdődött a Gourmet Fesztivál, és ismét eleredt az eső, - mondhatnám viccesen, de úgy tűnik akkora esőzés nem lesz, mint az elmúlt években, idén először nyugodtan lehet piknikezni a Millenárison. Amikor pár hónapja megláttam az idei tematikát, miszerint

a gombóc, a kaviár és a pezsgő lesz a középpontban,

erős kétségeim voltak. Nem sikerül megfejtenem, miért kell ráerőltetni egy tematikát egy gasztronómiai fesztiválra, kissé mesterkélt mindenből gombócot gyúrni, a kaviár pedig kapásból pár ezer forinttal megdobja minden étel árát.

Sem a Rosenstein, sem az Anyukám mondta nem jött ki idén a fesztiválra, így őszintén kíváncsi vagyok, idén melyik stand előtt fognak kígyózó sorok állni. Az egyik tippem, hogy Szabadfi Szabolcs előtt, aki újdonsült pizzakemencéjét akarta felavatni a Gourmet fesztiválon, de nem érkezett meg Olaszországból, így egy régebbi típust cipelt ki. Az ő pizzáján a gombócot a bivalymozzarella képviseli, van egy kifejezetten Gourmet pizza változat is. Szabadfi Szabolcs szerintem a város egyik legjobb pizzáját süti, a 400 fokos kemencében nagyjából két perc alatt sül meg a pizza, így talán olyan hosszú sor sem lesz.

Szerette volna azonban azt is megmutatni, hogy nem csak sütni tud, így a fesztiválra egy kacsagombócot is hozott, gyors felmérésem alapján

elég sok helynek jutott eszébe a kacsagombóc.

A Panifico il Basilico változatában tépett kacsahús van pirított hagymával, áfonyás kaláccsal és rebarbaraszósszal. Mindkét étel baráti áron fut, 1490 forintért. 

Viszonylag különleges felállásban, a somlói Kreinbacher birtokkal összefogva érkezett a fesztiválra a tatai Platán étterem, Pesti István séfje. Ők nagyon komolyan vették a kaviár koncepciót, ami a Kreincbacher pezsgőket tekintve teljesen logikus választás, a pincészet közel harmincféle pezsgővel érkezett. A somlói Kreinbacher Birtok séfje, Toldi József és Pesti István együtt találták ki és készítik a fogásokat a fesztiválon. Itt a teljes menüt megkóstoltam, és minden zseniális, de a kaviár nagyon megdobja az árat, az ételek pedig borkorcsolya méretűre zsugorodtak.

Ha csak egyet kóstolnak, akkor a rántott csirkeszárnyat ajánlom, a hús remekül sikerült, alatta remoulade mártás van, fölötte tokhal kaviár. Nagyon különleges még a Szent Jakab kagyló, avokádókrémmel és lazackaviárral érkezik, a legszebb fogás pedig talán a malachússal töltött wonton. Rossz hír, hogy a csirkés-kaviáros fogás 2990 Ft-ba kerül, a másik kettő ára 2490 Ft, ha mindegyik fogást kikérjük, akkor az némileg olcsóbb, 7490 Ft.

Igyekeztem olyan helyeket felkeresni, amiket nem nagyon ismerek, így a Kreinbacher után a Tama standjához mentem, akik nagyon szimpatikus kínálattal érkeztek. Mindkét fogást, a vajtök főzeléket és a kapros túrós lepényt is nagyon ajánlom, friss, könnyű, tavaszi ételek, az adag és az ár is rendben van. A tökfőzelék húsgolyóval, a túrós lepény pedig narancskaviárral érkezik.

Az idei fesztivál eddigi legnagyobb meglepetése a Société standja volt, pedig Varga Zoltán hatalmas, Sas utcai beruházása eddig semmilyen szinten nem mozgatott meg. A Société egy 4600 négyzetméteres modern művészeti tér és rendezvényközpont lesz, kortárs designereket támogató mentorprogrammal, divatbemutatókkal, kiállításokkal, videó- és fotóstúdióval, és két étteremmel, egy franciás bisztróval és egy kisebb, negyven fős fine dining hellyel. Utóbbi mutatkozott most be a Gourmet fesztiválon, két kifejezetten ütős fogással. Mondjuk sejtettem, hogy nem lesz rossz a kaja, hiszen a csapatot Deli János irányítja, aki sok étteremben bizonyított már, a gasztronómiai tanácsadó pedig Csapody Balázs. De annyira zavaros nekem ez az egész Société-ház koncepció, hogy nem kerestem még fel a Hold utcai piacon egy ideje már működő konyhájukat. 

Most viszont meggyőztek: van kacsagombóc, mangóval, curryvel és quinoával, ami egy viszonylag klasszikusabb ízvilágú fogás, de a kacsán lévő pankómorzsa különlegessé és ropogóssá teszi. A tápiókával kínált kecskesajtgombóc viszont valami egészen elképesztően jól eltalált összeállítás. Ha csak egy ételt kóstolnak meg idén a Gourmet fesztiválon (bár ha már kifizették a 4300 forintos belépőt, miért tennének ilyet?) akkor mindenképpen ez legyen az!

Mindenképpen szerettem volna egy vidéki helyet is kipróbálni, és a balatonfüredi Sparhelt bisztróra esett most a választás. Már csak azért is, mert valahogy mindig úgy jött ki a lépés, hogy amikor Füreden voltam, az ő konyhájukat nem tudtam kipróbálni.  A Sparhelt egy igen romantikus történet, egy, a fővárosból Füredre költöző házaspár vette meg az éttermet két évvel ezelőtt, összeálltak Elek Balázs séffel, és azóta az egyik legjobb vidéki bisztrókonyhát hozták ki a helyből. A Gourmet-re két fogással érkeztek, én ebből az egyiket, a füstölt kacsamellet kóstoltam, aminek nem csak a tálalása gyönyörű.

Nem vagyok egy süteményes típus, de azért a Gerbeaud-nál bevállaltam egy nagy szelet tortát. Azért éppen náluk, mert egy olyan süteménnyel készültek, aminek itt volt a premierje, és eddig még nem volt kapható. A cukrászda 160 éves születésnapjára készült, nem meglepő módon Gerbeaud 160 névvel. Különlegessé két dolog teszi, az eszméletlenül ropogós zöld dió, és a cukrászda saját fejlesztésű étcsokoládéja, ami szintén most debütált és ezentúl ezt használják majd süteményeikhez is.

Az egyszerűség jegyében csak Cacao Barry Or Noir 1858-nak keresztelt, 71.9 százalékos étcsokoládét, háromféle kakaóbabból rakták össze, és egy Párizs melletti laboratóriumban kísérletezték ki a Gerbeaud tulajdonosai. A csokoládé tényleg pontosan olyan, mint ami egy laboratóriumba született: tökéletes és finom, a csoki is, és a torta is.

Gourmet Fesztivál a Millenáris Parkban május 17 és 20 között, belépőjegyek 4300 és 8600 forint között. A tematikus vacsorák közül a lengyelt teszteltük, ezekről itt olvashat bővebben.

Ne maradjon le semmiről!