A félmaratont futók háromszor is megmászták a Várat

2018.08.05. 23:13

Több mint négyezren vettek részt szombat éjszaka a Generali Night Run Budapesten, amin a pálya legnagyobb kihívása a Várba felvezető szakasz volt. A rajt és a cél is a Várkert Bazárban volt, a Budai Várat, az Attila utat és a Váralagutat is érintő táv pedig 7 km volt. A 14 km-es indulók két, a félmaratonisták három kört futottak ezen az útvonalon.

A félmaratonon a férfiak közül Nagy péter (01:20:23), a nőknél pedig Bognár Anna (01:31:04) volt a leggyorsabb. A 14 km-t Dani Áron (00:47:43) és Sebők Klaudia (00:55:44), míg a 7 km-t Roman Thürauer (00:24:15) és Sass Diána (00:26:39) nyerte.

Ahhoz képest, hogy rettentő meleg volt napközben, az este tíz előtt rajtoló futásra már elviselhetőnek tűnt a hőmérséklet, a Vár oldalában a sötétebb részeken pedig időnként kellemes szellő is besegített.

A legtöbb városi futáshoz képest technikásabb volt a pálya, de pont jó ütemben váltogatták egymást az emelkedők, a lejtők és a sík részek. A 7 km-es kör egyedül akkor okozott némi problémát, amikor a leggyorsabbak az első körük után utolérték a végén indulókat, de a legtöbben előzékenyen jobbra húzódva engedték el őket.

Hangulatos volt, hogy a Várkert Bazár mellett a Váralagút Clark Ádám tér felőli bejárata is fényfestést kapott, és a frissítőpontoknál sem lankadt a segítők lelkesedése. Azon pedig mindenki jót nevetett, amikor a sok „Víz, víz!" és „Izó, izó!" mellett valaki elejtett egy „Vodka szódát!" is.

Az indexes futók közül Fábián Tamásnak ez volt az első teljes félmaratonja. „Összességében jó élmény volt, és nemcsak azért, mert a tervezett iramban tudtam futni" – mondta. Tetszettek neki az emelkedők, amikből ezen a pályán nem volt hiány, a sok kanyar viszont időnként kizökkentette. Azt is hozzátette, hogy mobilvécéből szívesen látott volna többet.

„A pálya szélén rockbandától kezdve dj-ig minden volt, a legjobb a kongadob páros volt, akik az Alagútban álltak, úgyhogy a visszhanggal eggyütt mennydörgés-szerű robajt csaptak" – mondta a 7 km-en induló Dani, aki szerint estére a hőmérséklet is elviselhető volt, kánikulában ilyenkor érdemes csak futni.