Negyvenezer forintból már el lehet kezdeni futni

2018.07.09. 12:11

„A futás a lehetőségekhez képest egy olcsó outdoor sport, mert az edzés ingyenes, és nincs terembérlet sem. Mindössze évi egy futócipőt kell vásárolnod, és már neki is lehet ugrani a kilométereknek” – mondta Zelcsényi Miklós,  a Balatonman triatlon, a Maratonman és az Ultrabalaton futóversenyek szervezője, egy – a szintén általa szervezett – Generali Night Run apropóján kiadott közleményben.

Ebben összeszámolták, mennyi pénzből jöhet ki havi vagy éves szinten a futás. Az első kötelező lépés a jó futócipő: enélkül akár sérüléshez is vezethet a sport. Egy tartós, megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 Ft-nál kezdődik és ez még egyáltalán nem a profi kategória, azok ugyanis inkább 50 000 forint körül kaphatóak. Egy futócipőt 850-1100 km közti használat után érdemes lecserélni.

Az edzéshez megfelelő futónadrág akár már 5-8 ezer forintért is kapható, egy könnyen száradó, jó légáteresztésű futópóló akár 1500 forintért is elérhető. A nőknek emellé sportmelltartóra van még szükségük, akár 2500-3000 forintért. Egy szettnyi alap ruházat ára összességében kijöhet 10 000 Ft-ból, de a hideg időben ez nem elég, pedig az egészségünk érdekében sem nagyon érdemes spórolni a ruházaton. Ez pedig megdobhatja még 10-12 ezer forinttal a költségeket. A probléma persze kikerülhető, ha ilyenkor az edzőtermi futópadot választjuk, ebben az esetben viszont egy havi bérlet kerül átlagosan 10-12 ezer forintba.

Ezek mellett még a futóversenyek nevezési díjait kell kifizetni. Ezek hét-tízezer forint körül mozognak, ami Zelcsényi szerint jóval alatta van a nyugati átlagnak. „A berlini maraton negyven-, a New York-i nyolcvanezer forintba kerül. Tehát ha az évi egy cipő mellé 2-3 futóeseményre megy el egy átlagos futó, akkor összességében nem terheli meg a futás a pénztárcáját. Igaz, hogy havi százezret is rá lehet költeni erre a szenvedélyre, határ a csillagos ég.”

Ez eddig nagyjából 40 ezer forint, erre jönnek még rá a kiegészítők, de ezeket akár meg is lehet spórolni. Ilyenek például a telefon és zenelejátszó eszközök tartói, kb. 2500 forintos áron, vagy a napszemüvegek, amelyekhez már 3000 forinttól hozzájuthatunk. A kiegészítők drágábbik fajtái a teljesítménymérő eszközök, áruk – képességüktől függően – 5-6 és 100 ezer forint között mozog. És ott vannak még az étrendkiegészítők, amelyek az elvesztett energia és ásványi anyagok pótlásában segítenek. A különféle energiaszeletek, zselék és izotóniás italok ára darabonként 3-400 forint költséget jelenthet, vagy a vitaminok esetében kiszereléstől függően ez inkább 1-2 ezer, de ezekre csak akkor lehet szükség, ha hosszabb távokban gondolkodunk, és szinten tartanánk az állóképességünket.

Ne maradjon le semmiről!