Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezárják London leghíresebb magyar éttermét

2018.05.28. 12:45

Bezárhatják a londoni Soho egyik ikonikus, magyar éttermét, a Gay Hussart (azaz Víg Huszárt), számolt be róla a Guardian. Az étterem az angol belpolitika egyik legendás helyszíne, ahol politikusok és újságírók gyűltek össze, hosszú ebédekre. Az éttermet 1953-ban nyitotta egy Victor Sassie nevű férfi, aki félig svájci, féli walesi, de Magyarországon tanulta szakmát, így Londonban is magyaros éttermet nyitott.

17038550 1830398587208739 7552970326389911628 o
Fotó: The Gay Hussar / Facebook

Az étterem a 80-as években volt a csúcson, ekkor állítólag itt tervelték ki a Margaret Tatcher elleni puccsot az angol konzervatív párt tagjai. Azóta viszont sokkal kevesebb politikus, újságíró jár már az étterembe ilyen hosszú ebédekre, az étterem forgalma visszaesett, a bérleti díjak viszont feljebb mentek, így a jelenlegi tulajdonos, a Corus Hotel nem lát más megoldást, mint a bezárást. Az utolsó napot június 21-ére tűzték ki, amikor is nem lesz búcsúbuli, ugyanis nincs mit ünnepelni, nyilatkozták az étterem részéről a Guardiannek. 

A hely nem először kerül bezárás közelébe. 2013-ban már belengette a tulajdonos a bezárást, ám akkor az étterem rajongói megszervezték a "Goulash Co-operative"-et (Gulyás szövetkezet), amibe 160 újságíró és politikus tömörült. Ekkor nem sikerült új tulajdonost találni, de ahhoz végül elég volt, hogy apró változtatások után az étterem tovább működjön. Most viszont a tulajdonos bejelentette, hogy a csökkenő foglalások és a bérleti díj emelkedése után nincs más választásuk, mint bezárni az éttermet. Ezek után újra akció lendült a Goulash Co-operative, de egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e megőrizniük az intézményt.

Az éttermet továbbra is a legjobb londoni magyar éttermek között tartották számon, összeállításában a CNN is bemutatta néhány hónapja az éttermet és kiemelték a füstölt libamellet és a tarhonyás őzőpörköltet.