Jenő
-2 °C
6 °C

Sörre bor vagy borra sör? A kérdés már nem gyötör

2018.08.25. 07:52

A probléma gordiuszi csomóját ugyanis alexandroszi módra vágta ketté a magyar Rothbeer kézműves sörfőzde: 2018-ban megfőzték a Borbeert, azaz a borsört. (Boros sört már sokan próbáltak készíteni, de musttal együtt erjesztett sörléből készült itallal most találkoztunk először Magyarországon.)

Az Index alkalmi borbeerókból álló csapata a napokban kapott a sörborból néhány ampullával, a vélemények pedig megoszlottak. A felbontott palackból felszálló buké még mindenkinek tetszett: kellemesen büdös, vicces, boros, sőt habzóboros illatot szimatoltunk. A borsörnek erősen proseccós jellege van, amit nem annyira várnánk egy sörtől, szóval kapásból meglepetéssel indul, kommentálta a startot a sportrovat. 

5K8A9357
Fotó: Németh Sz. Péter

A kitöltött borsör hab alatti részének színe könnyed fehérborra, habja viszont sörre vallott. Az ízlelésnél eltértek a benyomások. A musttal megküldött belga saison alapsör gyümölcsösen fanyar savasságát volt, aki savanykának, más döglött pezsgősnek, vagy egyszerűen csak finomnak érzékelte, de egyik kollégánknak az íz eléggé savanyú sem, sőt a keserű sem volt.

Mások értékelték a „sour ale-es”, vagy „búzásan citrusos” ízvilágot, rávilágítva arra, hogy nem éreznek semmilyen boros, szőlős jelleget, csak ha hosszas öblögetéssel nagyon koncentrálnak rá. A többség enyhén különleges, becsapósan könnyű (amúgy 6,1 százalékos alkoholtartalmú) nyári ivósörnek értékelte a borsört, ami a bor-sör skálán erősen inkább a sörös pólus felé húz. A végén idézném egyik, sörértékelésben már-már akadémiai szintet megütő kollégánk sommás véleményét:

Érdekes, nem tudom hova rakni.

5K8A9367
Fotó: Németh Sz. Péter

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?