Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A végtaghiány nem hátrány a divatban

20170223 normcore werk 156
2018.06.05. 20:06 Módosítva: 2018-06-05 20:06:41
Végtaghiányos és kerekes székes modelleknek terveztek ruhákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói, a divatfotókat bárki megnézheti június 4-10-ig az ALLEE bevásárlóközpontban. A tárlaton látható modellek mindannyian valamilyen testi fogyatékossággal élnek, de mindegyikük más helyzetben van, így a hét MOMÉ-s divattervező személyesen nekik, egyéniségüket és állapotukat figyelembe véve tervezett hétköznapi ruhákat.

Ivicsics Borbála karok híján a lábait olyan finom mozdulatokra használja, mint más a kezeit, és nehézséget jelent neki elegáns ruhát találni. Lukoviczki Réka viszonya néha ellentmondásos a lábprotéziséhez, ezt a belső vívódást a divattervezők két ellentétes anyagtípussal jelenítették meg. Szabados Luca sosem takargatta, szégyellte végtaghiányát, öltözékénél ezt a magabiztosságot ragadták meg tervezői. Pázmány Lili kerekesszékben ülő édesanyjának tervezett ruhát, de olyat, ami nemcsak kerekesszékeseknek, hanem bárkinek kellemes viselet lehet.

A NORMCORE – Akadálymentes divat című tárlat június 4-én este nyílt meg az ALLEE-ban. Az egy hétig ingyenesen látogatható kiállítás és programsorozat fogyatékossággal élőknek szóló divatterveket mutat be.

A modellek részt vettek a tervezés folyamatában, a MOME két egyetemi kurzuson is foglalkozott a testi fogyatékossággal élők helyzetével. A kiállításon megjelenő divattervek és azok dokumentációi az egyetem egyik kutatólaborja, a TransferLab vezetésével készültek, ami a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságanak erősítését elsődleges céljának tekinti.

„Kifejezetten fontos szempont volt nekünk, hogy a kiállítás egy bevásárlóközpontban a lehető legszélesebb közönséget éri el. Ugyanis nem szerettük volna, ha a fogyatékossággal élők társadalmi láthatóságának témáját egy galériában egy szűk szakmai, művészeti közönség érte volna csak el” - mondja Mihály Kamilla, a kiállítás egyik kurátora. Dobi Dóra és Veres Bálint is a tárlat kurátorai,

a kiállítás olyan ruhákat mutat be, amik egyszerre személyes és sajátos igényekre szabott viselhető darabok, és olyan társadalmi jelentések hordozói, amelyek a fogyatékossággal kapcsolatos társadalmi előítéleteket hívják vitába.

A divatfotókat skiccek, videóinterjúk, és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

A kiállítás anyaga az akadálymentes divatot a mainstream divat világába emeli, a tervezők munkái pedig megmutatják, hogyan lehet radikálisan, de provokáció nélkül, humorral, a berögződött képzetek újragondolásával üzenni a környezet számára, mondja Dobi Dóra, a kiállítás egyik kurátora.

„A szánalomkeltés romboló attitűdje helyett így egy olyan partneri viszony alakulhat ki, ami a társadalmi láthatóság legoptimálisabb változata”

- fogalmaz Dobi.

A kiállítás mellett a fogyatékosság tematikáját körüljáró beszélgetések is lesznek az ALLEE-ban, majd június 9-én és 10-én az Élő könyvtár programon fogyatékossággal élő embereket lehet „kikölcsönözni” és beszélgetni velük. Az Élő Könyvtár olyan, mint egy hagyományos könyvtár, azzal a különbséggel, hogy itt emberek a könyvek, és az olvasás egy rövid, 20-60 perces beszélgetés formáját ölti. Az "olvasók" békés, biztonságos körülmények között beszélgetnek az Élő Könyvekkel, bátran feltehetik kérdéseiket, és a személyes találkozásnak köszönhetően jobban megismerik a szóban forgó kisebbség (most éppen a fogyatékossággal élők) életét, problémáit, örömeit.