Ma gyerekek írnak cikkeket az Indexre, és a felnőtteknek üzennek

2018.11.20. 08:43 Módosítva: 2018.11.20. 08:54

Egy újság nemcsak azért van, hogy beszámoljon a világ történéseiről. Egy újság megjeleníti a társadalom legkülönbözőbb csoportjainak véleményét, javaslatait és közérzetét is. Mi itt az Indexen sokszor írunk az ellenzék és a kormány álláspontjáról, közöljük tanárok, orvosok, tudósok, művészek, sportolók véleményét, írunk a metróval, az autóval vagy a biciklivel járók érdekeiről, de ha kell, közzétesszük a tojóhibrid-tenyésztők és a tojástermelők véleményét is.

Van azonban egy több mint 1 milliós társadalmi csoport Magyarországon, amelynek a hangját ritkán hallani. Pedig sokat írunk róluk mi, sokat lehet olvasni a felnőttek velük kapcsolatos problémáiról az interneten, de ők maguk ritkán szólalnak meg. Ők a gyerekek. 

Nem véletlenül indította el az ENSZ gyermekjogi szervezete a Gyerekhang kampánytNovember 20-án, a gyermekjogok világnapján az Index a maga módján szeretne hozzájárulni ehhez a kezdeményezéshez. Megkerestünk ezért egy általános iskolát, és azt kértük, keddre írjanak a diákok cikkeket az Indexre.

Üzenjenek a felnőtteknek, mit kéne nekik máshogy csinálni, hogy a gyerekeknek jobb legyen.  

A legérdekesebb írásokat ma ön is olvashatja az Indexen. Hat diákot elhívtunk a szerkesztőségbe, hogy egy napra ők is újságírók lehessenek. A "lapindító értekezletet" élőben közvetítettük az Index Facebook-oldalán.  Aztán maguk kezdték el begépelni írásaikat, címet adtak, képeket kerestek, és végül ők nyomhatták meg az élesítés gombot, hogy a hangjuk és az üzenetük eljusson a felnőttekhez.