A végtaghiány nem hátrány a divatban

20170223 normcore werk 156
2018.06.05. 20:06 Módosítva: 2018.06.05. 20:06
Végtaghiányos és kerekes székes modelleknek terveztek ruhákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói, a divatfotókat bárki megnézheti június 4-10-ig az ALLEE bevásárlóközpontban. A tárlaton látható modellek mindannyian valamilyen testi fogyatékossággal élnek, de mindegyikük más helyzetben van, így a hét MOMÉ-s divattervező személyesen nekik, egyéniségüket és állapotukat figyelembe véve tervezett hétköznapi ruhákat.

Ivicsics Borbála karok híján a lábait olyan finom mozdulatokra használja, mint más a kezeit, és nehézséget jelent neki elegáns ruhát találni. Lukoviczki Réka viszonya néha ellentmondásos a lábprotéziséhez, ezt a belső vívódást a divattervezők két ellentétes anyagtípussal jelenítették meg. Szabados Luca sosem takargatta, szégyellte végtaghiányát, öltözékénél ezt a magabiztosságot ragadták meg tervezői. Pázmány Lili kerekesszékben ülő édesanyjának tervezett ruhát, de olyat, ami nemcsak kerekesszékeseknek, hanem bárkinek kellemes viselet lehet.

A NORMCORE – Akadálymentes divat című tárlat június 4-én este nyílt meg az ALLEE-ban. Az egy hétig ingyenesen látogatható kiállítás és programsorozat fogyatékossággal élőknek szóló divatterveket mutat be.

A modellek részt vettek a tervezés folyamatában, a MOME két egyetemi kurzuson is foglalkozott a testi fogyatékossággal élők helyzetével. A kiállításon megjelenő divattervek és azok dokumentációi az egyetem egyik kutatólaborja, a TransferLab vezetésével készültek, ami a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságanak erősítését elsődleges céljának tekinti.

„Kifejezetten fontos szempont volt nekünk, hogy a kiállítás egy bevásárlóközpontban a lehető legszélesebb közönséget éri el. Ugyanis nem szerettük volna, ha a fogyatékossággal élők társadalmi láthatóságának témáját egy galériában egy szűk szakmai, művészeti közönség érte volna csak el” - mondja Mihály Kamilla, a kiállítás egyik kurátora. Dobi Dóra és Veres Bálint is a tárlat kurátorai,

a kiállítás olyan ruhákat mutat be, amik egyszerre személyes és sajátos igényekre szabott viselhető darabok, és olyan társadalmi jelentések hordozói, amelyek a fogyatékossággal kapcsolatos társadalmi előítéleteket hívják vitába.

A divatfotókat skiccek, videóinterjúk, és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

A kiállítás anyaga az akadálymentes divatot a mainstream divat világába emeli, a tervezők munkái pedig megmutatják, hogyan lehet radikálisan, de provokáció nélkül, humorral, a berögződött képzetek újragondolásával üzenni a környezet számára, mondja Dobi Dóra, a kiállítás egyik kurátora.

„A szánalomkeltés romboló attitűdje helyett így egy olyan partneri viszony alakulhat ki, ami a társadalmi láthatóság legoptimálisabb változata”

- fogalmaz Dobi.

A kiállítás mellett a fogyatékosság tematikáját körüljáró beszélgetések is lesznek az ALLEE-ban, majd június 9-én és 10-én az Élő könyvtár programon fogyatékossággal élő embereket lehet „kikölcsönözni” és beszélgetni velük. Az Élő Könyvtár olyan, mint egy hagyományos könyvtár, azzal a különbséggel, hogy itt emberek a könyvek, és az olvasás egy rövid, 20-60 perces beszélgetés formáját ölti. Az "olvasók" békés, biztonságos körülmények között beszélgetnek az Élő Könyvekkel, bátran feltehetik kérdéseiket, és a személyes találkozásnak köszönhetően jobban megismerik a szóban forgó kisebbség (most éppen a fogyatékossággal élők) életét, problémáit, örömeit.