Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkóstoltuk, mit ajánl a McDonald's a vegáknak

DSC 9298
2018.08.04. 12:11 Módosítva: 2018-08-04 17:03:31

Magyarországon vegetáriusnak (pláne vegánnak) lenni még ma sem egy könnyű menet, ha az embernek nincs ideje vagy kedve otthon főzni magára. A büfék, menzák, gyorséttermek húsmentes kínálata általában lelombozó, monoton, és nem is különösebben egészséges, cserébe rossz ár-érték arányú és nem lehet vele jól lakni.

Európán belül nagyjából igaz, hogy minél nyugatabbra megyünk, annál jobbak lesznek a lehetőségek a húsmentesen étkezők számára, a nagyobb városokban 2018-ban nem okoz már gondot jó vega helyeket, vagy értelmezhető vega opciókat is kínáló éttermeket találni. Sőt, azokban az országokban, ahol a vegetarianizmus több embert érint, vagy a fogyasztói kultúra előrehaladottabb szinten áll, már a nemzetközi nagy láncok is kínálnak vega, vagy állati terméktől mentes ételeket.

A nyáron jártam Berlinben és Stockholmban is, mindkét helyen elsodort az élet egy-egy alkalommal egy McDonald's-ba, illetve Svédországban még egy Maxba is, ami a Meki helyi mutációja és egyik legnagyobb versenytársa, így volt alkalmam megkóstolni az ott kínált húsmentes burgereket. 

Ezen a ponton be kell valljam, nem vagyok vegetáriánus, szóval nem a vallásos húsellenesség beszél belőlem.

De ettől még úgy találtam, hogy a világon semmit nem vesz el a gyorséttermi hamburgerezés élményéből, ha hús helyett zöldségpogácsa kerül a szendvicsbe. 

A német Mekiben ráadásul csak a legnyomibb, sajtburger-árkategóriájú pici szendvicset kóstoltam, de egyáltalán nem okozott csalódást, gyakorlatilag bármikor venném részegen hazafelé botorkálva a Blaha Mekiben sajtburger helyett. A különböző zöldségekből (állítólag quinoa is van benne) összerakott pogácsán kívül nyomnak bele valami enyhén csípős salsa-szerű szószt, paradicsomszeletet, lapkasajtot és salátát, szóval nem okoz hiányérzetet a marhamentesség, talán még izgalmasabb is az íze a standard sajtburgerhez képest. 

A Svédországban (és mint azóta megtudtam, Finnországban) tavaly télen bevezetett vega/vegán McDonald's-szendvics pedig kifejezetten finom (itt olvasható egy külföldi teszt), már amennyire egy gyorskaja finom szokott lenni. A szójaalapú pogácsának a tofuhoz hasonlóan nincs nagyon sok íze, de a szószokkal és a zöldségekkel együtt teljesen oké hamburger-érzést hoz, ráadásul mikor ott jártam, sima krumpli helyett lehet sült édesburgonyával kérni a menüket, amivel együtt már egész izgalmas lett az összehatás.

A svéd házi láncolat, a Max még jobban teljesít ezen a téren, ott 3-4 féle vega/vegán opciót is lehetett választani, és van a húsra állagában erősen emlékeztető szejtánpogácsás burgerük. Ez barbeque-szószos pácával együtt már-már megkülönböztethetetlen volt az amúgy sem karakterességükről közismert gyorséttermi húspogácsáktól.

Na és itthon mikor lesz?

A húsmentes burgereken fellelkesülve megkérdeztem a magyar McDonald's-ot, nem tervezik-e Magyarországon is a közeljövőben bevezetni a vegetáriánus opciót, de sajnos lelombozó, illetve részben meglepő válasz érkezett a hazai képviselettől:

Jelenleg nem tervezzük zöldségpogácsás hamburgerekkel bővíteni a kínálatunkat, de vendégeink valamennyi állandó és promóciós szendvicsünket kérhetik húspogácsa nélkül, vagy választhatnak rendszeresen megújuló salátakínálatunkból is.

A cég emellett kiemelte, hogy sült burgonyája, melyet növényi olajban, a hústól külön sütnek, más kiegészítő termékei, és desszertjei is ajánlhatók húst nem fogyasztó vendégeinknek. Az indoklás szerint a termékpalettát "a vendégek kutatásokkal folyamatosan vizsgált igényei" alapján szélesítik, állítólag ennek figyelembevételével döntöttek két éve a gluténmentes szendvics bevezetése mellett. A válasz szerint ez nem csak új alapanyagokat és eszközöket, de "a konyhai folyamatok és az ezekre vonatkozó oktatási anyagok módosítását, a munkatársak újbóli oktatását is igényelte", ma már 35 Mekiben lehet kapni. 

Venne vegetáriánus vagy vegán burgert, ha lenne a magyarországi gyorséttermek kínálatában?

