Erzsébet
1 °C
4 °C

A világ legjobb kávézóiból három Budapesten van

2018.05.29. 12:08

Április 19-én jelent meg, és május 31-én érkezik meg postán a vásárlóknak a Lonely Planet legújabb kalauza, amiben a szerzők csak és kizárólag a világ kávézóival foglalkoztak, ahogy azt a kötet alcíme (Egy kóstolói kalauz a világ legjobb kávéélményeihez) is leírja.

A Global Coffee Tour összesen 37 ország 150 kávézóját listázta, és a kalauzba belekerült három budapesti kávézó is:

  • a Madal-hálózat (pontosabban a Hollán Ernő utca 3. alatti helyük)
  • a Kontakt (Károly krt. 22)
  • és a My Little Melbourne (Madách Imre út 3.).

A kalauz összefoglalja a magyar kávézás történetét is, a török megszállástól kezdve az első kávéház megnyitisán át a szocializmus funkcionális kávéfogyasztásáig (szóba kerül a Bambi is) egészen a XXI. század újhullámos kávétrendjéig. Ugyan a kalauz csak budapesti helyeket sorol fel, azért megemlítik, hogy Pécsen, Szegeden, Debrecenben, és Egerben is vannak már hasonló kávézók.

A kalauz a Kontaktnál a nitrós, csapolt kávét emeli ki (erről mi is írtunk), a Madalnál megemlítik, hogy ez valójában egy hálózat, aminek már három különböző helyszíne van, a My Little Melbourne-nél pedig szóba kerül, hogy az ausztrál kávékultúra inspirálta a helyet, és hogy a szomszédos Brew Barban még oktatásokat is tartanak.

A Global Coffee Tour turistakalauznak is beillik, minden kávézó mellé ajánlanak egy közeli látványosságot vagy érdekességet, például a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát vagy a XIII. kerületi flippermúzeumot is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?