Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétvégén újra a gyalogosoké a Szabadság híd

DSC 3927
2018.07.10. 20:32

Idén is lezárják négy hétvégére a forgalom elől a Szabadság hidat, hogy a közlekedés helyett a Szabihíd nevű programsorozat kapjon helyet a hídon koncertekkel, jógával, tánccal, piknikkel és más programokkal. Július 14-15-én, 21-22-én, 28-29-én és augusztus 4-5-én (mind szombat-vasárnap) a hidat lezárják a közúti és a közösségi közlekedési forgalom elől is , azt kizárólag az arra sétálók használhatják, mert „a városvezetés egy Dunával együtt élő fővárost szeretne” – jelentette ki nemrég Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a főváros sajtóközleménye szerint.

Tavaly interjút készítettünk a Szabihíd főszervezőivel. Akkor azzal indokolták az eredetileg az egy felújítás miatt lezárt hídon spontán kialakult hídfoglalás intézményesítését: "Elképesztően jó a Duna fölött lenni, és mivel Budapesten nem nagyon vannak olyan terek, ahol a Duna mellett lehetünk, a híd egy speciális tér. Nincs autóforgalom, le lehet ülni a földre az út közepén, ami egyszerűen csak jó az embereknek." Hozzátették: "Különleges az élmény, mivel nem egy megszokott térben vagy. Ha elvonatkoztatunk attól, hogy miért éppen egy híd, akkor azért is jó, mert nagyon kevés olyan köztér van Budapesten, főleg a Duna-parton, amit bárki birtokba vehet, ahol akárki leülhet csókolózni a barátnőjével, vagy inni egy sört. Pedig a Duna iszonyú nagy folyó, fontos természeti érték, mégsem tudunk a közelébe menni Budapesten. Erre ad egy lehetőséget a Szabihíd."

A főváros sajtóközleménye részletesen leírja, mely járatok módosulnak az érintett hétvégéken. A budapestiek a lezárás idején Pesten a Fővám térig közlekedő 72-es trolibusszal, Pest és Buda között az M4-es metróval, illetve a 7-es és a 133E buszjárattal, a dél-budai szakaszon pedig a hosszabb útvonalon közlekedő 56A és 61-es villamossal utazhatnak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett. A lezárás ideje alatt – mind a négy hétvégén szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig – a Fővám téri közlekedési jelzőlámpa sárga villogó üzemmódban működik; a Kálvin tér felől érkezők a híd előtt tudnak majd visszafordulni, illetve továbbhaladhatnak a Belgrád rakpart–Havas utca útvonalon is.

A Szabadság híd lezárása idején a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos nem közlekedik. A Fehérvári úton a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtér helyett a Városház térig közlekedik. A 49-es villamos Bartók Béla úti kimaradó szakaszának pótlására az 56A járat meghosszabbított útvonalon, a Móricz Zsigmond körtér helyett Kelenföld vasútállomásig jár. 

A hídon áthaladó forgalom részére az M4-es metró, valamint a 7-es és a 133E és autóbusz kínál megfelelő alternatívát. Ezeken a hétvégéken a 7-es busz mindkét irányba megáll a Gárdonyi téren, a villamosmegállóban.

A 47-es, a 48-as és a 49-es villamos pesti, kiskörúti szakaszának pótlására meghosszabbított útvonalon, Zugló vasútállomás és a Fővám tér között jár a 72-es trolibusz. A kiskörúti vonalszakaszon a trolibuszok a felsővezetéktől függetlenül közlekednek majd.

Ne maradjon le semmiről!