Az év legjobb balatoni strandételét keresik

DSCF3832
2018.07.18. 12:44

Idén is keresik az év balatoni strandételét, aminek felfedezésében az elmúlt években az Index is mindig részt vett. A verseny kiírása szerint azt az ételt keresik, ami új lendületet adhat a balatoni strandgasztronómiának. 

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat (a Balatoni Kör tagjainak kivételével). A szervezők többtagú zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon, a zsűriben az Év Strandétele verseny korábbi győztesei közül Bezerics Dániel (Paletta) és Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) is ott lesz. Ők idén nem indulnak a versenyen.

Kritériumok:

  • az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készüljön
  • legyen egyszerű, de kreatív, nyárias
  • túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető
  • akár elvitelre is alkalmas
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján

"Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében elő lehet állítani,mert a végső cél, hogy a receptet más strandbüfék is átvegyék, ezzel megújítva az itthoni büfékultúrát. Az utóbbi években olyan nevezéseket kaptunk, amelyek néha már túl is gondolták a feladatot, ezért

az idei évben kifejezetten olyan ételt keresünk, amely szinte bármelyik balatoni büfé étlapjára elférne,

és nem szükséges az elkészítéséhez bonyolult konyhatechnológiai eszköz. Ugyanígy, kellő nevező esetén különdíjjal szeretnénk jutalmazni idén a nem újhullámos büféket is" - írják a szervezők, a Balatoni Kör és a We Love Balaton. Jelentkezni július 22-ig lehet az info@welovebalaton.hu e-mail címen, megadva a nevező elérhetőségét, a nevezett ételt, illetve azt, hogy melyik balatoni vendéglátóhelyen lehet megkóstolni a strandételt.

A beach food mozgalmat három évvel ezelőtt indította el a Balatoni Kör annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is indultak olyan büfék, akik a mirelit alapanyagokat friss, környékbeliekre cserélték, az unalomig ismételgetett kínálat helyett pedig új ételeket találtak ki. 

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele, a Pulled Ponty győzött, - az ételek zsűrizésében az elmúlt években az Index újságírója (ennek a cikknek az írója) is részt vett.

A Balatoni Kör augusztusban osztja ki a díjat.

 Borítókép: Big MEKK Fotó: Kalas Györgyi / Index