 • 4097
  Eszem húst, de alkalmanként igen.
 • 3780
  Nem tudom elképzelni hús nélkül a hamburgert, úgyhogy nem.
 • 2489
  Vega/vegán vagyok, igen.
 • 1560
  Nem eszem semmilyen gyorséttermi hamburgert.

Első ránézésre több dolog is furcsának tűnhet a válaszból, irtó nehéz például elképzelni, hogy több embert érintene ma Magyarországon - legalábbis Budapesten - a gluténérzékenység (maximum a népesség 1-2 százaléka allergiás a gluténra), mint a húsmentes étrend, különösen, hogy

nem is kell vegának lenni ahhoz, hogy az ember ne akarjon mindig húst enni. 

Vagyis a potenciális vevőkör szélesebb réteget érinthet a vegetáriánus életmódot folytatóknál. A másik, amire a szerkesztőségben felvontuk a szemöldökünket, a levélben szereplő kvázi "vegetáriánus ajánlat", vagyis hogy a sima szendvicsek kérhetők hús nélkül. Ez annyira borzasztó ötletnek tűnik, hogy úgy döntöttünk, kipróbáljuk. 

Kipróbáltuk, hogy másnak már ne kelljen

A szerkesztőséghez közeli, Vörösvári úti McDonald's-ban szereztük be a húsmentes burgereket, az első meglepetés akkor ért, amikor a pult másik oldalán teljes szenvtelenséggel fogadták a rendelésünket – várakozásunk ellenére úgy tűnt, ez nem egy teljesen szokatlan gyakorlat. Az alapszendvicsek közül mindet kikértük hús nélkül, pontosabban a húst külön csomagolva, mivel a "vega" szendvicsek ára ugyanannyi, mint a húsosaké, így nem éri meg otthagyni a húspogácsákat. Az ítélet a várakozásoknak megfelelően lesújtó.

Big Mac

A Meki emblematikus burgere, nem reprezentatív felmérésem alapján a legtöbbek kedvence, gyerekkori barátja, stb., rettenetesen elhasalt az érzékszervi teszten. A Big Mac eleve a szárazság határán mozog 3 réteg kenyerével, a hús kivétele a képletből pedig teljesen tönkretette. A legenyhébb kifejezés, amivel ezt az ezersziget-szószban úszó szivacsos izét illették, az "értelmezhetetlen", illetve a "kiábrándító" volt. 

"Valahogy attól, hogy nincs benne hús, sokkal többnek tűnik benne a szósz, mármint túl soknak, ami beteríti a szivacsos zsömletrojkát meg a sajtot, amit nem is nagyon éreztem. Elég rossz volt" – mondta róla egy kollégánk.  

"Negyed Big Macet ettem, hús nélkül ez gyakorlatilag egy sűrű lisztes saláta, teljesen felesleges dolog. Ráadásul a hagymaszagot nem szorítja le a hús sem, szörnyű volt", tette hozzá egy másik. 

Hamburger

A hecc kedvéért kipróbáltuk a létező legalapabb terméket, a hamburgert is hús nélkül. A kiherélt hambit elmajszoló munkatársunk így foglalta össze az élményeit:

"Hús és sajt nélkül a sima hamburgerben túltengett a mekis ketchup, csupán hagymadarabok, és egy uborka dobta fel a képet. Nehezen csúsztak az első falatok, és sajnos hús nélkül a ketchup nem éppen kellemes utóíze maradt meg."

 Sertés McFarm

Nekem ez a személyes kedvencem a mekis szendvicsek közül, szeretem a borsos öntetet, ami benne van, így hús nélkül sem okozott igazán csalódást. A paradicsom, a sajt, a hagyma, a saláta és az szósz együtt simán vállalhatóvá teszi, ha vega lennék és valamiért a Mekiben kéne burgereznem, ezt kérném. Egy munkatársunk, aki szintén kóstolta, már nem volt ilyen lelkes: 

"Ehető volt, de a buci borzasztóan száraz volt és magában nem volt igazán íze a zöldségeknek, csak a szószt és a szárazságot lehetett érezni", írta a sertéstelenített mcfarmról. 

Filet-O-Fish

Igazából sosem jöttem rá, ki a halas burger célközönsége, nagyon ritkán rendeli ki bárki, ami őszintén szólva nem csoda: elég nemtelen, semleges, és még kicsi is, ha valaki nem speciális haldiétán van, nem látni sok értelmét ennyi pénzért. A halmentesség mindezen nyilván tovább ront, ugyanakkor ez volt az egyik olyan szendvics, aminek az ízvilágát nem borította fel teljesen a központi alapanyag hiánya. A rántott hal, amit beletesznek, nem nagyon ízes, hallal együtt is jobban érezni benne a savanykás kiegészítővel - talán apróra vágott uborkával? - elkevert majonézt és a lapkasajtot. Vagyis a hal nélküli változat íze sem különbözött drasztikusan az eredetitől. 

McChicken

A Big Mac után a legrosszabb a klasszikus csirkeburger hús nélkül: képzeljünk el egy majonézes, jégsalátás zsemlét, és helyben vagyunk. A legelszántabb majonézrajongók ugyan azt állítják, a majonéz egy csodaalapanyag, ami mindent ehetővé varázsol, de ezen ez sem segített. 

Sajtburger, Sajtos McRoyal

Ezek a burgerek nagyjából ugyanazt (kecsap, mustár, uborka, hagyma, lapkasajt, hús) tartalmazzák különböző arányokban. Lényegük az egyszerűség, ezáltal talán a leginkább a hús ízére épülő szendvicsek. Az élmény ennek megfelelő hús nélkül:

"Beleharaptam a vega sajtburgerbe, de úgy éreztem, hogy folytathatatlan. Hiába tűnhetett volna úgy, hogy ez csak egy sima sajtos szendvics, a két száraz zsömle közé ékelődő sajt nem dobta fel az élményt, inkább csak fokozta a sivárságot." 

– írta egy munkatársunk, aki egyébként saját bevallása szerint elkötelezett Meki-kedvelő. 

Generous Jack

Hogy teljes legyen a dili, az aktuális prémium idényajánlatot is kipróbáltuk a szívét-lelkét jelentő marha és bacon nélkül. Ez a zöldségeknek és a jobb minőségű zsemlének köszönhetően többek szerint egy fokkal jobb volt, mint a sima kínálat. Nekem igazából inkább csalódást okozott, a különleges ajánlatokban általában van valami csavar, ebben a mostaniban viszont nem sok ilyesmit véltem felfedezni. A Generous Jack hús nélkül szintén nagyjából majonézes kenyér benyomását keltette, bár szétnyitva láttam, hogy van benne más is. 

És a jolly joker: saját készítésű hústorony

Ha már elhoztuk a külön csomagolt húspogácsákat, mixeltünk belőlük egy igazán brutális hústornyot, és megízleltük. Nem olyan meglepő módon ez a totális antivega szörnyburger sokkal inkább elnyerte a kóstolgatók tetszését, bár én - talán a rántott részek panírja miatt - túlságosan dominánsnak találtam a bors ízét, és akadt azért olyan is, aki nemes egyszerűséggel az "undorító" szóval jellemezte a húsorgiát.

Egy kolléga szerint "nem volt rossz, egész furcsa ízkombináció, viszont így hamburgeren kívül még jobban érezni, hogy mennyire száraz amúgy a marhájuk, mondjuk nem tudom mit vártam egy gyorsétteremtől." A lelkesebbek közt viszont olyan is akadt, aki egyenesen ízkavalkádról beszélt: 

"A csupahúsos szendó viszont elég király volt, egy ízkavalkád. valamiért a hal íze maradt meg a legtovább, ami mondjuk nem volt olyan jó, de jó indult a dolog."

És volt, akinek egy falat nem volt elég a húspornóból:

"Sajnálom, hogy csak egy kis kocka jutott nekem, fenséges volt, de a legjobban azt élveztem, amikor a konyhában végre egyedül maradtam, és összerakhattam a maradék húst, sajtot, bucit, zöldséget egy kézműves sajtburgerré."

Általános benyomások

A teszt végén majdnem mindenkiből kikívánkozott egy általános verdikt a kiherélt burgerek koncepciójáról.

 • "Végtelenül értelmetlennek találom ezt, ha vegetáriánus lennék, sose rendelnék ilyet. Sőt, igazából sértőnek érezném, hogy ilyet kell ennem ennyi pénzért." 
 • "Ezeknek annyi értelme volt hús nélkül, mintha a hot dogból kiszednénk a virslit, hát ki a jó isten akar majonézes zsemlét enni?"
 • "Kicsit visszaidézve a gyerektáborok vega kínálatát, ahol a végső tanulság mindig az volt, hogy nem tilos vegának lenni, de nem is érdemes."

Jó hír viszont, hogy még ha az ember vega is, és a McDonald's-ba kényszerül menni, nem kell ilyen őrültségeket rendelnie – ahogy a cég is írta, ott vannak számukra a krumplik, a falatkák, a hús nélkül kérhető zöldsaláták és a desszertek is. Ezek ugyan nem igazán hozzák egy teljes meleg étkezés illúzióját, de azért még mindig több fokkal jobbak, mint pszeudoburgert enni egy csomó pénzért. A vegetáriánus és vegán opciók pedig talán egyszer bejönnek ide is, ha a hamburgerlánc titokzatos mérései alapján úgy találtatik, elég igény mutatkozik rá. 

Borítókép: Bődey János / Index.